fbpx
HomeBusinessΠώς να γίνεις ο μέντορας του εαυτού σου!

Πώς να γίνεις ο μέντορας του εαυτού σου!

Πώς να γίνεις ο μέντορας του εαυτού σου!

Ως δημιουργικοί, προοδευτικοί και καινοτόμοι επιχειρηματίες, εναποθέτουμε τα πάντα στην έμπνευση. Αυτό ενδεχομένως να μας ωθήσει σε ένα πρόσφορο έδαφος επαγγελματικής πρόοδου και στο να εκφραζόμαστε επαγγελματικά με ένα οικονομικά βιώσιμο τρόπο. Ωστόσο, αυτή η έκφραση και εφαρμογή των όποιων “ιδεών”,  χρειάζεται συνήθως κάποια καθοδήγηση για να πετύχει. Μπορεί να έχετε την καλύτερη ιδέα στον κόσμο, αλλά  να μην αποκτήσει ποτέ αξία και εφαρμογή αν δεν έχετε τη γνώση να την εκτελέσετε. Γι ‘αυτό, για να πραγματωθεί η κάθε ιδέα, χρειάζεται η απαιτούμενη καθοδήγηση από “εκείνους” που ήδη καλλιέργησαν και αξιοποίησαν τις γνώσεις τους μέσω της δικής τους εμπειρίας: τους Μέντορες.

Δυστυχώς, δεν έχουμε ή δεν θα έχουμε όλοι μας το προνόμιο να καθοδηγηθούμε άμεσα από έναν ικανό μέντορα. Πολλοί νέοι δημιουργικοί επιχειρηματίες θα πρέπει να σφυρηλατήσουν μόνοι τους με το δικό τους τρόπο την επαγγελματική τους ιδέα. Πιθανόν να πέσουν, να οδηγηθούν σε σφάλματα και να μάθουν μέσα από αυτά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πράξετε το οτιδήποτε επιζητώντας βοήθεια, ούτε ότι δεν μπορείτε να κινηθείτε έξυπνα μόνοι σας…γιατί μόλις επιτύχετε μόνοι σας το δικό σας επαγγελματικό έργο, θα έχετε την επιλογή να γίνετε ο μέντορας που ίσως δεν είχατε συναντήσει ποτέ!

Συνδυάστε τη σοφία

Παρόλο που μπορεί να μην έχετε το άτομο που έχει αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο ενός μέντορα στη ζωή σας, υπάρχει σίγουρη επιρροή από άλλα άτομα του περιβάλλοντός σας που μπορούν να σας βοηθήσουν και να σας καθοδηγήσουν. Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έρθουν με τη μορφή καθηγητών του πανεπιστημίου, των συνομηλίκων σας ή ακόμη και συγγενών. Να θυμάστε: απλώς και μόνο επειδή κάποιος δεν κάνει την ίδια δουλειά με εσάς, δεν σημαίνει ότι δεν έχει πολύτιμη εικόνα για να σας προσφέρει το οτιδήποτε. Κρατήστε ανοιχτό μυαλό. Όταν συναντάτε αναπόφευκτα κάποιον που έχει κατορθώσει να είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας, δημιουργικός, καινοτόμος, εφευρετικός, κ.λπ., αφιερώστε λίγο χρόνο για να του θέσετε μερικές ερωτήσεις. Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να κολακευθούν από την προσοχή σας και να σας προσφέρουν μερικές “χρήσιμες” συμβουλές. Μερικές από αυτές τις συμβουλές που θα σας δώσουν είτε οδηγήθηκαν μόνοι τους οι ίδιοι σε αυτές, είτε από την καθοδήγηση και κατεύθυνση άλλων. Συγκεντρώστε αρκετές από αυτές τις συμβουλές και πληροφορίες ώστε να αποκτήσετε την κατάλληλη σφαρική και πολύπλευρη “σοφία” για να γίνετε ο δικός σας πετυχημένος μέντορας.

Γίνετε ο μέντοράς σας.

Η πιο σημαντική πτυχή της ύπαρξης του μέντορα είναι η καλλιέργεια της σοφίας μέσως της βιωματικής εμπειρίας. Για να καθοδηγήσετε τον εαυτό σας, θα χρειαστείτε πολλές εμπειρίες και αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνετε ρίσκα, προκλήσεις και κινδύνους. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για άτομα που δεν έχουν κάποιον να τους δείξει ακριβώς πώς να κάνουν αυτό που κάνουν ή αυτό που θέλουν να κάνουν. Για έναν νέο επιχειρηματία, αυτή είναι μια τρομακτική αλλά συγχρόνως μια συναρπαστική στιγμή.

Όταν βάζετε τον εαυτό σας εκεί έξω, προσέξτε. Όταν πετύχετε, προσπαθήστε να αξιολογήσετε ακριβώς τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην επιτυχία ή πώς μπορείτε να γίνετε ακόμη πιο επιτυχημένοι . Τι γίνεται με τις ενέργειές σας που επέφεραν το θετικό αποτέλεσμα; Ομοίως, όταν αποτύχετε, πρέπει να το διερευνήσετε, όσο οδυνηρό και αν θα μπορούσε να είναι. Τι συνέβη που προκάλεσε την κατάρρευση; Αυτή η συνειδητοποίηση του εαυτού σας είναι εξαιρετικά σημαντική για τη δημιουργία σοφίας για τον εαυτό σας και τους άλλους. Ως δημιουργικό επιχειρηματίας, είστε μέρος ενός συνεχώς διευρυνόμενου δικτύου κερδών και απωλειών που κυκλοφόρησαν πολύ πριν μπείτε εσείς στη επιχειρηματική σκηνή. Η ταπεινότητα είναι ένα ανεκτίμητο χαρακτηριστικό για κάθε επιχειρηματία. Προσέξτε να μην πετάξετε πολύ κοντά στον ήλιο γιατί ενδεχομένως να καείτε… Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πιστεύετε στον εαυτό σας και να θέτετε στόχους πέραν από αυτό. Η εμπιστοσύνη δεν είναι το άμεσο αντίθετο της ταπεινότητας, και η δημιουργία και των δύο ταυτόχρονα χαρακτηριστικών είναι μια προσεκτική πράξη εξισορρόπησης. Η αποτυχία δεν σημαίνει ότι το ταξίδι σας έχει τελειώσει, αλλά η νίκη δεν σημαίνει ότι έχετε κερδίσει το παιχνίδι. Είναι όλα μέρος της επαγγελματικής διαδικασίας.

Εάν συνεχίσετε να πετυχαίνετε, τελικά θα βρεθείτε σε μια θέση όπου άλλοι βασίζονται σε εσάς για τα προς το ζην και την έμπνευσή τους. Αυτό είναι ένα μεγάλο προνόμιο, το οποίο πολύ συχνά θεωρείται δεδομένο. Φυσικά, δεν θα σας κρατήσουν όλοι οι συνομηλίκοι υπάλληλοί σας εξίσου υψηλό σεβασμό, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα που πρέπει να λάβετε προσωπικά. Όχι όλοι βαδίζουν στο ρυθμό του ίδιου ντραμς, και αυτό είναι εντάξει. Ακόμα, αν γίνετε επιτυχημένοι, θα υπάρχουν άνθρωποι που θα σας κοιτάζουν και θα θέλουν πρόσβαση στη σοφία που έχετε συγκεντρώσει.

Να είστε επιλεκτικοί με τα άτομα με τα οποία μοιράζεστε τις γνώσεις σας και να καλλιεργείτε αυτά που ήδη κάνετε. Ποτέ μην μένετε στάσιμοι! Η καλλιέργει γνώσεων θα αποτελέσει τους επόμενους σύνδεσμους στην αλυσίδα του δικού σας επαγγελματικού πεδίου. Κανείς δεν μπορεί να κάνει τα πάντα μόνος του, οπότε θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να αφιερώσετε χρόνο για να μεταδώσετε μερικές από τις δεξιότητες που έχετε αποκτήσει τόσο επίπονα καθ ‘όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού σας ταξιδιού σας σε άλλους. Μπορείτε ακόμη και να διαλέξετε ένα αριθμό συναδέλφων  για να σας αξιολογήσει αν φτάσετε αρκετά μακριά με την επιχείρησή σας. Μια καλά αναπτυγμένη κληρονομιά είναι το μεγαλύτερο πράγμα που μπορεί να αφήσει ένας μέντορας.

Share With:
Rate This Article