fbpx
HomeΠροσωπική ΑνάπτυξηΕίναι η τελειομανία καλή ή κακή;

Είναι η τελειομανία καλή ή κακή;

Είναι η τελειομανία καλή ή κακή;

Ενώ η τελειομανία μπορεί να ακούγεται σαν υψηλότατος, τιμητικός στόχος, δεν είναι. Αντίθετα, η επιθυμία για τελειομανία είναι μια αδύνατη αναζήτηση χωρίς ρεαλιστικές προσδοκίες επίτευξης. Δυστυχώς, εμποδίζει επίσης την ευτυχία σας και συχνά συνοδεύεται από κατάθλιψη.

Φυσικά, υπάρχει διαφορά μεταξύ του να είσαι το είδος τελειομανής που έχει υψηλά πρότυπα, είναι επίμονο και ευσυνείδητο (προσαρμοστικό ή υγιές) και του τύπου που θεωρείται ανθυγιεινό ή δυσπροσάρμοστο τελειομανής.

Οι δυσπροσάρμοστοι τελειομανείς είναι υπερβολικά απασχολημένοι με τα λάθη και αισθάνονται την ανάγκη να είναι καλύτεροι σε όλα. Αν κάνουν λάθος το θεωρούν καταστροφικό. Επιπλέον, υποφέρουν από αμφιβολίες για την απόδοση, απογοητεύοντας τους άλλους και έχουν εμμονή με τον έλεγχο.

Τελικά, η μη προσαρμοστική τελειομανία μπορεί να κυβερνήσει τη ζωή κάποιου και να προκαλέσει έντονο άγχος και άγχος.

Πώς μπορείτε λοιπόν να αποφύγετε να είστε ανθυγιεινός τελειομανής;

Πρώτα πρέπει να αναγνωρίσετε πώς μοιάζει η ανθυγιεινή τελειομανία.

Σημάδια ότι είστε ανθυγιεινός τελειομανής:

Δεν τελειώσατε ποτέ. Δεδομένου ότι η τελειότητα δεν υπάρχει, συνεχίζεις να προσπαθείς να την επιδιώξεις, ωστόσο, δεν φτάνεις ποτέ εκεί. Κατά συνέπεια το έργο σας δεν ολοκληρώνεται ποτέ.
Δεν μπορείς να δεχτείς ότι είσαι «δεύτερος καλύτερος» σε τίποτα. Είστε πολύ ανταγωνιστικοί και δεν αντέχετε να χάνετε σε τίποτα, όσο ασήμαντο κι αν είναι. Φτάνετε ακόμη και στο σημείο να αποφεύγετε τις εργασίες όταν ξέρετε ότι δεν μπορείτε να είστε οι καλύτεροι.

Έχετε εμμονή με λάθη του παρελθόντος. Ανησυχείτε για αυτό που κάνατε και δεν κάνατε σωστά. Επανεξετάζετε κάθε βήμα ανησυχώντας ότι δεν κάνατε αρκετά ή ότι κάνατε κάτι λάθος.

Είστε επικριτικοί/επικριτικοί απέναντι στους άλλους. Δεδομένου ότι θέλετε την τελειότητα στον εαυτό σας, είστε επίσης επικριτικοί με τους άλλους που κάνουν λάθη ή δεν κάνουν τα πράγματα τέλεια.

Πρέπει να έχεις τον έλεγχο. Όταν εργάζεστε με άλλους, θέλετε να αναλάβετε την ευθύνη επειδή θέλετε να «γίνει σωστά». Αναλαμβάνετε ακόμη και επιπλέον εργασία για να βεβαιωθείτε ότι έχει γίνει σωστά.

Δεν μπορείτε να αποδεχτείτε την εποικοδομητική κριτική. Όταν σας επισημαίνονται τυχόν λάθη που κάνετε, γίνεστε αμυντικοί και απογοητευμένοι επειδή δεν μπορείτε να δεχτείτε ότι είστε λιγότερο από τέλειοι.

Η τελειομανία σας επηρεάζει την υγεία σας. Η συνεχής εμμονή στο επίτευγμα και η υπό όρους αποδοχή του εαυτού επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σας ψυχικά και σωματικά. Αυτή η ανθυγιεινή ενασχόληση οδηγεί σε άγχος, κατάθλιψη και παράλυση αμφιβολίας για τον εαυτό.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η ανθυγιεινή τελειομανία μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στην υγεία, τις σχέσεις και τη ζωή σας γενικότερα.

Πώς μπορείτε λοιπόν να ξεπεράσετε την ανθυγιεινή τελειομανία;

Γίνετε υγιής τελειομανής. Αντί να έχετε εμμονή με την τελειότητα, προσπαθήστε για υψηλά πρότυπα και θέστε ρεαλιστικούς στόχους που εστιάζουν στη βελτίωση και όχι στο αδύνατο. Θα ξέρετε ότι είναι ένα υγιές και όχι ανθυγιεινό γιατί θα νιώθετε ενθουσιασμένοι, αντί να επιβαρυνθείτε, από την πρόκληση.

Εξαλείψτε τη νοοτροπία όλων ή τίποτα. Όλα ή τίποτα που σκέφτονται είναι αυτοκαταστροφικά. Τίποτα στη ζωή δεν κυλά ομαλά και χωρίς δυσλειτουργίες. Η επιτυχία σε κάθε προσπάθεια είναι μια διαδικασία που συχνά συνεπάγεται δύο βήματα μπροστά, ένα βήμα πίσω. Αποδεχτείτε ότι θα κάνετε κάποια πράγματα ατελή και ελλιπώς κατά καιρούς. Επικεντρωθείτε αντίθετα στην πρόοδο.

✓ Εξασκηθείτε στην αποδοχή του εαυτού σας. Η αρνητική αυτο-συζήτηση είναι σίγουρα ένα μέρος της ανθυγιεινής τελειομανίας, ειδικά όταν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Αντί να επικρίνετε τον εαυτό σας, αναγνωρίστε ότι έχετε κάνει το καλύτερο δυνατό τη δεδομένη στιγμή. Αναζητήστε τι έγινε σωστά και, στη συνέχεια, αποφασίστε να βελτιωθείτε.

✓ Θρέψτε τις σχέσεις σας. Οι σχέσεις είναι σημαντικές – μην βάζετε τη δουλειά σας μπροστά από τις σχέσεις σας. Ενώ η αφοσίωση στην εργασία είναι σημαντική, το ίδιο και η διατήρηση σχέσεων. Ο ένας δεν πρέπει να υποφέρει για χάρη του άλλου. Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο για να περάσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Μην αφήνετε την επιθυμία σας να είστε τέλειοι να σας κάνει να παραμελείτε τις σχέσεις σας.

✓ Κάντε μικρά βήματα. Δεδομένου ότι οι τελειομανείς συχνά τείνουν να θέτουν ανέφικτους στόχους, ένας τρόπος για να μειώσετε το άγχος και να ξεπεράσετε αυτήν την τάση είναι να κάνετε μικρά και σταδιακά βήματα προς αυτό που θέλετε να επιτύχετε. Θέτοντας μικρότερους, εφικτούς στόχους, μπορείτε να επιτύχετε ένα πιο επιτυχημένο αποτέλεσμα.

✓ Ενημερωθείτε. Έχοντας επίγνωση ορισμένων τελειομανών προτύπων σας, μπορείτε να βάλετε τον εαυτό σας σε θέση να τα αλλάξετε. Ένας καλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ξεκινήσετε ένα καθημερινό ημερολόγιο όπου καταγράφετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα της αποτυχίας, της αρνητικότητας ή της υπολειπόμενης κατά κάποιο τρόπο. Η εξέταση αυτών των σκέψεων θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε τις τάσεις σας και, με τη σειρά του, να είστε σε θέση να τις αλλάξετε. Το Journaling είναι επίσης ένα μεγάλο παυσίπονο γενικά. Δείτε το άρθρο: 8 Οφέλη που αλλάζουν τη ζωή του περιοδικού

 

Μερικά παραδείγματα τελειομανής σκέψης περιλαμβάνουν:

⮚ Ασπρόμαυρη σκέψη όπως: “Αν δεν είμαι τέλειος είμαι αποτυχημένος”
⮚ Καταστροφική σκέψη: “Αν κάνω λάθος, θα ταπεινωθώ για πάντα”
⮚ Θα πρέπει να δηλώσει: “Δεν πρέπει ποτέ να κάνω λάθη.” «Θα έπρεπε να είμαι υπέροχος σε αυτό».

 

Παραδείγματα τελειομανής συμπεριφοράς περιλαμβάνουν:

⮚ Χρόνια αναβλητικότητα – Παραίτηση ή μη ολοκλήρωση εργασιών
⮚ Συνεχής επεξεργασία πραγμάτων προσπαθώντας να τα βελτιώσω
⮚ Φοβόμαστε να δοκιμάσουμε νέα πράγματα για να μην κάνουμε λάθος

Ως προειδοποίηση – όταν προσπαθείτε να αλλάξετε μερικές από τις τελειομανείς συμπεριφορές σας, για να αποφύγετε να νιώθετε συντριπμένοι προσπαθήστε μόνο μία συμπεριφορά κάθε φορά.

✓ Βάλτε τα πράγματα στη θέση τους – συμπεριλαμβανομένης της τελειομανίας σας. Οι τελειομανείς τείνουν να εμμένουν και να μπλέκονται σε λεπτομέρειες και μικρά πράγματα, έτσι συχνά καταλήγουν να χάνουν τη μεγαλύτερη εικόνα. Δυστυχώς, αυτή η τάση μπορεί να προκαλέσει όραση στη σήραγγα.

Για να βάλετε τα πράγματα σε προοπτική, κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως:

Τι πραγματικά έχει σημασία;
Είναι πιο σημαντική η λήψη μιας μικρής λεπτομέρειας από το συνολικό αποτέλεσμα;
Αξίζει να αποδείξετε ότι έχετε δίκιο για ένα ασήμαντο γεγονός που αξίζει να καταστρέψετε μια σχέση;
Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;
Πώς επηρεάζει αυτό που εμμονείτε για το μεγάλο σχέδιο των πραγμάτων;
Όσον αφορά το τέλειο, καταλάβετε ότι η τελειότητα είναι ένας μύθος. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ενώ ορισμένα πράγματα μπορεί να φαίνονται άψογα ιδιαίτερα στην τηλεόραση, στα περιοδικά και στις ταινίες, να γνωρίζετε ότι χρειάστηκε πολλή εξάσκηση και ειδική φωτογραφία για να εμφανιστούν ως τέτοια. Είναι μια ψευδαίσθηση.

Για να διαχειριστείτε τις τελειομανείς τάσεις, ξεκινήστε κόβοντας τον εαυτό σας. Συγχωρήστε τον εαυτό σας που δεν είστε τέλειοι. Κανείς δεν το περιμένει πραγματικά από εσάς, ούτε είναι δυνατόν.

Σκεφτείτε ότι αν όλα στη ζωή κυλούσαν ομαλά θα στερούμασταν τα πολύτιμα μαθήματα που παίρνουμε όταν κάνουμε λάθη. Η ζωή προορίζεται να ζήσει ατελή!

Share With:
Rate This Article