fbpx
HomeΤεχνολογίαΔιδάξτε τα παιδιά να είναι έξυπνα για τα social media

Διδάξτε τα παιδιά να είναι έξυπνα για τα social media

Διδάξτε τα παιδιά να είναι έξυπνα για τα social media

Οι περισσότεροι έφηβοι χρησιμοποιούν κάποια μορφή κοινωνικών μέσων και έχουν ένα προφίλ σε έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί επισκέπτονται αυτούς τους ιστότοπους κάθε μέρα.

Υπάρχουν πολλά καλά πράγματα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – αλλά και πολλοί κίνδυνοι και πράγματα που πρέπει να αποφεύγουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Δεν κάνουν πάντα καλές επιλογές όταν δημοσιεύουν κάτι σε έναν ιστότοπο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.

Είναι λοιπόν σημαντικό να μιλήσετε με τα παιδιά σας για το πώς να χρησιμοποιείτε τα κοινωνικά μέσα με σύνεση.

Τι είναι καλό για τα κοινωνικά μέσα
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά:

  • μένουν συνδεδεμένοι με φίλους και οικογένεια
  • εμπλέκονται σε μια καμπάνια, μη κερδοσκοπική ή φιλανθρωπική οργάνωση
  • ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους μοιράζοντας ιδέες, μουσική και τέχνη
  • συναντιούνται και αλληλεπιδρούν με άλλους που μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα
  • επικοινωνούν με εκπαιδευτικούς και συμφοιτητές

Τι είναι κακό στα κοινωνικά μέσα
Το αντίθετο είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν κόμβο για πράγματα όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός και αμφισβητήσιμες δραστηριότητες. Χωρίς νόημα, τα παιδιά μπορούν να μοιραστούν περισσότερα στο διαδίκτυο από ότι θα έπρεπε.

Οι περισσότεροι έφηβοι:

  • δημοσιεύουν φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο ή χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους ονόματα στα προφίλ τους
  • αποκαλύπτουν τα γενέθλια και τα ενδιαφέροντά τους
  • δημοσιεύουν το όνομα του σχολείου τους και την πόλη όπου ζουν

Αυτό μπορεί να τους κάνει εύκολους στόχους για διαδικτυακά αρπακτικά ζώα και άλλους που μπορεί να τους βλάψουν.

Στην πραγματικότητα, πολλοί έφηβοι λένε ότι έχουν:

  • επικοινώνησει διαδικτυακά από κάποιον που δεν γνώριζε με τρόπο που τους έκανε να φοβούνται ή να νιώθουν άβολα
  • έλαβαν διαφήμιση στο διαδίκτυο που ήταν ακατάλληλη για την ηλικία τους
  • είπε ψέματα για την ηλικία τους για να αποκτήσει πρόσβαση σε ιστότοπους

Προβληματισμοί και συνέπειες
Εκτός από προβλήματα όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός και τα διαδικτυακά αρπακτικά, τα παιδιά μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα μιας φυσικής συνάντησης με λάθος άτομο. Πολλές νεότερες εφαρμογές αποκαλύπτουν αυτόματα τη θέση της αφίσας όταν χρησιμοποιούνται. Αυτό μπορεί να πει σε οποιονδήποτε ακριβώς πού να βρει το άτομο που χρησιμοποιεί την εφαρμογή.

Και οι φωτογραφίες, τα βίντεο και τα σχόλια που γίνονται στο διαδίκτυο συνήθως δεν μπορούν να ληφθούν πίσω μόλις αναρτηθούν. Ακόμα και όταν ένας έφηβος πιστεύει ότι κάτι έχει διαγραφεί, μπορεί να είναι αδύνατο να το διαγράψει εντελώς από το Διαδίκτυο.

Η δημοσίευση μιας ακατάλληλης φωτογραφίας μπορεί να βλάψει τη φήμη και να προκαλέσει προβλήματα χρόνια αργότερα – όπως όταν ένας δυνητικός εργοδότης ή υπάλληλος εισαγωγής κολλεγίων κάνει έλεγχο ιστορικού. Και η αποστολή ενός κακού πνεύματος κειμένου, ακόμη και ως αστείο, μπορεί να είναι πολύ βλαβερό για κάποιον άλλο και ακόμη και ως απειλή.

Το να ξοδεύεις πάρα πολύ χρόνο στα κοινωνικά μέσα μπορεί να είναι επίσης μειωτικό. Βλέποντας πόσους «φίλους» έχουν οι άλλοι και οι φωτογραφίες τους να διασκεδάζουν μπορούν να κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται άσχημα με τον εαυτό τους ή να μην ταιριάζουν με τους συνομηλίκους τους.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι κάνουν τα παιδιά σας στο διαδίκτυο. Όμως, η κατασκοπεία μπορεί να τους αποξενώσει και να βλάψει την εμπιστοσύνη που έχετε δημιουργήσει μαζί. Το κλειδί είναι να παραμείνετε εμπλεκόμενοι με τρόπο που να κάνει τα παιδιά σας να κατανοούν ότι σέβεστε την ιδιωτικότητά τους αλλά θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή.

Πείτε στα παιδιά σας ότι είναι σημαντικό να:

Να είσαι καλός. Η μέση συμπεριφορά δεν είναι εντάξει. Ξεκαθαρίστε ότι περιμένετε από τα παιδιά σας να αντιμετωπίζουν τους άλλους με σεβασμό και να μην δημοσιεύουν ποτέ μηνύματα που να προσβάλλουν ή να προσβάλλουν. Και ζητήστε τους να σας λένε πάντα για τυχόν παρενόχληση ή εκφοβισμό μηνυμάτων που δημοσιεύουν άλλοι.

Σκεφτείτε δύο φορές πριν πατήσετε “enter”. Υπενθυμίστε στους εφήβους ότι ό, τι δημοσιεύουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους. Για παράδειγμα, η ενημέρωση του κόσμου ότι βρίσκεστε σε διακοπές ή αν δημοσιεύετε τη διεύθυνση του σπιτιού σας δίνει στους επίδοξους ληστές την ευκαιρία να χτυπήσουν. Οι έφηβοι πρέπει επίσης να αποφεύγουν να δημοσιεύουν συγκεκριμένες τοποθεσίες πάρτι ή εκδηλώσεις, καθώς και αριθμούς τηλεφώνου.

Μάθετε στα παιδιά να μην μοιράζονται τίποτα στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης που δεν θα ήθελαν να δουν οι δάσκαλοί τους, οι υπάλληλοι εισαγωγής στο κολέγιο, τα μελλοντικά αφεντικά. Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου. Οι ρυθμίσεις απορρήτου είναι σημαντικές. Περάστε τα μαζί για να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας καταλαβαίνουν το καθένα. Επίσης, εξηγήστε ότι οι κωδικοί πρόσβασης είναι εκεί για να τους προστατεύσουν από πράγματα όπως η κλοπή ταυτότητας. Δεν πρέπει ποτέ να τα μοιράζονται με κανέναν, ακόμη και με φίλο, φίλη ή τον καλύτερο φίλο.

Μην κάνετε «φίλους» αγνώστους. «Αν δεν τους γνωρίζεις, μην τους κάνεις φίλους». Αυτός είναι ένας απλός, απλός – και ασφαλής – βασικός κανόνας.

Κάντε μια Σύμβαση
Σκεφτείτε να κάνετε μια “συμφωνία κοινωνικών μέσων” με τα παιδιά σας – μια πραγματική σύμβαση που μπορούν να υπογράψουν. Σε αυτό, συμφωνούν να προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή, να λαμβάνουν υπόψη τη φήμη τους και να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες. Υπόσχονται επίσης ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να βλάψουν κανέναν άλλο μέσω εκφοβισμού ή κουτσομπολιού.

Με τη σειρά τους, οι γονείς συμφωνούν να σέβονται το απόρρητο των εφήβων ενώ προσπαθούν να γίνουν μέρος του κόσμου των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τα «φιλίσετε» και να τα παρατηρήσετε, αλλά μην δημοσιεύετε ενοχλητικά σχόλια ή βρισιές για ακατάστατα δωμάτια.

Οι γονείς μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν προσγειωμένα στον πραγματικό κόσμο θέτοντας όρια στη χρήση των μέσων ενημέρωσης. Κρατήστε τους υπολογιστές σε δημόσιους χώρους στο σπίτι, αποφύγετε φορητούς υπολογιστές και smartphones στα υπνοδωμάτια και ορίστε ορισμένους κανόνες σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας (όπως δεν υπάρχουν συσκευές στο τραπέζι).

Και μην ξεχνάτε: Το να δώσετε ένα καλό παράδειγμα μέσω της δικής σας εικονικής συμπεριφοράς μπορεί να βοηθήσει πολύ τα παιδιά σας να χρησιμοποιήσουν τα κοινωνικά μέσα με ασφάλεια.

Share With:
Rate This Article