fbpx
HomeΕπιχειρηματικότηταΧτίζοντας την εταιρική σας ταυτότητα

Χτίζοντας την εταιρική σας ταυτότητα

Χτίζοντας την εταιρική σας ταυτότητα

Το να είναι κανείς ελεύθερος επαγγελματίας είναι δημοφιλές.

Και γιατί όχι? Είσαι αφεντικό του εαυτού σου και παίρνεις μόνος σου τις αποφάσεις, δουλεύοντας πάνω σε projects που αγαπάς, αντί να βρίσκεσαι κολλημένος σε ένα γραφείο ακολουθώντας τις εντολές του κάθε manager.

Από την άλλη πλευρά, το να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας έχει γίνει πιο δύσκολο από ποτέ. Η αγορά, από τους graphic designers μέχρι τους υδραυλικούς, έχει γίνει πολύ ανταγωνιστική, καθιστώντας το ολοένα πιο δύσκολο να «κάνεις όνομα» απλά δουλεύοντας. Εξάλλου, όλοι κάνουν το ίδιο.

Για να μπορέσετε να επιτύχετε στο παρόν σκηνικό χρειάζεται να ξεχωρίσετε από το πλήθος—μαθαίνοντας πως να διαφημίζετε τον εαυτό σας και τα προσόντα σας. Να χτίσετε δηλαδή μια εταιρική ταυτότητα που θα κάνει τους δυνητικούς πελάτες σας, να σας προσέξουν.

Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεστε μια ιστοσελίδα για την επιχειρησή σας (μην περιμένετε από τους πελάτες να σας ψάξουν στο Χρυσό Οδηγό). 

Αγοράστε κάποιο domain που είναι εύκολο να το θυμάται κανείς , σχετικό με τη δραστηριότητά σας και προσλάβετε έναν web designer να σχεδιάσει την ιστοσελίδα σας. Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε, αλλά μην το αφήσετε και στην τύχη του. Πρέπει να είναι εξίσου καλή με των ανταγωνιστών σας. Προτιμότερα καλύτερη.

Χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας σχεδιασμό για το logo σας (καθώς αντανακλά τον επαγγελματισμό σας), αλλά αποφύγετε τα εντυπωσιακά γραφικά που «φορτώνουν» αργά. Οι άνθρωποι επισκέπτονται τη σελίδα σας για να μάθουν για την επιχειρησή σας όχι για να θαμπωθούν από την εικόνα (εκτός κι αν είστε graphic designer).

Δώστε τους πρώτα τις λεπτομέρειες, σε τονισμένη (bold) γραμματοσειρά που είναι ευδιάκριτη: θέση, τίτλος και πεδίο εξειδίκευσης. Αναφέρετε λεπτομέρειες των υπηρεσιών που προσφέρετε, τις τιμές σας (αν είναι εφικτό) και πως μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας. Α, και σιγουρευτείτε ότι η ιστοσελίδα σας εμφανίζεται σωστά σε φορητές συσκευές – μια μεγάλη μερίδα επισκεπτών θα τις χρησιμοποιήσουν για να σας βρουν.

Αφού καλύψαμε την ιστοσελίδα θα πρέπει να προσέξετε την συνολική online παρουσία σας.

Δημιουργήστε λογαριασμούς στα social media για την επιχείρησή σας (Facebook, Twitter και LinkedIn τουλάχιστον) και προσθέτε τις λεπτομέρειές σας. Μην spam-άρετε το κοινό σας εκεί – δεν θα κερδίσετε πελάτες κατ’ αυτόν τον τρόπο. Απλά προσπαθήστε να αυξήσετε των αριθμό των followers σας οργανικά και εννοείται, οδηγήστε κίνηση προς αυτούς τους λογαριασμούς μέσω links από την ιστοσελίδα σας.

Αν έχετε άνεση στο λόγο (ή μπορείτε να βρείτε κάποιον που έχει) το blogging θα σας βοηθήσει να έρθετε σε επαφή με τους πελάτες σας. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε είναι, μέσω αυτών να απαντάτε σε πιθανές απορίες των πελατών σας και να τους προσφέρετε πληροφορίες εκ των έσω σχετικά με τον κλάδο σας. Εκεί θα πρέπει να προσφέρετε χρήσιμες πληροφορίες στους αναγνώστες σας αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται να διαβάζει απλές διαφημίσεις της εταιρείας σας.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να φροντίσετε και την «εκτός σύνδεσης» παρουσία σας.

Θα χρειαστείτε επαγγελματικές κάρτες με το λογότυπό σας και το σλόγκαν που εμφανίζεται στην ιστοδελίδα σας. Μην επιλέξετε τις φθηνές, ασπρόμαυρες, λεπτές σαν ριζόχαρτο κάρτες. Πληρώστε λίγο παραπάνω για καλύτερης ποιότητας χαρτί και έγχρωμη εμφάνιση. Οι άνθρωποι δίνουν σημασία σε τέτοιες λεπτομέρειες, ακόμα και υποσυνείδητα.

Ανάλογα με τη δραστηριότητά σας, μπορεί να χρειαστείτε φυλλάδια και μπροσούρες. Είναι σημαντικό να παραμένει σταθερή η ταυτότητα σας σε όλα τα εργαλεία marketing (web, social media, επαγγελματικές κάρτες, φυλλάδια κλπ). Αυτό ονομάζεται «εταιρική ταυτότητα» (branding) στον επαγγελματικό κόσμο και είναι ένα κομμάτι του στοιχείου που διαχωρίζει τα «μεγάλα παιδιά» από τους ερασιτέχνες.

Αυτό το «branding» επεκτείνεται στα τιμολόγιά σας, είτε εκτυπωμένα είτε ηλεκτρονικά. Τα τιμολόγια είναι μέρος της εταιρικής σας ταυτότητας. Ειδικότερα τα επαγγελματικά, καλοσχεδιασμένα παραστατικά σας πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα από τον ανταγωνισμό. Το Elorus, η εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης που φιλοξενεί αυτό το blog, σας αφήνει να επιλέξετε ανάμεσα σε μερικά, επαγγελματικά σχεδιασμένα (και πλήρως παραμετροποιήσιμα) templates για τη δημιουργία των online τιμολογίων σας.

Στο σύγχρονο υπερ-ανταγωνιστικό τοπίο το να προσελκύετε την προσοχή των πελατών σας είναι η μισή δουλειά.

Ακολουθώντας τις συμβουλές μας πάνω στο corporate branding η επιχείρησή σας θα επωφεληθεί της προσοχής των πελατών σας και θα πλέον η αγορά, κορεσμένη από ερασιτέχνες, θα σας αντιλαμβάνεται ως σοβαρό επαγγελματία.

Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι σας.

 

 

Share With:
Rate This Article