fbpx
HomeΕπιχειρηματικότηταΠώς να φτιάξετε ένα business plan

Πώς να φτιάξετε ένα business plan

Πώς να φτιάξετε ένα business plan

Το business plan, ή στα ελληνικά “επιχειρηματικό πλάνο”, περιλαμβάνει, αναλύει και χωρίζει σε επιμέρους ενέργειες το όραμα της εταιρίας σας. Είτε η επιχείρησή σας βρίσκεται στα “σκαριά” είτε προσπαθείτε να προσελκύσετε την προσοχή επενδυτών, η προετοιμασία ενός business plan είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους.

Κατά κύριο λόγο, ο σκοπός ενός business plan είναι να καθορίσει την επιχείρηση και πού σκοπεύετε να την οδηγήσετε με την πάροδο του χρόνου (συνήθως εντός πέντε ετών). Αυτό σας επιτρέπει να αποφασίσετε τι βελτιώσεις πρέπει να γίνουν και πώς να τις δρομολογήσετε. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει βελτιώσεις στη στρατηγική, στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παρέχετε έτσι ώστε να ευθυγραμμίζονται με αυτό που θέλει ο ιδανικός πελάτης σας.

Επιπλέον, η σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου σας βοηθά να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους με βάση την έρευνα που αναπόφευκτα θα κάνετε, για την οποία θα συζητήσουμε στη συνέχεια σε αυτό το άρθρο. Αφού κάνετε την έρευνά σας, πρέπει να κατανείμετε τον προϋπολογισμό και τους πόρους σας έτσι ώστε να επιτύχετε μέγιστο κέρδος.

Όλα αυτά για να γίνουν πραγματικότητα θα πρέπει να τα αναλύσετε προσεκτικά στο business plan σας, το οποίο είναι η “πυξίδα” της επιχείρησης σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα περιγράψουμε τον “σκελετό” που θα πρέπει να έχει ένα καλά δομημένο business plan, προτείνοντας χρήσιμες εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να το συντάξετε.

Παράδειγμα δομής ενός ολοκληρωμένου business plan
Ένα έτοιμο επιχειρηματικό σχέδιο, τόσο για μια νέα επιχείρηση όσο και για επιχειρηματικούς “γίγαντες”, αποτελείται από συγκεκριμένες πληροφορίες. Ουσιαστικά, απώτερος σκοπός σας είναι το business plan να είναι ελκυστικό σε πιθανούς επενδυτές, τράπεζες (ώστε να μπορείτε εύκολα να λάβετε πίστωση) και στους υπαλλήλους σας ως κίνητρο. Για να ξεκινήσετε, σας παραθέτουμε τα απαραίτητα σκέλη τα οποία πρέπει να περιλαμβάνει το business plan σας και πώς να συμπληρώσετε τα επιμέρους στοιχεία τους:

Σύνοψη (Business Summary): Είναι το pitch της επιχείρησής σας, όπου πρέπει να συμπεριλάβετε σημαντικές πληροφορίες καταλαμβάνοντας παράλληλα μικρό χώρο. Τα στελέχη συνήθως αφήνουν την σύνοψη τελευταία, έτσι ώστε να εισάγουν μερικές πληροφορίες από άλλα τμήματα του business plan. Με αυτό τον τρόπο, ο αναγνώστης θα πάρει μια γενική εικόνα και αν η σύνοψη είναι αρκετά ενδιαφέρουσα θα προχωρήσει.
Αποστολή & όραμα: Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη ενός business plan, καθώς εδώ μπορείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις ζωτικής σημασίας που ενδεχομένως προκύπτουν σε όποιον το διαβάζει. Όπως είναι η δραστηριότητα της επιχείρησής σας, η μορφή της και η αποστολή της. Μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε μερικά στοιχεία σχετικά με το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθείτε, τα προϊόντα σας και το target audience σας.
SWOT analysis: Είναι σημαντικό να μελετήσετε την αγορά που πρόκειται να εισέλθετε και να αναζητάτε συνεχώς νέες τάσεις. Επίσης, χρειάζεται να είστε ενήμεροι για τις πιθανές απειλές που θα αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια της διαδρομής της εταιρίας σας. Η ανάλυση αυτή θα σας επιτρέψει να ανακαλύψετε τα δυνατά σας σημεία ώστε να διαφοροποιηθείτε από τον ανταγωνισμό με επιτυχία.
Διοίκηση εταιρίας: Εδώ είναι το σημείο όπου παρουσιάζετε στον κόσμο τη δυνατή ομάδα σας. Μπορείτε να συμπεριλάβετε τα προσόντα, την εμπειρία και τις μοναδικές δεξιότητές του διοικητικού προσωπικού. Αυτό έχει ως σκοπό να εντυπωσιάσετε πιθανούς επενδυτές διαβεβαιώνοντας τους ότι η διοίκηση και οι συνεργάτες σας είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας το business plan.
Στρατηγικές πωλήσεων: Σε αυτό το σημείο, το επιχειρησιακό σχέδιο αποκτά πραγματικό ενδιαφέρον! Πώς θα υλοποιήσετε όλα τα παραπάνω χωρίς κέρδη; Η στρατηγική πωλήσεων είναι η απάντηση. Σε αυτό το συγκεκριμένο βήμα του business plan, η τιμολογιακή πολιτική και οι στρατηγικές μάρκετινγκ βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο.Θα πρέπει να δώσετε πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες προωθητικές ενέργειες και τη βελτιωμένη έκδοσή τους που θα εφαρμοστεί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τις προσπάθειες για branding awareness στα social media, τον Τύπο και άλλες στρατηγικές που χρησιμοποιείτε για να προσελκύσετε πελάτες και να τους διατηρήσετε. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε τις στρατηγικές SEO και web development που θα ακολουθήσετε για να ενισχύσετε τις πωλήσεις και τo customer reach.
Οικονομικές προβλέψεις: Το τελευταίο τμήμα του επιχειρησιακού σας σχεδίου είναι μια μελλοντική πρόβλεψη των εσόδων και εξόδων της εταιρίας σας. Η οικονομική ανάλυση είναι κρίσιμο συστατικό για την επιτυχία, ειδικά για startups που προσπαθούν να πείσουν υποψήφιους επενδυτές να χρηματοδοτήσουν τις καινοτόμες ιδέες τους. Χωρίς έστω μια εκτίμηση, δεν μπορείτε να έχετε ξεκάθαρους οικονομικούς στόχους. Αυτά τα δεδομένα είναι που θα συγκρίνετε στο τέλος με τις πραγματικές επιδόσεις για να συμπεράνετε αν η επιχείρηση έχει πετύχει τους στόχους της.
Έχετε κατά νου ότι οι οικονομικές σας προβλέψεις θα πρέπει να βασίζονται σε δεδομένα με βάση τις τάσεις της αγοράς σας, σε συνδυασμό με τη στρατηγική πωλήσεων σας. Αυτό θα εξηγήσει πώς θα αυξηθούν τα έσοδά σας, διατηρώντας παράλληλα τα έξοδά σας σε βιώσιμο επίπεδο.

Έτοιμα πρότυπα business plan online
Φυσικά, αυτή η διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση για τον οποιονδήποτε. Η αρχική απορία “τι είναι τελικά το business plan και πώς το φτιάχνω” μπορεί να ταλαιπωρεί και τους πιο ικανούς μάνατζερ για μέρες. Όχι επειδή μπορεί να μην έχει όραμα ή στρατηγική νοοτροπία, αλλά περισσότερο λόγω έλλειψης εμπειρίας σε τέτοιου είδους περίπλοκες εργασίες.

Ευτυχώς, online υπάρχει υπόδειγμα για κάθε μέρος του επιχειρησιακού σας πλάνου. Μπορείτε να βρείτε παραδείγματα SWOT analysis, marketing plan και φυσικά ενός ολοκληρωμένου business plan, που θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε ένα business plan σύμφωνα με τις ανάγκες σας!

Ανάλογα με τον κλάδο σας, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία δωρεάν δειγμάτων business plan και έτοιμα layouts για να διαλέξετε. Μόλις επιλέξετε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει, μπορείτε να δείτε τα πιο επιτυχημένα formats και να εμπνευστείτε! Σας συνιστούμε επίσης τα υποδείγματα business plan που διαθέτει το Entrepreneur σε μια εκτενή συλλογή με βάση τη δραστηριότητά σας.

Όπως και η επιχείρησή σας, το business plan είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Συνέχεια εξελίσσεται.
Τα πλεονεκτήματα από τη δημιουργία ενός καλά σχεδιασμένου business plan είναι αναμφισβήτητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος της εταιρίας σας.

Η σύνταξη ενός business plan δεν είναι εύκολη, ούτε πρέπει να είναι. Ωστόσο, είναι σημαντικό για την επιχείρησή σας να έχετε ένα roadmap προς την επιτυχία και μια συνεχή υπενθύμιση σε εσάς και τους υπαλλήλους σας για το τι πρέπει να γίνει, ακόμη και σε περιόδους κρίσης. Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι νόμος, καθώς η επιχείρησή σας πρέπει να είναι ευέλικτη, πέρα από οτιδήποτε άλλο!

Έτσι, θυμηθείτε να επανεξετάζετε συχνά το business plan σας και να το προσαρμόζετε αναλόγως αν αισθάνεστε ότι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας!

 

Share With:
Rate This Article