Διαχείριση του χάσματος γενεών στο χώρο εργασίας
Βρισκόμαστε σε ένα μοναδικό σημείο της ιστορίας, όπου (χάρη στα δημογραφικά στοιχεία και τις δημοσιονομικές πιέσεις) είναι δυνατό να βρούμε έως και πέντε διαφορετικές γενιές που εργάζονται μαζί σε ένα μόνο γραφείο. Το χάσμα γενεών δεν είναι καινούργιο πρόβλημα. Η ίδια η φράση χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1920 και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα έχουν παραμείνει τα ίδια. Οι παλαιότερες γενιές τείνουν να καταδικάζουν τους νεότερους ως αδαείς, άσεμνους και εγωιστές, ενώ οι νέοι θεωρούν τους ηλικιωμένους ανθεκτικούς στην αλλαγή, αποπνικτικά τυπικούς και περιστασιακά παρεμποδιστικούς.
Ζητήματα γενιάς στον εργασιακό χώρο μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, την κερδοφορία και τη γενική ποιότητα ζωής για όλους. Πού βλέπουμε τις μεγαλύτερες συγκρούσεις και τι μπορούμε να κάνουμε για να γεφυρώσουμε το χάσμα γενεών στο χώρο εργασίας;
Πολλαπλές γενιές στο χώρο εργασίας
Όχι μόνο υπάρχουν περισσότερες γενιές που εργάζονται μαζί από κάθε άλλη φορά, η «ισοπέδωση» των οργανισμών σημαίνει ότι η έλλειψη ιεραρχίας έχει διασπάσει τον παλιό διαχωρισμό της αρχαιότητας και ότι άνθρωποι διαφορετικών γενεών περνούν πολύ περισσότερο χρόνο μαζί στη δουλειά από ποτέ. Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι και τι φέρνουν στη δουλειά μαζί τους; Ο ορισμός των γενεών είναι μια δύσκολη και ανακριβής επιστήμη. Δώστε ή πάρτε μερικά χρόνια, οι γενιές που εργάζονται σήμερα είναι:
Η Σιωπηλή Γενιά, γεννημένη 1928-1945
Το 95% αυτής της γενιάς έχει αποσυρθεί μέχρι τώρα, αλλά η επιρροή τους εξακολουθεί να κυριαρχεί σε πολλές εταιρικές κουλτούρες. Αυτοί που μεγάλωσαν σε μια περίοδο σπανιότητας, αυτοί οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι στη ζωή τους, τον σεβασμό στην εξουσία, την άκαμπτη πειθαρχία και τη βαθιά πίστη στην εταιρεία.
The Baby Boomers, γεννημένος 1946–1964
Αυτή η γενιά ενηλικιώθηκε με ευημερία, όταν η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση ανταμείφθηκαν άφθονα από τους ηγέτες της σιωπηλής γενιάς της εποχής. Με τη σειρά τους, οι Boomers έχουν μια αισιόδοξη και ενθουσιώδη στάση απέναντι στην καριέρα τους. Η προσωπική ανάπτυξη και ο αγώνας για ισορροπία εργασίας/ζωής ήταν προτεραιότητα για αυτήν τη γενιά. Επί του παρόντος, αποτελούν το 41% του εργατικού δυναμικού, αλλά κατέχουν τις περισσότερες ηγετικές θέσεις. Καθώς αυτή η γενιά γερνά και συνταξιοδοτείται, υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού: για κάθε 2 άτομα που εγκαταλείπουν το εργατικό δυναμικό, εισέρχεται μόνο 1.
Γενιά Χ, γεννημένη 1965–1980
Η Γενιά Χ, οδήγησε στο δρόμο για μια άνθηση της επιχειρηματικότητας, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας. Έχοντας παρακολουθήσει αρκετές συντριβές και κύματα απολύσεων στη σταδιοδρομία τους, τείνουν να προτιμούν την ελευθερία και την προσωπική αντιπροσωπεία από τα παλιά ιδανικά της εταιρικής πίστης. Γνωρίζοντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την τεχνολογία, και πρόθυμη να αγκαλιάσει τον κίνδυνο, αυτή η γενιά δεν διστάζει να πηδήξει από δουλειά σε δουλειά.
Generation Y (Millennials), γεννημένος 1981–1996
Η πιο ποικιλόμορφη ομάδα γενεών στο εργατικό δυναμικό σήμερα, οι Millennials έχουν πρωτοφανή κύματα πρωτοσέλιδων που τους αποκαλούν με τίτλο, τεμπέληδες και εξαρτημένους. Στην πραγματικότητα, οι αριθμοί δείχνουν ότι είναι μοναδικά αλτρουιστές και ιδεαλιστές: προσφέρονται εθελοντικά περισσότερο από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά. Βυθισμένοι στην τεχνολογία από την παιδική ηλικία, με μια πραγματικά παγκόσμια προοπτική, έχουν παρακολουθήσει την καριέρα των γονιών τους να πληγώνονται από περικοπές και οικονομικές κρίσεις. Με βαθιά κίνητρα να νιώσει μέρος ενός σημαντικού, αυτή η γενιά είναι πρόθυμη να αμφισβητήσει τις συμβάσεις για το πώς πρέπει να μοιάζει μια καριέρα.
Generation Z (Post-Millennials), γεννημένος 1997–2012
Η γενιά Ζ είναι η πιο ποικιλόμορφη γενιά. Θεωρούνται επίσης ψηφιακοί ιθαγενείς από τότε που μεγάλωσαν μετά την έλευση του Διαδικτύου και κατά την άνοδο των smartphone – στην πραγματικότητα, ένας αριθμός δείχνει ότι το 98 τοις εκατό των μελών της Generation Z κατέχουν smartphone. Ως εκ τούτου, το Generation Z είναι γνωστό ότι περνά πολύ περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο ή συνδέεται με μια έξυπνη συσκευή από τις προηγούμενες γενιές, ο μέσος όρος είναι τρεις ώρες την ημέρα. Μια άλλη τάση που οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει από το Gen Z είναι η επιθυμία τους για προσωπική οικονομική εκπαίδευση και σταθερότητα. Πολλοί μεγάλωσαν βλέποντας τους γονείς τους να παλεύουν στη Μεγάλη ύφεση. Ως αποτέλεσμα, ανησυχούν για τα μελλοντικά οικονομικά και προετοιμάζονται τώρα ανοίγοντας λογαριασμούς ταμιευτηρίου και αποφεύγοντας το χρέος.
Προκλήσεις, επικοινωνία και κοινότητα
Όπως τα περισσότερα θέματα στο γραφείο, οι τριβές των κενών γενεών εμφανίζονται γενικά με έναν από τους δύο τρόπους: αρνητικά στερεότυπα και λανθασμένες επικοινωνίες. Η γνώμη της μιας γενιάς για την άλλη μπορεί να εμποδίσει την πραγματική πρόοδο.
Τα παλαιότερα, παραδοσιακά μέλη της ομάδας δεν πρέπει να επιτρέπεται να πνίγουν τις νέες ιδέες των νεότερων, προοδευτικών συναδέλφων, αλλά ταυτόχρονα, ο ενθουσιασμός των εργαζομένων χωρίς εποχή πρέπει να καθοδηγείται από την εμπειρία.
Το ανεπίσημο στυλ επικοινωνίας των Millennials που προτιμούν τα γραπτά μηνύματα και τα άμεσα μηνύματα από τις τηλεφωνικές κλήσεις μπορεί να διαβαστεί ως ασέβεια ή δυσπιστία στις παλαιότερες γενιές, ενώ οι νεότερες ομάδες θεωρούν ότι οι ατελείωτες προσωπικές συναντήσεις που προτιμούν τα αφεντικά τους Boomer είναι μια τεράστια σπατάλη πολύτιμου χρόνου.
Διαλύστε τα στερεότυπα
Όπως πολλά πράγματα στις ανθρώπινες σχέσεις, η δημιουργία αίσθησης κοινότητας και εγγύτητας είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε τα μέλη της ομάδας να δουν τις προηγούμενες διαφορές, να αποκτήσουν κατανόηση και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη. Ο προγραμματισμός τακτικού χρόνου μαζί για νέες, διαφορετικές και απαιτητικές δραστηριότητες είναι ζωτικής σημασίας.
Ένας άλλος τρόπος για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των γενεών είναι να αφιερώσετε χρόνο κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης ή υποχώρησης της εταιρείας για να συγκεντρωθούν οι συνεργάτες τους για να λύσουν ένα πρόβλημα που επηρεάζει ολόκληρη την ομάδα. Δημιουργήστε σταθμούς εργασίας με σνακ και δημιουργήστε στρατηγικά ομάδες εργαζομένων από ένα μείγμα ηλικιακών κατηγοριών. Αυτό θα εκθέσει τους εργαζόμενους σε πολλά πλεονεκτήματα και θα προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων.
Επισημοποιήστε την καθοδήγηση μέσα στον οργανισμό
Η σχέση μέντορα έχει τεράστια οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους. Η ανεκτίμητη βιωματική βάση γνώσεων των παλαιότερων γενεών μεταφέρεται στους μελλοντικούς ηγέτες, οι νεότεροι υπάλληλοι ακούγονται, ενθαρρύνονται και υποστηρίζονται και τα δύο μέρη δημιουργούν αμοιβαίο σεβασμό και θαυμασμό.
Προωθήστε τη εργασία απο σπίτι
Η εργασία από το σπίτι είναι μια από τις πιο παρακινητικές επιλογές που μπορεί να προσφέρει μια εταιρεία στους υπαλλήλους της και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι γενιές Ζ και Υ απολαμβάνουν την αυτονομία, η γενιά Χ (πολλοί από τους οποίους μεγαλώνουν οικογένειες) εκτιμά την ευελιξία και μπορεί να κρατήσει τον Boomers (που μπορεί να σκέφτεται να συνταξιοδοτηθεί) περισσότερο. Δείχνει εμπιστοσύνη, αυξάνει την παραγωγικότητα και το ηθικό και η συμπερίληψη της τεχνολογίας ισοδυναμεί με τους όρους ανταγωνισμού μεταξύ γενεών (εάν τα μεγαλύτερα μέλη χρειάζονται προπόνηση στο Skype, ζητήστε από τον ασκούμενο να πραγματοποιήσει ένα σύντομο σεμινάριο!).
Η αντιμετώπιση των αναγκών, των επιθυμιών, των δυνατών και των αδυναμιών τόσων ηλικιακών ομάδων σε ένα γραφείο δεν θα είναι ποτέ απλή, αλλά με προσεκτική διαχείριση, το να έχεις τόσες γενιές στο χώρο εργασίας μπορεί να είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο παρά μια υποχρέωση.