fbpx
HomeΤεχνολογίαΤι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)?

Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)?

Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)?

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αναφέρεται στην προσομοίωση της ανθρώπινης νοημοσύνης σε μηχανές που είναι προγραμματισμένες να σκέφτονται σαν τους ανθρώπους και να μιμούνται τις πράξεις τους. Ο όρος μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε μηχάνημα παρουσιάζει χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το ανθρώπινο μυαλό, όπως η μάθηση και η επίλυση προβλημάτων.

Το ιδανικό χαρακτηριστικό της τεχνητής νοημοσύνης είναι η ικανότητά της να εκλογικεύεται και να λαμβάνει ενέργειες που έχουν τις καλύτερες πιθανότητες επίτευξης ενός συγκεκριμένου στόχου. Ένα υποσύνολο της τεχνητής νοημοσύνης είναι η μηχανική μάθηση, η οποία αναφέρεται στην έννοια ότι τα προγράμματα υπολογιστών μπορούν αυτόματα να μάθουν και να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα χωρίς να βοηθηθούν από ανθρώπους. Οι τεχνικές βαθιάς μάθησης επιτρέπουν την αυτόματη εκμάθηση μέσω της απορρόφησης τεράστιων ποσοτήτων μη δομημένων δεδομένων, όπως κειμένου, εικόνων ή βίντεο.

  • Η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στην προσομοίωση της ανθρώπινης νοημοσύνης σε μηχανές.
  • Οι στόχοι της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν μάθηση, συλλογισμό και αντίληψη.
  • Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σε διαφορετικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης και της υγειονομικής περίθαλψης.
  • Το αδύναμο AI τείνει να είναι απλό και προσανατολισμένο σε μία μόνο εργασία, ενώ το ισχυρό AI εκτελεί εργασίες που είναι πιο πολύπλοκες και παρόμοιες με τον άνθρωπο.
    Κατανόηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)
  • Όταν οι περισσότεροι ακούν τον όρο τεχνητή νοημοσύνη, το πρώτο πράγμα που συνήθως σκέφτονται είναι τα ρομπότ. Αυτό συμβαίνει γιατί ταινίες και μυθιστορήματα μεγάλου προϋπολογισμού υφαίνουν ιστορίες για ανθρώπινες μηχανές που προκαλούν όλεθρο στη Γη. Τίποτα όμως δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.

Η τεχνητή νοημοσύνη βασίζεται στην αρχή ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη μπορεί να οριστεί με τρόπο που μια μηχανή να μπορεί εύκολα να τη μιμηθεί και να εκτελέσει εργασίες, από τις πιο απλές έως αυτές που είναι ακόμη πιο περίπλοκες. Οι στόχοι της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν τη μίμηση της ανθρώπινης γνωστικής δραστηριότητας. Ερευνητές και προγραμματιστές στον τομέα κάνουν εκπληκτικά γρήγορα βήματα στη μίμηση δραστηριοτήτων όπως η μάθηση, ο συλλογισμός και η αντίληψη, στο βαθμό που αυτές μπορούν να οριστούν συγκεκριμένα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι καινοτόμοι μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να αναπτύξουν συστήματα που υπερβαίνουν την ικανότητα των ανθρώπων να μάθουν ή να αιτιολογήσουν οποιοδήποτε θέμα. Άλλοι όμως παραμένουν σκεπτικοί γιατί όλη η γνωστική δραστηριότητα είναι γεμάτη με αξιόλογες κρίσεις που υπόκεινται στην ανθρώπινη εμπειρία.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, τα προηγούμενα σημεία αναφοράς που όριζαν την τεχνητή νοημοσύνη γίνονται ξεπερασμένα. Για παράδειγμα, οι μηχανές που υπολογίζουν βασικές λειτουργίες ή αναγνωρίζουν κείμενο μέσω οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων δεν θεωρούνται πλέον ότι ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη, αφού αυτή η λειτουργία θεωρείται πλέον δεδομένη ως εγγενής λειτουργία υπολογιστή.

Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται συνεχώς προς όφελος πολλών διαφορετικών βιομηχανιών. Τα μηχανήματα είναι ενσύρματα χρησιμοποιώντας μια διεπιστημονική προσέγγιση βασισμένη στα μαθηματικά, την επιστήμη των υπολογιστών, τη γλωσσολογία, την ψυχολογία και πολλά άλλα.,

Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης
Οι εφαρμογές για τεχνητή νοημοσύνη είναι ατελείωτες. Η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και βιομηχανίες. Η τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάζεται και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης για δοσολογία φαρμάκων και διαφορετική θεραπεία σε ασθενείς και για χειρουργικές επεμβάσεις στο χειρουργείο.

Άλλα παραδείγματα μηχανών με τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνουν υπολογιστές που παίζουν σκάκι και αυτοκινούμενα αυτοκίνητα. Κάθε ένα από αυτά τα μηχανήματα πρέπει να σταθμίζει τις συνέπειες οποιασδήποτε ενέργειας που πραγματοποιεί, καθώς κάθε ενέργεια θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Στο σκάκι, το τελικό αποτέλεσμα είναι η νίκη στο παιχνίδι. Για τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα, το σύστημα υπολογιστή πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλα τα εξωτερικά δεδομένα και να το υπολογίζει ώστε να ενεργεί με τρόπο που αποτρέπει την σύγκρουση.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει επίσης εφαρμογές στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία, όπου χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και την επισήμανση δραστηριοτήτων στον τραπεζικό τομέα και τη χρηματοδότηση, όπως η ασυνήθιστη χρήση χρεωστικών καρτών και οι μεγάλες καταθέσεις λογαριασμών – όλα αυτά βοηθούν το τμήμα απάτης μιας τράπεζας. Οι εφαρμογές για τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούνται επίσης για να βελτιστοποιήσουν και να διευκολύνουν τις συναλλαγές. Αυτό γίνεται διευκολύνοντας την εκτίμηση της προσφοράς, της ζήτησης και της τιμολόγησης των κινητών αξιών.

Κατηγοριοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χωριστεί σε δύο διαφορετικές κατηγορίες: αδύναμη και ισχυρή. Η αδύναμη τεχνητή νοημοσύνη ενσαρκώνει ένα σύστημα σχεδιασμένο να εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία. Τα αδύναμα συστήματα AI περιλαμβάνουν βιντεοπαιχνίδια όπως το παράδειγμα σκακιού από πάνω και προσωπικούς βοηθούς όπως η Alexa της Amazon και το Siri της Apple. Κάνετε μια ερώτηση στον βοηθό, σας απαντάει για εσάς.

Τα ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι συστήματα που εκτελούν τα καθήκοντα που θεωρούνται ανθρώπινα. Αυτά τείνουν να είναι πιο πολύπλοκα και περίπλοκα συστήματα. Είναι προγραμματισμένοι να χειρίζονται καταστάσεις στις οποίες μπορεί να απαιτείται η επίλυση προβλημάτων χωρίς να παρέμβει κάποιος. Αυτού του είδους τα συστήματα μπορούν να βρεθούν σε εφαρμογές όπως αυτόνομα οχήματα ή σε χειρουργεία σε νοσοκομεία.

Ειδικές εκτιμήσεις
Από την αρχή της, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τεθεί υπό έλεγχο τόσο από τους επιστήμονες όσο και από το κοινό. Ένα κοινό θέμα είναι η ιδέα ότι οι μηχανές θα αναπτυχθούν τόσο πολύ που οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να συμβαδίσουν και θα απογειωθούν μόνοι τους, επανασχεδιάζοντας τον εαυτό τους με εκθετικό ρυθμό.

Ένα άλλο είναι ότι οι μηχανές μπορούν να παραβιάσουν την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων και ακόμη και να οπλιστούν. Άλλα επιχειρήματα συζητούν την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης και το εάν τα ευφυή συστήματα όπως τα ρομπότ πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους.

Τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα ήταν αρκετά αμφιλεγόμενα καθώς τα μηχανήματά τους τείνουν να σχεδιάζονται για τον χαμηλότερο δυνατό κίνδυνο και τις λιγότερες απώλειες. Εάν παρουσιαστεί ένα σενάριο σύγκρουσης με ένα ή άλλο άτομο ταυτόχρονα, αυτά τα αυτοκίνητα θα υπολογίσουν την επιλογή που θα προκαλούσε τη μικρότερη ζημιά.

Ένα άλλο αμφιλεγόμενο ζήτημα που έχουν πολλοί άνθρωποι με την τεχνητή νοημοσύνη είναι πώς μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη απασχόληση. Με πολλές βιομηχανίες να επιδιώκουν να αυτοματοποιήσουν ορισμένες θέσεις εργασίας με τη χρήση έξυπνων μηχανημάτων, υπάρχει η ανησυχία ότι οι άνθρωποι θα απομακρυνθούν από το εργατικό δυναμικό. Τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα μπορεί να καταργήσουν την ανάγκη για ταξί και προγράμματα κοινής χρήσης αυτοκινήτων, ενώ οι κατασκευαστές μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία με μηχανές, κάνοντας τις δεξιότητες των ανθρώπων πιο παρωχημένες.

Share With:
Rate This Article