Η σημαντικότητα Tης τεχνολογίας στη ζωή μας
Η τεχνολογία έχει γίνει αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας. Δεν μπορούμε να φανταστούμε να επιβιώσουμε χωρίς τεχνολογία στον σημερινό γρήγορο και ταχέως εξελισσόμενο κόσμο. Όταν η απασχόληση, η κοινωνικοποίηση και η πολιτιστική διάδοση συγχρονίζονται με την παγκοσμιοποίηση, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς τεχνολογικές συμμετοχές. Η πανδημία του ιού Corona έχει επίσης αποδείξει, πόσο σημαντική είναι η τεχνολογία για εμάς, ώστε να παραμένουμε συνδεδεμένοι, να εργαζόμαστε, να επικοινωνούμε και να επιβιώνουμε. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να είναι μια κατάλληλη στιγμή για τους ερευνητές, ως κάλεσμα για το ενδεχόμενο έρευνας με την τεχνολογία να γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.
Ωστόσο, ας εξετάσουμε 7 πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους χρειαζόμαστε την τεχνολογία:
Επικοινωνία – Ο πρώτος και κύριος σκοπός που εξυπηρετεί η τεχνολογία είναι η επικοινωνία. Τα κοινωνικά μέσα και άλλες τεχνολογικές εφαρμογές ένωσαν τις οικογένειες. Σήμερα μπορούμε να βρούμε χαμένους φίλους, πρόσωπα που γνωρίζουμε ή γνωρίζαμε στο παρελθόν μέσω Facebook, twitter, Instagram και μπορούμε να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία μας. Επιπρόσθετα, μέσω αυτών των πλατφόρμων μπορούμε ακόμη και να επικοινωνήσουμε με παγκόσμιους ηγέτες, εξέχουσες προσωπικότητες κ.α. Παράλληλα, απαιτείται η επικοινωνία και σε επαγγελματικούς τομείς και η τεχνολογία διασφαλίζει ότι μπορούμε να επικοινωνούμε με τον κόσμο από οπουδήποτε κι αν είμαστε. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς τη χρήση του έξυπνου τηλεφώνου και κατ’επέκτασην τη χρήση της τεχνολογίας.
Η τεχνολογία βοηθά στη νομική εργασία – Με την ασφάλειά μας έρχεται η ασφάλεια της κοινότητας και η πρωταρχική ευθύνη βαρύνει τα νομικά συστήματα. Η τεχνολογία έχει βοηθήσει πολύ στη βελτίωση του νόμου και της τάξης. Σήμερα έχουμε κάμερες τηλεφώνου, κάμερες CCTV κ.λπ. που μαρτυρούν σκηνές εγκλήματος. Έχουμε τον υπολογιστή και το Διαδίκτυο για να αναζητήσουμε και να ανακαλύψουμε οποιονδήποτε εγκληματία από οπουδήποτε με μια παγκόσμια βάση δεδομένων. Τα βελτιωμένα τεχνολογικά gadget έχουν βοηθήσει στη βελτίωση της εγκληματολογίας, της θεραπείας εγκλήματος στον κυβερνοχώρο σε μεγάλο βαθμό.
Ασφάλεια – Η τεχνολογία μας παρέχει ασφάλεια. Αρκετές συσκευές οικιακής ασφάλειας, όπως η κάμερα πόρτας, οι αντικλεπτικές εφαρμογές συνδέονται με τα έξυπνα τηλέφωνά μας. Τα περισσότερα από αυτά είναι κατασκευασμένα ηλεκτρονικά για λόγους ασφάλειας και προστασίας. Σήμερα χρησιμοποιούμε μια κάμερα για να δούμε ποιος στέκεται έξω από την πόρτα μας, στη θέση μιας οπής. Μπορούμε στην πραγματικότητα να μιλήσουμε με το άτομο πριν ανοίξουμε την πόρτα.
Διαδίκτυο – Η παγκοσμιοποίηση δεν θα ήταν δυνατή χωρίς το Διαδίκτυο. Το γεγονός ότι μπορούμε να συνδεθούμε και να εργαστούμε από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου είναι επειδή έχουμε τη δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Μπορούμε να έχουμε ανταποκρίσεις πελατών και απαιτήσεις από όλον τον κόσμο και μπορούμε να αφομοιώσουμε την παράδοση πληροφοριών και διεργασιών επειδή διαθέτουμε Διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα, ο Covid έχει αποδείξει ότι το Διαδίκτυο μπορεί να συνεχίσει τη ζωή μας ακόμα και όταν είμαστε κλειδωμένοι σε σπίτια, σχεδόν τίποτα δεν επηρεάζεται για τη δουλειά μας, εάν βασίζεται στο Διαδίκτυο.
Γνώση – Πήγαν εκείνες τις μέρες, όταν έπρεπε να τρέξουμε από τη μία βιβλιοθήκη στην άλλη μεριά της πόλης για να βρούμε βιβλία και υλικό για τις σχολικές μας εργασίες. Ακόμα και τότε δεν θα λάβουμε τις κατάλληλες πληροφορίες που απαιτούνται στο ερευνητικό έργο. Αλλά σήμερα, με τη βοήθεια της Google, είμαστε σε θέση να περιηγηθούμε, σε οποιονδήποτε κειμενικό τύπο. Ακόμη και για διαφωτισμό και γνώση, μπορούμε να περιηγηθούμε στον Ιστό. Μπορούμε να μάθουμε αν θέλουμε σε οποιαδήποτε ηλικία, οπουδήποτε, επειδή έχουμε Διαδίκτυο και υπολογιστή.
Εκπαίδευση – Η τεχνολογία μας αποδεικνύει πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια του χρόνου και του τόπου με τον υπολογιστή και το Διαδίκτυο. Αυτό έχει καταστήσει την εκπαίδευση πιο προσιτή σε άτομα σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, ένα άτομο στην Ινδία μπορεί να μάθει από το Χάρβαρντ ή το MIT, ακόμη και από το σπίτι του, λόγω διαδικτυακών εκπαιδευτικών πλατφορμών που εμπλουτίζουν τη μάθηση. Το διαδικτυακό σχολείο και το κολέγιο δεν είναι απλώς μια ιδέα, είναι πολυτέλεια. Η διαδικτυακή μάθηση είναι οικονομικά αποδοτική για φοιτητές και πανεπιστήμια, επομένως κάθε πανεπιστήμιο έχει προσαρμόσει τα προγράμματά του διαδικτυακαά. Αυτό είναι στην πραγματικότητα, ένα επόμενο εκπαιδευτικό σύστημα όπου τα σχολεία θα μετακινούνται στο Διαδίκτυο για οικονομικά προσιτή και αδιάκοπη μάθηση. Εκτός από τα τεχνολογικά gadgets όπως το kindle και το tablet κάνουν την ανάγνωση και τη γραφή ευκολότερη και ελαφρύτερη.
Ψυχαγωγία – Η τεχνολογία έχει συμβάλει σημαντικά στον κόσμο της ψυχαγωγίας. Από βιντεοπαιχνίδια και ηλεκτρονικά παιχνίδια έως έξυπνες τηλεοράσεις. Ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών εφευρέσεων μας βοήθησε να αφιερώσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Ακόμα και σήμερα, η παρακολούθηση ταινιών δεν περιορίζεται πλέον στο χώρο του θεάτρου. Ο τρόπος που διαβάζουμε σε υπολογιστή, παρακολουθούμε ταινίες σε ψηφιακές πλατφόρμες. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες και εφαρμογές συνεχούς ροής μεταφέρουν τον κόσμο ψυχαγωγίας σε πλήρη λειτουργία ψηφιοποίησης.
Η έρευνα έχει βρει στοιχεία σχετικά με τη συμβολή της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή. Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία μπορεί να σώσει ζωές. Σημαντικές επεμβάσεις, σαρώσεις και ιατρικές διαγνώσεις πραγματοποιούνται μέσω επιστημονικών και τεχνολογικών ανακαλύψεων. Η επικοινωνία, η εργασία και η εκπαίδευση είναι σχεδόν αδύνατη χωρίς τεχνολογία σήμερα. Η τεχνολογία έχει γεμίσει το χρόνο μας με ουσιαστικό περιεχόμενο και ψυχαγωγία, ώστε να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι και χαρούμενοι. Αλλά η τεχνολογία έχει επίσης κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως οι περισσότερες άλλες καταναλώσεις. Πρέπει λοιπόν να αγκαλιάσουμε τις καλές πτυχές της τεχνολογίας στη ζωή μας, αποφεύγοντας επιλεκτικά τα ακατάλληλα αποτελέσματα.