fbpx
HomeΠροσωπική ΑνάπτυξηΤι είναι η δημιουργική σκέψη;

Τι είναι η δημιουργική σκέψη;

Τι είναι η δημιουργική σκέψη;

Η δημιουργική σκέψη είναι η ικανότητα να εξετάζουμε κάτι με έναν νέο τρόπο. Μπορεί να είναι μια νέα προσέγγιση ενός προβλήματος, μια επίλυση μιας σύγκρουσης μεταξύ εργαζομένων ή ένα νέο αποτέλεσμα από ένα σύνολο δεδομένων. Οι εργοδότες σε όλους τους κλάδους θέλουν εργαζόμενους που μπορούν να σκεφτούν δημιουργικά και να φέρουν νέες προοπτικές στο χώρο εργασίας.

Αυτό το άρθρο θα αναλύσει τι είναι η δημιουργική σκέψη, οι τύποι δημιουργικής σκέψης και τα οφέλη της δημιουργικής σκέψης στον εργασιακό χώρο.

Τι είναι η δημιουργική σκέψη;
Δημιουργική σκέψη σημαίνει σκέψη έξω από το κουτί. Συχνά, η δημιουργικότητα περιλαμβάνει πλευρική σκέψη, η οποία είναι η ικανότητα να αντιλαμβάνεστε μοτίβα που δεν είναι εμφανή

Η δημιουργική σκέψη μπορεί να σημαίνει την επινόηση νέων τρόπων για την εκτέλεση καθηκόντων, την επίλυση προβλημάτων και την αντιμετώπιση προκλήσεων. Σημαίνει να φέρεις μια νέα, και μερικές φορές ανορθόδοξη, προοπτική στη δουλειά σου. Αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να βοηθήσει τα τμήματα και τους οργανισμούς να είναι πιο παραγωγικοί.

Η δημιουργική σκέψη δεν περιορίζεται σε καλλιτεχνικούς τύπους. Η δημιουργική σκέψη είναι μια ικανότητα που ο καθένας μπορεί να καλλιεργήσει και να αναπτύξει.

Πώς λειτουργεί η δημιουργική σκέψη
Οι ευκαιρίες για δημιουργική σκέψη στο χώρο εργασίας ποικίλλουν από εμφανείς καλλιτεχνικές θέσεις σε εξαιρετικά τεχνικές. Γενικά, οτιδήποτε περιλαμβάνει μια στιγμή «αχά» θεωρείται δημιουργικό. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για τον τρόπο εμφάνισης της δημιουργικής σκέψης σε διαφορετικές εργασίες.

Καλλιτεχνική Δημιουργικότητα
Δεν χρειάζεται να είσαι καλλιτέχνης για να έχει το έργο σου ένα καλλιτεχνικό στοιχείο. Perhapsσως κανονίζετε λιανικές εκθέσεις για μέγιστο αντίκτυπο ή διαμορφώνετε το μονοπάτι ενός δελεαστικού μονοπατιού πεζοπορίας. Άλλες καλλιτεχνικά δημιουργικές εργασίες μπορεί να περιλαμβάνουν το σχεδιασμό λογότυπων, τη συγγραφή διαφημιστικών αντιγράφων, τη δημιουργία της συσκευασίας για ένα προϊόν ή τη σύνταξη ενός σεναρίου τηλεφώνου για μια προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων.

Δημιουργική επίλυση προβλημάτων
Η δημιουργική επίλυση προβλημάτων ξεχωρίζει ως καινοτόμος. Ένας δημιουργικός επιλυτής προβλημάτων θα βρει νέες λύσεις αντί να εντοπίσει και να εφαρμόσει απλώς τον κανόνα. Μπορεί να σκεφτείτε νέους τρόπους για να μειώσετε τη χρήση ενέργειας, να βρείτε νέους τρόπους για να μειώσετε το κόστος κατά τη διάρκεια μιας δημοσιονομικής κρίσης ή να αναπτύξετε μια μοναδική στρατηγική δικαστικής διαμάχης για να υπερασπιστείτε έναν πελάτη.

Τύποι δημιουργικής σκέψης
Η δημιουργική σκέψη εκφράζεται με διάφορους τρόπους. Ακολουθούν ορισμένοι τύποι δημιουργικής σκέψης που μπορεί να δείτε στο χώρο εργασίας.

Ανάλυση
Πριν σκεφτείτε δημιουργικά για κάτι, πρέπει πρώτα να είστε σε θέση να το καταλάβετε. Αυτό απαιτεί την ικανότητα να εξετάζουμε τα πράγματα προσεκτικά για να γνωρίζουμε τι σημαίνουν. Είτε κοιτάζετε ένα κείμενο, ένα σύνολο δεδομένων, ένα πρόγραμμα μαθημάτων ή μια εξίσωση, πρέπει πρώτα να είστε σε θέση να το αναλύσετε.

Ανοικτό μυαλό
Για να σκεφτείτε δημιουργικά, αφήστε στην άκρη τυχόν υποθέσεις ή προκαταλήψεις που μπορεί να έχετε και δείτε τα πράγματα με έναν εντελώς νέο τρόπο. Ερχόμενοι σε ένα πρόβλημα με ανοιχτό μυαλό, επιτρέπετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να σκεφτεί δημιουργικά.

Επίλυση προβλήματος
Οι εργοδότες θέλουν δημιουργικούς υπαλλήλους που θα τους βοηθήσουν να λύσουν ζητήματα που σχετίζονται με την εργασία. Όταν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα, σκεφτείτε τρόπους για να το λύσετε πριν ζητήσετε βοήθεια. Εάν χρειάζεστε τη συμβολή ενός διαχειριστή, προτείνετε λύσεις αντί να παρουσιάζετε απλά προβλήματα.

Οργάνωση
Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό: Δεν είναι γνωστοί οι δημιουργικοί άνθρωποι ότι είναι κάπως αποδιοργανωμένοι; Στην πραγματικότητα, η οργάνωση είναι ένα ουσιαστικό μέρος της δημιουργικότητας. Ενώ μπορεί να χρειαστεί να γίνετε λίγο ακατάστατοι όταν δοκιμάζετε μια νέα ιδέα, πρέπει να οργανώσετε τις ιδέες σας ώστε οι άλλοι να καταλάβουν και να ακολουθήσουν το όραμά σας.

Επικοινωνία
Οι άνθρωποι θα εκτιμήσουν τη δημιουργική σας ιδέα ή λύση μόνο αν την επικοινωνήσετε αποτελεσματικά. Πρέπει να έχετε ισχυρές δεξιότητες γραπτής και προφορικής επικοινωνίας.

Πρέπει επίσης να είστε σε θέση να κατανοήσετε πλήρως μια κατάσταση πριν σκεφτείτε δημιουργικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει επίσης να είστε καλός ακροατής. Μπορεί να βρείτε μια μοναδική λύση κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις και ακούγοντας τις απαντήσεις.

Οφέλη από τη δημιουργική σκέψη
Οι εργοδότες θέλουν δημιουργικούς στοχαστές επειδή ωφελεί το συμπέρασμά τους. Οι εταιρείες που προωθούν τη δημιουργικότητα ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη αύξηση εσόδων.

Όταν υποβάλλετε αίτηση για δουλειά, σκεφτείτε πώς η δημιουργική σας φύση σας έχει βοηθήσει στο παρελθόν και πώς μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα στη δουλειά που αναζητάτε. Στο βιογραφικό και τη συνοδευτική επιστολή σας, σκεφτείτε να συμπεριλάβετε λέξεις -κλειδιά που αποδεικνύουν τη δημιουργικότητά σας.

Στη συνοδευτική επιστολή σας, συμπεριλάβετε ένα ή δύο συγκεκριμένα παραδείγματα των χρόνων που η δημιουργική σας σκέψη πρόσθεσε αξία στον εργοδότη σας. Ίσως βρήκατε έναν δημιουργικό τρόπο για να εξοικονομήσετε χρήματα από το τμήμα σας ή ίσως αναπτύξατε ένα νέο σύστημα αρχειοθέτησης που αύξησε την αποδοτικότητα.

Share With:
Rate This Article