fbpx
HomeBusinessΤρόποι βελτίωσης της ικανότητάς να μάθετε νέες δεξιότητες

Τρόποι βελτίωσης της ικανότητάς να μάθετε νέες δεξιότητες

Τρόποι βελτίωσης της ικανότητάς να μάθετε νέες δεξιότητες

Το να γνωρίζετε πώς να αναπτύξετε μια δεξιότητα είναι μια ικανότητα από μόνη της και αν καταλάβετε πώς λειτουργούν οι αρχές της μάθησης, θα είναι ευκολότερο να μάθετε οποιαδήποτε νέα δεξιότητα στο μέλλον. 


Επομένως, αξίζει να καταβάλουμε προσπάθεια για να κατανοήσουμε αυτήν τη διαδικασία, καθώς μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλές ώρες πρακτικής και απογοήτευσης. Εδώ είναι επτά τρόποι για να βελτιώσετε την εκμάθηση δεξιοτήτων σας:


1. Αναλάβετε δράση – Ξεκινήστε να μαθαίνετε μια ικανότητα
Η μεγαλύτερη αποτυχία όλων είναι η αποτυχία δράσης όταν απαιτείται δράση. – John Wood
Η εκμάθηση δεξιοτήτων απαιτεί να την εξασκείτε ενεργά. Έτσι, εάν διαβάζετε μόνο πώς να βελτιώσετε τις μαθησιακές δεξιότητες, αποκτάτε γνώσεις. Μόλις το εφαρμόσετε βελτιώνετε τις δεξιότητες των μαθησιακών δεξιοτήτων. Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιωθεί αυτή η ικανότητα είναι συνεπώς να έχουμε ένα συνεχές πρόγραμμα εκμάθησης δεξιοτήτων. Η εργασία σε μια δεξιότητα μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις αρχές της ανάπτυξης δεξιοτήτων και να αποκτήσετε μια βαθύτερη κατανόηση της διαδικασίας μάθησης. Εάν χρειάζεστε έμπνευση για να αρχίσετε να μαθαίνετε μια νέα ικανότητα, μπορώ να προτείνω να ξεκινήσετε τη δική σας πρόκληση 100 ωρών, η οποία περιλαμβάνει την προσπάθεια βελτίωσης μιας ικανότητας όσο το δυνατόν περισσότερο με 100 ώρες πρακτικής.

 

2. Κατανομή μιας ικανότητας
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνεις καλύτερος σε μια σύνθετη ικανότητα είναι μία υπο-ικανότητα κάθε φορά.
Κάθε δεξιότητα αποτελείται από διάφορες υπο-δεξιότητες. Για να βελτιώσετε γρηγορότερα, είναι χρήσιμο να βρείτε τις υπο-δεξιότητες που είναι πιο σημαντικές και να εστιάσετε στη βελτίωσή τους. Είναι συνήθως πιο αποτελεσματικό να βελτιώσουμε μερικές υπο-δεξιότητες ταυτόχρονα, να μην κάνουμε τη μαθησιακή εμπειρία συντριπτική.
Για να αναλύσετε μια ικανότητα, μπορείτε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο δέντρου δεξιοτήτων, ή δημιουργήστε ένα είδος χάρτη ή λίστα μυαλού που περιλαμβάνει όλη την υπο-ικανότητα που μπορείτε να σκεφτείτε. Πάντα προσπαθήστε να μάθετε πρώτα τις πιο θεμελιώδεις υπο-δεξιότητες. 

3. Πάντα ψάχνετε τρόπους βελτίωσης
Εάν δεν αναζητήσετε τι θα σας κάνει καλύτερο, δεν θα το βρείτε ποτέ. Μπορείτε να μαγειρέψετε για 50 ώρες χωρίς να γίνετε πολύ καλύτερος μάγειρας. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα εστιατορίων που σερβίρουν μεσαίο φαγητό, ακόμη και μετά από δεκαετίες ύπαρξης. Δεδομένου ότι δεν αναζητούν τρόπους βελτίωσης, δεν θα το κάνουν ποτέ. Μόνο ψάχνοντας και πειραματιστείτε με νέους τρόπους να κάνετε πράγματα, μπορείτε να βελτιώσετε. Αυτό απαιτεί προσπάθεια και προσοχή, και χωρίς αυτά τα δύο συστατικά, είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθεί οποιαδήποτε ικανότητα. Εάν είστε σοβαροί για τη βελτίωση, είναι χρήσιμο να αυτοαξιολογείτε πώς μπορείτε να αναπτύξετε το δικό σας παιχνίδι ή δεξιότητα. Είναι επίσης ωφέλιμο να σκεφτείτε πώς κάθε συνεδρία προπόνησης μετά το πέρας της και να σκεφτείτε τρόπους βελτίωσής της για την επόμενη φορά. Εάν αυτό μοιάζει με τη συνήθη ρουτίνα της πρακτικής σας, προσπαθήστε να προσέχετε γιατί γίνονται διαφορετικές ασκήσεις και δίνονται ορισμένες οδηγίες.


4. Δείτε την πρόκληση ως μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθετε
Ο πραγματικός στόχος δεν είναι πρακτική, είναι πρόοδος. – John Wood
Οτιδήποτε αισθάνεται πολύ εύκολο, είναι πιθανώς πράγματα που γνωρίζετε ήδη πώς να κάνετε και δεν είναι πιθανό να μάθετε πολλά από αυτό. Το Eustress είναι μια λέξη που περιγράφει καλά πώς πρέπει να αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Eu-, είναι ένα ελληνικό πρόθεμα για το «υγιές». Το «υγιές άγχος» είναι τότε κάτι που σας ωθεί να ξεπεράσετε τα όριά σας, κάνετε πράγματα που δεν νομίζατε ότι θα μπορούσατε να κάνετε και επεκτείνετε τη σφαίρα της άνετης δράσης σας. Αυτό το είδος άγχους είναι χρήσιμο και ένα κίνητρο για ανάπτυξη. Να είστε πρόθυμοι να αναλάβετε κινδύνους και να θέσετε τον εαυτό σας σε δύσκολες καταστάσεις, όπου μπορεί να χρειαστεί να περάσετε από μια ενοχλητική περίοδο που δεν είναι πολύ καλή, αλλά όπου τελικά θα βελτιώσετε την απόδοση μιας συγκεκριμένης ικανότητας.

 

5. Βρείτε τη βέλτιστη ώρα της ημέρας για άσκηση
Οι υψηλές επιδόσεις ασκούνται συχνότερα το πρωί, όταν ανεξάρτητη έρευνα δείχνει ότι τα άτομα έχουν την υψηλότερη ικανότητα για σύνθετη, απαιτητική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. -Κ. Α. Έρικσον
Η άσκηση πρακτικής ποιότητας απαιτεί πολλή προσοχή και προσπάθεια. Είναι επομένως σημαντικό να σκοπεύετε να κάνετε την πρακτική σας σε μια στιγμή της ημέρας όταν είστε αρκετά ξεκούραστοι για να εστιάσετε πλήρως στην εργασία που μαθαίνετε. Η βελτίωση της ικανότητάς σας απαιτεί να βρίσκεστε στο επίκεντρο των τρεχουσών ικανοτήτων σας και όταν είστε κουρασμένοι δεν μπορείτε να ωθήσετε τον εαυτό σας να εκτελέσει σε αυτό το άκρο. Οι επαγγελματίες θα προγραμματίσουν ολόκληρη την ημέρα τους γύρω από την πρακτική τους και θα προγραμματίσουν τον χρόνο άσκησής τους κατά τις ώρες που είναι πιο προσεκτικοί. Αυτό συμβαίνει συχνά το πρωί, αλλά μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εάν σκοπεύετε να εξασκηθείτε περισσότερες από μία φορές την ημέρα, είναι συνήθως καλό να διαχωρίζετε τους χρόνους προπόνησης με ένα μεγαλύτερο διάλειμμα στη μέση. Η ενυδάτωση και η χαλάρωση του μυαλού σας κάνοντας μια διαφορετική δραστηριότητα μπορεί να είναι χρήσιμη. Επίσης, το να ξεκουράζεσαι έχει αποδειχθεί πολύ ωφέλιμο για τη μάθηση.

6. Δημιουργήστε ένα μαθησιακό περιβάλλον που διευκολύνει την πρακτική
Οι ανθρώπινες ικανότητες μπορούν να αναπτυχθούν, τα περιβάλλοντα πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν αυτές τις ικανότητες και να εκπληρώσουν τις δυνατότητές τους.
Ένα καλό μαθησιακό περιβάλλον καθιστά εύκολο να αρχίσετε να ασκείτε τις δεξιότητές σας και περιέχει λίγους περισπασμούς. Ένα καλό μαθησιακό περιβάλλον απαιτεί να έχετε πλήρη εστίαση στη μάθηση, επομένως είναι καλύτερο να αφαιρέσετε κάθε είδους απόσπαση της προσοχής για να διευκολύνετε την πρακτική. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε τρόπους για να αποτρέψετε το τηλέφωνό σας, τους φίλους ή την οικογένειά σας να παρεμβαίνει στην πρακτική σας. Προσπαθήστε να βρείτε ένα μέρος για εξάσκηση που είναι εύκολα προσβάσιμο. 


7. Δώστε προσοχή
Η μεγαλύτερη ικανότητά μου ήταν διδακτική. Ήμουν σαν σφουγγάρι. Ακόμα κι αν νόμιζα ότι οι προπονητές μου ήταν λάθος, προσπάθησα να ακούσω και να μάθω κάτι. -Μάικλ Τζόρνταν
Ακριβώς επειδή είστε ξεκούραστοι και σε εγρήγορση, δεν σημαίνει αυτόματα ότι προσέχετε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Για να μάθετε γρήγορα μια δεξιότητα, πρέπει να είστε πλήρως εστιασμένοι στο καθήκον σας και στα σχόλια από αυτό που κάνετε, τον προπονητή σας και τη δική σας ερμηνεία των ενεργειών σας. Αυτό σημαίνει ότι η κοινωνικοποίηση και η συνομιλία σχετικά με το τι συνέβη το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα σας τραβήξει την προσοχή μακριά από την καλύτερη απόδοση. Εάν θέλετε να βελτιώσετε, είναι καλύτερα να αφήσετε αυτόν τον τύπο συζήτησης για πριν ή μετά την πρακτική. Αντίθετα, θέλετε να επικεντρωθείτε στις μικρές διορθώσεις που μπορείτε να κάνετε για να έχετε καλύτερη απόδοση και συνεχώς προσπαθείτε να εστιάσετε στις λεπτομέρειες που μπορούν να σας κάνουν να βελτιώσετε την ικανότητα που μαθαίνετε.

Δημιουργήστε τον δικό σας βελτιστοποιημένο τρόπο μάθησης
Δεν υπάρχει ένας «σωστός» τρόπος να μάθετε τίποτα. Ακριβώς επειδή δούλεψε για κάποιον άλλο, δεν εγγυάται ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε. Δοκιμάστε να πειραματιστείτε και να δοκιμάσετε μια παραλλαγή τρόπων. Οι καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης μπορούν να είναι μια εξαιρετική πηγή έμπνευσης, αλλά μερικές φορές είναι πολύ πιο μπροστά από εσάς, που μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμόσετε αυτό που κάνουν στην περίπτωσή σας. Επομένως, μπορεί να είναι ωφέλιμο να αναζητήσετε έμπνευση για το πώς να εξασκηθείτε από αυτά που βρίσκονται λίγα μόλις βήματα μπροστά σας. 


Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μαθαίνουμε δεξιότητες μπορεί να διαρκέσει μια ζωή για να την κατακτήσει πλήρως. Όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα θέμα που αξίζει να μελετήσετε για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη ζωή. Η καλύτερη κατανόηση του πώς μαθαίνουμε αποτελεσματικά μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε μελλοντική δεξιότητα που θέλετε να μάθετε, από την αναρρίχηση έως το μαγείρεμα, την εκμάθηση μαθηματικών ή τη ζωγραφική μιας εικόνας. Η μάθηση είναι πρόκληση. Να είστε δύσπιστοι όταν οι άνθρωποι προτείνουν απίστευτες συντομεύσεις για να φτάσουν κάπου. Έτσι δεν λειτουργεί συνήθως η μάθηση. Η εκμάθηση μπορεί επίσης να είναι διασκεδαστική, συναρπαστική και ευχάριστη. Όταν καταλαβαίνουμε πώς να αναπτύξουμε τις ικανότητές μας, ενισχύουμε την πεποίθησή μας ότι είμαστε υπεύθυνοι για αυτές.

Share With:
Rate This Article