fbpx
HomeΕπιχειρηματικότηταΈχω μια επιχειρηματική ιδέα! Τώρα τι κάνω;

Έχω μια επιχειρηματική ιδέα! Τώρα τι κάνω;

Έχω μια επιχειρηματική ιδέα! Τώρα τι κάνω;

Έχω μια ιδέα!

Πως υλοποιώ την επιχειρηματική ιδέα μου;

Έχω μια φοβερή επιχειρηματική ιδέα, τι κάνω τώρα; Πως προχωρώ από δημιουργική σκέψη σε δημιουργική δράση; Πως γίνεται να προχωρήσω σε υλοποίηση με σωστά βήματα χωρίς να χάνω χρόνο, κόπο, χρήμα σε ζητήματα που δεν θα έπρεπε;

Την λύση την έχουν δώσει διάφορες μεθοδολογίες ανάπτυξης επιχειρήσεων που έχουν εφαρμοστεί κατά καιρούς, ανάλογα και τις συνθήκες της περιοχής και της εποχής. Όμως, οι πιο σύγχρονες εξ’ αυτών, έχουν κάποια κοινά σημεία που μπορείς να αξιοποιήσεις άμεσα.

Επιβεβαίωσε την ιδέα σου. Η ιδέα και το πόσο εκπληκτική, εφαρμόσιμη ή άξια εκατομμυρίων είναι, σίγουρα στα πρώτα στάδιά της χαρακτηρίζεται από την υποκειμενική μας κρίση. Πρέπει να επιβεβαιώσεις με την αγορά την αναγκαιότητά της και το αν θα πλήρωνε κάποιος για αυτήν. Ρώτα τους φίλους σου, ρώτα την γειτονιά σου αν θα χρησιμοποιούσαν αυτό που προτείνεις και πόσο θα πλήρωναν για αυτό. Φτιάξε ένα από φθηνό website ή μια σελίδα στο facebook για να οδηγούνται επισκέπτες και να μετράς το ενδιαφέρον τους σε αυτό που προτείνεις. Βγες στο δρόμο και συμπλήρωσε ερωτηματολόγια με τις απαντήσεις των ανθρώπων που συναντάς. Κάθε κίνησή σου πρέπει να επιβεβαιώνει ή να απορρίπτει την ιδέα σου ώστε να έχεις μετρήσιμη ανταπόκριση.

Βρες ανταγωνιστές. Ότι και να έχεις σκεφτεί, αν είναι τόσο καλό, οι πιθανότητες είναι υπέρ του να το έχει σκεφτεί κάποιος άλλος πριν από σένα. Μπορεί κάποιος αυτή τη στιγμή σε ένα γκαράζ σε κάποιο ορεινό χωρίο της Γερμανίας να δουλεύει ήδη στο πρωτότυπο ή σε μια πρώτη μορφή υλοποίησης της ιδέας που έχεις. Ψάξε στο Internet, δες τα σχετικά forums, πήγαινε στα σχετικά events, μίλα με ανθρώπους του χώρου. Όταν βρεις τους έμμεσους ή άμεσους ανταγωνιστές σου, μελέτησέ τους και βρες τι θα μπορούσες να έχεις εσύ σαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντί τους.

Ξεκίνα με λίγα. Μη προσπαθήσεις να φτάσεις την ιδέα σου στην τέλειά της μορφή και έπειτα να τη δώσεις στο κοινό. Φτιάξε μια πρώτη φθηνή μορφή του, δείξε το στο κόσμο και πάρε την ανάδρασή τους. Χρησιμοποίησέ τη για να την εξελίξεις. Μη ξοδέψεις όλο το budget σου για να φθάσεις στην τελειότητα του προϊόντος που έχεις στο μυαλό σου εσύ γιατί οι πελάτες σου μπορεί να έχουν άλλη άποψη.

Βρες τους κατάλληλους συνεργάτες. Σίγουρα στις αρχές, όταν θα αναπτύσσεις την ιδέα σου, για πολλούς λόγους, θα αναγκαστείς να φορέσεις πολλά καπέλα. Θα είσαι και ο δημιουργός και ο προγραμματιστής και ο γραφίστας και ο διαφημιστής και ο αναλυτής. Όταν θα δεις ότι κάτι δεν το κάνεις αποδοτικά, επένδυσε σε κάποιον άλλον κατάλληλο. Είναι μεγάλη αρετή να ξέρεις πότε να κάνεις πίσω και να αφήνεις άλλον να αναλάβει ώστε να ξέρεις πως μπορείς να αφοσιωθείς σε αυτό που εσύ κάνεις καλύτερα αλλά και να έχεις επαγγελματική προσέγγιση και σωστά αποτελέσματα σε νευραλγικούς τομείς που η λάθος δικιά σου αντιμετώπιση θα δημιουργούσε αδιόρθωτα προβλήματα στο μέλλον της ιδέας σου.

Κάνε την ιδέα σου γνωστή. Βρες το κατάλληλο πλάνο διαφήμισης ή προβολής της δικιάς σου ιδέας, ώστε να φθάσεις στους πρώτους σου πελάτες. Μέσω του πλάνου σου αλλά και των πελατών σου, φθάσε σε ακόμα περισσότερο κόσμο. Το να γίνει γνωστή μια ιδέα δεν έχει μόνο τα οφέλη των «πωλήσεων» αλλά και τα οφέλη της ανάδρασης. Το αποτέλεσμα της ιδέας σου που είναι το προϊόν ή η υπηρεσία, συνεχώς θα αλλάζουν βάση του τι ζητούν οι πελάτες σου. Με το κατάλληλο πλάνο marketing για σένα, μπορείς φθηνά και μαζικά να προσεγγίσεις το κατάλληλο κοινό που θα σε βοηθήσει να γνωρίσει η ιδέα σου αποδοχή.

Share With:
Rate This Article

Discover more from Life Alchemies

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading