4 κανόνες πριν ξεκινήσεις την επιχείρησή σου
Είναι ωραίο που έχεις την όρεξη και την ενέργεια να κάνεις κάτι δικό σου, που έχεις μια ιδέα που θες να υλοποιήσεις και βιάζεσαι να ξεκινήσεις την επιχείρησή σου. Παρ’ όλα αυτά, το να σταθείς λίγο και να εστιάσεις ώστε να φτιάξεις το πλάνο σου για την εκκίνηση της εταιρίας σου, μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην αποτυχία και την επιτυχία. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που είναι καλό να έχεις υπόψη σου για την τοποθέτηση της επιχείρησής σου:
#1 Μελέτα τους Ανταγωνιστές σου
Το ωραίο όταν ξεκινάς την επιχείρησή σου είναι ότι οι άλλες επιχειρήσεις εκτός από αντίπαλοι μπορούν να αποτελέσουν, υπό μία έννοια, και κεφάλαιο για εσένα.
Οι εταιρίες που υπάρχουν ήδη στο τμήμα της αγοράς που θες να εισέλθεις μπορούν να σου προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες. Είναι σημαντικό να δώσεις αρκετό χρόνο στο να μελετήσεις την εξέλιξή τους, τα μοτίβα που τυχόν υπάρχουν, τις αποτυχίες και τις επιτυχίες τους, προτού να ξεκινήσεις να κάνεις το δικό σου πλάνο για την ίδρυση της επιχείρησής σου.
Εκτός του ότι θα μάθεις από τα λάθη και τα σωστά των ανταγωνιστών σου, μπορείς να αποκτήσεις μια καλή κατανόηση του πως εσύ μπορείς να διαφοροποιηθείς από όσους υπάρχουν ήδη στην αγορά. Ίσως, για παράδειγμα, αποφασίσεις ότι η καλύτερη στρατηγική είναι να διαφοροποιηθείς από τον μέσο όρο που προτείνει η αγορά όταν σχεδιάζεις τα χαρακτηριστικά του προϊόντος σου. Έτσι θα μπορέσεις να ξεχωρίσεις πιο εύκολα από τους υπόλοιπους κάτι που θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις πιστούς πελάτες.
#2 Μάθε τους πελάτες σου
Καλό είναι να είσαι αισιόδοξος, αλλά δεν χρειάζεται να φτάσεις στην ύβρη. Έχεις ήδη επενδύσει πολύ χρήμα, χρόνο και ψυχικό κόπο για να αφήσεις τον εγωισμό να σε κάνει να υπερεκτιμήσεις το πόσοι πολλοί άνθρωποι θα ψάξουν όντως στην πράξη για τα προϊόντα σου.
Η επιστήμη του να αναγνωρίσεις ποιοι είναι οι πελάτες σου πρέπει να είναι ακριβής. Εκτός του ότι πρέπει να ξέρεις ποιοι είναι οι υποψήφιοι πελάτες σου, πρέπει να γνωρίζεις και που μπορείς να τους βρεις. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις πλάνο εξαρχής για το πώς θα τους προσεγγίσεις. Μια αποτυχία να τους φέρεις κοντά σου αποτελεί κακό οιωνό για τη συνέχεια.
#3 Κάνε τις σωστές κινήσεις στο μάρκετινγκ
Πέραν από το να δημιουργήσεις το σωστό προϊόν/υπηρεσία, το μάρκετινγκ είναι το πιο σημαντικό στοιχείο όταν ξεκινάς μια νέα επιχείρηση. Η ορατότητα που θα σου δώσει στο κοινό είναι σημαντική προκειμένου να γίνεις ένας πολύτιμος παίκτης στην αγορά.
Τα καλά νέα είναι ότι στην εποχή μας οι νέες επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να δίνουν υπερβολικά πολλά χρήματα για διαφήμιση προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή του κοινού, ούτε γιγαντοαφίσες στις κεντρικές λεωφόρους χρειάζονται, ούτε τηλεοπτικές διαφημίσεις (η τηλεόραση πια αποτελεί παρωχημένο μέσο, θα το αναλύσουμε σε μελλοντικό άρθρο). Μία στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια είναι πολύ πιο αποτελεσματική για νέες επιχειρήσεις. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι πρέπει να βεβαιωθείς ότι όλο σου το διαφημιστικό κονδύλι πηγαίνει σε μέσα που θα εισάγουν την εταιρία σου σε ανθρώπους που έχουν κίνητρο και επιθυμία για να αξιοποιήσουν τα προϊόντα/υπηρεσίες σου.
Δυστυχώς πολλές επιχειρήσεις δημιουργούν πολύ γενικές στρατηγικές μάρκετινγκ με πολύ μεγάλο εύρος. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να σε δει το τμήμα του πληθυσμού που έχεις ορίσει εσύ ως target group σου. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες στο group ανθρώπων που σε ενδιαφέρει. Αν έχεις λίγη υπομονή, αυτή η στρατηγική θα σου επιτρέψει να αποκτήσεις την εμπιστοσύνη τους και να γίνεις τελικά η ηγετική φωνή της αγοράς.
#4 Συνεργάσου με τους σωστούς ανθρώπους
Ενώ είναι δύσκολο να αφήσεις τον έλεγχο, όσον αφορά την εταιρία σου, η αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι είναι το παν όταν πρόκειται να κάνεις μία επιτυχημένη αρχή. Χρειάζεται όμως χρόνο για να βρεις τους ανθρώπους που έχουν τις ικανότητες και την εμπειρία που θα σε βοηθήσουν να σχεδιάσεις μία αποτελεσματική στρατηγική για να χτίσεις το brand σου.
Πολλοί νέοι επιχειρηματίες τρομάζουν από την προοπτική του να προσλάβουν κόσμο επειδή δεν έχουν τα κεφάλαια για υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης. Επιπρόσθετα, αν προσπαθήσεις να μεγαλώσεις χωρίς να είσαι έτοιμος για αυτό, μπορεί να κάνεις την επιχείρησή σου να «κάτσει» τόσο από τα υψηλά κόστη, όσο και από τα θέματα management.
Παρ’ όλα αυτά, με μετρημένες κινήσεις και εξωτερικές συνεργασίες μπορείς να τονώσεις την επιχείρησή σου, ώστε να έχεις τη βοήθεια και συμπαράσταση που χρειάζεσαι για να αναπτυχθείς.