fbpx
HomeΤεχνολογίαΥποφέρετε από ψηφιακή εξάρτηση;

Υποφέρετε από ψηφιακή εξάρτηση;

Υποφέρετε από ψηφιακή εξάρτηση;

Ο όρος ψηφιακή εξάρτηση οδηγείται ολοένα και περισσότερο από την τεχνολογία καθώς οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν σχεδόν παντού τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή. Η πρόοδος στα ηλεκτρονικά έχει αυξήσει την αποδοτικότητα, τη συνδεσιμότητα και την πρόσβαση στις πληροφορίες. Ωστόσο, η τεχνολογία μπορεί να επιφέρει το φόρο της όταν χρησιμοποιείται ακατάλληλα ή χωρίς σκέψη. Ακολουθούν τρεις τρόποι αναγνώρισης ενός ψηφιακού εθισμού και μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

1. Είστε εθισμένοι στο Διαδίκτυο
Υπάρχουν πλέον πολλοί τρόποι πρόσβασης στον ιστό. Φορητές συσκευές όπως φορητοί υπολογιστές και tablet και iPad διαθέτουν ενσωματωμένες συνδέσεις Wi-Fi, ώστε οι χρήστες να μπορούν να περιηγούνται στο διαδίκτυο, να ελέγχουν email, να παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα και ταινίες και να μιλούν με αγαπημένα πρόσωπα μέσω Skype ή Facebook από σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο. Σίγουρα, αυτό σημαίνει ότι η διατήρηση της σύνδεσης είναι ευκολότερη από ποτέ, αλλά αν κάποιος διαπιστώσει ότι μιλάει σε ανθρώπους μόνο μέσω του Διαδικτύου και όχι στην πραγματική ζωή, είναι σίγουρο σημάδι ότι έχει ξεχάσει πώς να αλληλεπιδρά ή δεν δίνει αρκετή αξία στο πρόσωπο- προσωπικές συνομιλίες.

Πώς να το νικήσεις
Προσπαθήστε να συναντηθείτε προσωπικά με φίλους και συναδέλφους. Προσκαλέστε κάποιον για καφέ ή προλάβετε μετά τη δουλειά με ποτά ή δείπνο. Αυτές είναι σημαντικές αλληλεπιδράσεις και μπορούν να συμβάλουν πολύ στην οικοδόμηση και την ενίσχυση των σχέσεων. Είναι απολύτως αποδεκτό να βλέπετε τηλεόραση και ταινίες, αλλά να κάνετε ραντεβού και να παρακολουθείτε μια ταινία στον κινηματογράφο με έναν σύντροφο ή κάποιον που δεν έχετε δει εδώ και καιρό – το να βγείτε από το σπίτι είναι εξίσου σημαντικό με το να κάνετε ένα διάλειμμα από το διαδίκτυο και κάνοντας και τα δύο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.

2. Η ψηφιακή εξάρτηση επηρεάζει τις φιλίες σας
Στον σημερινό κόσμο, τα κινητά τηλέφωνα είναι πανταχού παρόντα σε κοινωνικές εκδηλώσεις – πολλοί τα τοποθετούν στη μέση των τραπεζιών σε εστιατόρια ή εύκολα στην τσέπη και τις τσάντες. Ο συνεχής έλεγχος ενός τηλεφώνου όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να συνομιλήσουν είναι συνηθισμένος, αλλά αυτό δεν το κάνει αποδεκτή συμπεριφορά. Αν κάποιος μιλάει, περιμένει από άλλους να τον ακούσουν. Ωστόσο, εάν η απάντηση σε μηνύματα ή κλήσεις έχει προτεραιότητα από την προσοχή στο άτομο που μιλά, μπορεί να αισθανθεί ασέβεια και να χάσει την εμπιστοσύνη του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πληγωμένα συναισθήματα και χαλασμένες σχέσεις.

Πώς να το νικήσεις
Να είναι παρόντες. Όταν βρίσκεστε σε εκδηλώσεις όπου οι άνθρωποι συζητούν, δώστε τους την προσοχή που τους αξίζει. Μπορείτε πάντα να ελέγχετε τα μηνύματα και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά τον αρραβώνα. Εάν είναι σημαντικό να επιστρέψετε μια κλήση ή να απαντήσετε σε ένα κείμενο αμέσως, δικαιολογήστε τον εαυτό σας από οποιεσδήποτε συνομιλίες και μεταφέρετε το τηλέφωνο σε άλλο δωμάτιο ή έξω.

3. Υποφέρετε από ψηφιακή αμνησία
Η ψηφιακή αμνησία αναφέρεται στην αδυναμία ανάκλησης γεγονότων χωρίς την ανάγκη αναφοράς στο διαδίκτυο για προτροπή της μνήμης. Οι άνθρωποι έχουν εξαρτηθεί τόσο πολύ από το να μπορούν να ερευνούν ερωτήσεις χρησιμοποιώντας το Google που συχνά το κάνουν χωρίς να ψάχνουν το μυαλό τους ή να ζητούν σχετικές εμπειρίες για να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων.

Πώς να το νικήσεις
Πραγματοποιήστε μια συνομιλία με κάποιον για να κάνετε μια μνήμη ή να συζητήσετε μια θεωρία ή ερώτηση. Αυτή η ενέργεια έχει δύο θετικά αποτελέσματα:

  • Οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν περαιτέρω σχέσεις όταν μοιράζονται και ανταλλάσσουν γνώσεις
  • Η αντίσταση στην διαδικτυακή έρευνα για απλά ερωτήματα μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από την τεχνολογία και να βελτιώσει τη μνήμη

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε πότε η χρήση της τεχνολογίας ξεφεύγει από τον έλεγχο, καθώς μπορεί να έχει πολλές επιζήμιες επιπτώσεις στην προσωπική ζωή. Θυμηθείτε ότι η ψηφιακή εξάρτηση μπορεί να γίνει πρόβλημα, οπότε ασκήστε αυτοσυγκράτηση και επίγνωση όταν εμφανιστεί.

Share With:
Rate This Article
Tags