fbpx
HomeΤεχνολογίαΜέσα Κοινωνικής δικτύωσης και έφηβοι

Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης και έφηβοι

Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης και έφηβοι

Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης και έφηβοι: Πώς τα κοινωνικά μέσα επηρεάζουν την ψυχική υγεία των εφήβων.

Οι έφηβοι μπορούν να αξιοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με απώτερο σκοπό να ενταχθούν σε μια κοινότητα. Ωστόσο, η ψυχική τους υγεία συχνά επηρεάζεται αρνητικά από αυτήν την κουλτούρα σύγκρισης και ένταξης σε μια «κοινότητα».

Ο εναγώνιος προβληματισμός εξακολουθεί να ισχύει για το εάν τα κοινωνικά μέσα βλάπτουν την ψυχική υγεία των εφήβων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη επιστημονικής έρευνας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι διαδικτυακές συνδέσεις με μικρές ομάδες ανθρώπων μπορεί να είναι επωφελείς για τους εφήβους, ενώ άλλες έρευνες παρουσιάζουν αύξηση των συμπτωμάτων άγχους, κατάθλιψης και διατροφικών διαταραχών.

Ο άλλος λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο να προσδιοριστεί σωστά το ζήτημα είναι ότι τα κοινωνικά μέσα συνεχώς αλλάζουν και εξελίσσονται. Επιπλέον, δεν έχουν ολοκληρωθεί μακροπρόθεσμες μελέτες και δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να επαληθεύσουν τα αντίγραφα ασφαλείας πιθανών μακροπρόθεσμων πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της ζωής σε “likes”.

Μικρές μελέτες, ανησυχητικά αποτελέσματα

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ του χρόνου που αναλώθηκε σε εφαρμογές κοινωνικών μέσων και αρνητικών σχολίων σχετικά με την εικόνα του σώματος. Εκείνοι που είχαν ξοδέψει περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν 2,2 φορές τον κίνδυνο να αναφέρουν ανησυχίες σχετικά με το φαγητό και την εικόνα του σώματος, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που πέρασαν λιγότερο χρόνο στα κοινωνικά μέσα. Οι συμμετέχοντες που πέρασαν περισσότερο χρόνο στα κοινωνικά μέσα είχαν τον κίνδυνο 2,6 φορές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, απέδειξαν ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουν οι νεαροί ενήλικες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο πιθανότερο είναι να έχουν προβλήματα ύπνου και να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Μια άλλη μικρή μελέτη εφήβων ηλικίας 13-18 ετών από το UCLA Brain Mapping Center διαπίστωσε ότι η λήψη μεγάλου αριθμού επισημάνσεων “μου αρέσει” στις φωτογραφίες έδειξε αυξημένη δραστηριότητα στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου. Επιπλέον, οι έφηβοι επηρεάζονται για να τους «αρέσουν» οι φωτογραφίες, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο, βάσει μεγάλου αριθμού επισημάνσεων «μου αρέσουν» που πρέπει να δηλώσουν. 

Ο «αντίποδας» των κοινωνικών μέσων για τους εφήβους

Υπάρχουν ορισμένες θετικές πτυχές στα κοινωνικά μέσα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι έφηβοι είναι ενσύρματοι για κοινωνικοποίηση και ότι τα κοινωνικά μέσα κάνουν την κοινωνία εύκολη και άμεση. Οι έφηβοι που αγωνίζονται με κοινωνικές δεξιότητες, κοινωνικό άγχος ή που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε πρόσωπο με πρόσωπο κοινωνικοποίηση με άλλους εφήβους μπορεί να επωφεληθούν από τη σύνδεση με άλλους εφήβους μέσω των κοινωνικών μέσων.

Οι έφηβοι σε περιθωριοποιημένες ομάδες – συμπεριλαμβανομένων των εφήβων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας – μπορούν να βρουν υποστήριξη και φιλία μέσω της χρήσης κοινωνικών μέσων. Όταν οι έφηβοι συνδέονται με μικρές ομάδες υποστηρικτικών εφήβων μέσω κοινωνικών μέσων, αυτές οι συνδέσεις μπορούν να αποτελέσουν την χρυσή τομή μεταξύ της απομόνωσης και της εύρεσης υποστήριξης.

Η μειονεκτική χρήση κοινωνικών μέσων από τους εφήβους

Διαβάστε αρκετά την τρέχουσα έρευνα και θα διαπιστώσετε ότι τα αρνητικά τείνουν να αισθάνονται μεγαλύτερα από τα θετικά. Ενώ οι έφηβοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συνδεθούν και να δημιουργήσουν φιλίες με άλλους, πολλές φορές έρχονται αντιμέτωπου ,ε εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο, τοξικές συγκρίσεις, στέρηση ύπνου και λιγότερο συχνές προσωπικές αλληλεπιδράσεις κ.α.

Επιπρόσθετα, ο υπερβολικός χρόνος που αναλώνει κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα άγχους και / ή κατάθλιψης. Δείτε πώς τα κοινωνικά μέσα μπορούν να λειτουργήσουν καταστροφικά:

Εστίαση στις επισημάνσεις “μου αρέσει”: Η ανάγκη να κερδίσουμε “επισημάνσεις” μου αρέσει “στα κοινωνικά μέσα μπορεί να κάνει τους εφήβους να κάνουν επιλογές που διαφορετικά δεν θα κάνουν, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της εμφάνισής τους, της εμπλοκής σε αρνητικές συμπεριφορές και της αποδοχής επικίνδυνων προκλήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κυκλοφορικός εκφοβισμός: Όλοι οι έφηβοι, ανεξαρτήτως φίλου κινδυνεύουν από εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο μέσω της χρήσης κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο σχετίζεται με κατάθλιψη, άγχος και αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων.

Πραγματοποίηση συγκρίσεων: Παρόλο που πολλοί έφηβοι γνωρίζουν ότι οι συνομήλικοί τους μοιράζονται μόνο μεταξύ τους τη συμμετοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσεης , είναι πολύ δύσκολο να αποφύγετε τη σύγκριση. Τα πάντα, από τη φυσική εμφάνιση έως τις συνθήκες ζωής έως τις αντιληπτές επιτυχίες και αποτυχίες βρίσκονται κάτω από ένα μικροσκόπιο στα κοινωνικά μέσα.

Έχοντας πάρα πολλούς ψεύτικους φίλους: Ακόμη και με τις ρυθμίσεις απορρήτου, οι έφηβοι μπορούν να συλλέξουν χιλιάδες φίλους μέσω φίλων φίλων στα κοινωνικά μέσα. Όσο περισσότερα άτομα βρίσκονται στη λίστα φίλων, τόσο περισσότερα άτομα έχουν πρόσβαση σε φωτογραφίες στιγμιότυπου οθόνης, Snaps και ενημερώσεις και τα χρησιμοποιούν για άλλους σκοπούς. Δεν υπάρχει απόρρητο στα κοινωνικά μέσα.

Λιγότερος χρόνος: Οι δεξιότητες κοινωνικής αλληλεπίδρασης απαιτούν καθημερινή εξάσκηση, ακόμη και για εφήβους. Είναι δύσκολο να οικοδομήσουμε ενσυναίσθηση και συμπόνια (τα καλύτερα όπλα μας στον πόλεμο κατά του εκφοβισμού) όταν οι έφηβοι περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο από ό, τι κάνουν αυτοπροσώπως. Η ανθρώπινη σύνδεση είναι ένα ισχυρό εργαλείο και δημιουργεί δεξιότητες που διαρκούν μια ζωή.

Το κλειδί για να βοηθήσουν τους εφήβους να μάθουν να ισορροπούν τα κοινωνικά μέσα με τις πραγματικές φιλίες της ζωής είναι να διατηρήσουν τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές και να συνεχίσουν να μιλούν. Η έντιμη επικοινωνία δείχνει στον έφηβό σας ότι είστε εκεί για να υποστηρίξετε, όχι για να κρίνετε ή να διαλέξετε. Δείξτε στον έφηβό σας ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος εκεί έξω που δεν απαιτεί οθόνη χειρός. Μπορεί να χάσει το τηλέφωνό, τον υπολογιστή, το tablet…. πολύ λιγότερο από ό, τι νομίζει ότι θα το κάνει και αυτό είναι ένα πολύ καλό μάθημα που πρέπει να μάθει και να διδαχθεί ο έφηβος. 

Share With:
Rate This Article