Τεχνολογίες για την Εκπαίδευση: Από πολυτέλεια σε ανάγκη
Η τεχνολογία εξελίσσεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς που έφτασε να τροποποιεί και να βελτιώνει πτυχές της καθημερινής ζωής που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπαίδευση δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς είναι ένας τομέας στον οποίο έχουν εντοπιστεί τεράστια οφέλη συνδέοντας τις έννοιες της Τεχνολογίας και της Εκπαίδευσης.
Ο κορονοϊός άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο παραδοσιακά παρέχεται η εκπαίδευση. Σήμερα το σχολείο και το σπίτι έχουν βρεθεί στον ίδιο χώρο μετά τους απαραίτητους περιορισμούς στην κινητικότητα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις διαφορετικών χωρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO, περισσότεροι από 800 εκατομμύρια μαθητές, που ισοδυναμούν με περισσότερους από τους μισούς μαθητές του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στο σχολείο από το πρώτο χτύπημα της πανδημίας στις αρχές του 2020 και περισσότερα από 100 εκατομμύρια άλλα παιδιά δεν θα φτάσουν στο ελάχιστο επίπεδο ανάγνωσης.
Οι Μεξικανοί φοιτητές έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα, καθώς πρόκειται για μια χώρα όπου, σύμφωνα με την Έκθεση Αξιολόγησης της Κοινωνικής Αναπτυξιακής Πολιτικής του 2018, 20,7 εκατομμύρια νέοι ζουν σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. Σίγουρα η αναγκαστική μεταφορά της εκπαίδευσης από τις αίθουσες διδασκαλίας στις οθόνες έχει βαθύνει το ήδη τεράστιο χάσμα ανισότητας όσον αφορά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τη χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας.
Σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αντίκτυπος της τεχνολογικής ανισότητας στις αυτόχθονες κοινότητες, το Εθνικό Ινστιτούτο Αυτόχθονων Λαών (INPI), μαζί με τη Γραμματέα Δημόσιας Εκπαίδευσης (SEP), ανέπτυξαν ραδιοφωνικούς σταθμούς που μεταδίδουν πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα στις κοινότητες. στη δική τους γλώσσα. Αυτή η στρατηγική χρησίμευσε κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας για να μετριάσει την έλλειψη συνδεσιμότητας σε αυτές τις κοινότητες.
Το ψηφιακό χάσμα αυξάνεται καθώς οι μαθητές σε ευάλωτους τομείς συνεχίζουν να είναι εκτός σύνδεσης και η εγκατάλειψη των φοιτητών αυξάνεται για οικονομικούς λόγους / Εικόνα: Μέσω CDMX
Η Telesecundria είναι μια άλλη στρατηγική που έχει εφαρμοστεί σε αυτήν την πανδημία για την καταπολέμηση του χάσματος, αν και δεν είναι καθόλου καινούργια. Δημιουργήθηκε το 1968, ο στόχος του ήταν να φέρει εκπαιδευτικά προγράμματα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επίπεδα σε κοινότητες στις οποίες η δημιουργία μιας πανεπιστημιούπολης δεν δικαιολογήθηκε λόγω του μικρού αριθμού των κατοίκων της.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τρέχουσα κάλυψη της ανοιχτής τηλεόρασης της χώρας, η οποία προσέφερε τα κανάλια και τους χρόνους της για την υποστήριξη της εκπαίδευσης, ήταν ένα μεγάλο συμπλήρωμα των προαναφερθέντων.
Μια άλλη από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε η εκπαίδευση στο Μεξικό είναι η έλλειψη κατάρτισης των εκπαιδευτικών στη διαχείριση τεχνολογικών εργαλείων, καθώς η εκπαίδευση στο Μεξικό έχει εκπαιδευτεί σχεδόν εξ ολοκλήρου, επομένως, δεν εκπαίδευση σύμφωνα με τις απαιτήσεις που τέθηκαν λόγω της πανδημίας.
Η πραγματικότητα είναι ότι η πλειοψηφία των μεξικανικών σχολείων και εκπαιδευτικών δεν ήταν προετοιμασμένη για τις αλλαγές που επέφερε το 2020. Το ψηφιακό χάσμα αυξάνεται καθώς οι μαθητές σε ευάλωτους τομείς συνεχίζουν να είναι εκτός σύνδεσης και η εγκατάλειψη των φοιτητών αυξάνεται για οικονομικούς λόγους.
Παρόλο που η πανδημία αιφνιδίασε όλους τους τομείς, συνέβαλε επίσης στην εξέλιξη των μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης, η τεχνολογία και η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών από πολυτέλεια έγινε ανάγκη για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι οι ισραηλινές νεοσύστατες εταιρείες που εκμεταλλεύονται τη σταθερή εμπειρία στην υψηλή τεχνολογία εφαρμόζοντάς την στην εκπαίδευση. Τους τελευταίους μήνες, ισραηλινές εταιρείες στον τομέα έχουν επιδείξει ηρωικές ικανότητες εναλλαγής, προσαρμογής και καινοτομίας.
Το Ισραήλ διαθέτει περίπου 150 αναδυόμενες εταιρείες στον τομέα EdTech (Education Technologies), οι οποίες χαρακτηρίζονται από την ποιότητα και το επίπεδο καινοτομίας στις λύσεις τους.
Χάρη στο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, τις ψηφιακές πλατφόρμες διδασκαλίας και το λογισμικό για την αξιολόγηση των μαθητών που ήταν αποτελεσματικοί στην εφαρμογή τους, διάφορες χώρες του κόσμου έχουν αποκτήσει αυτόν τον τύπο τεχνολογίας για να την εφαρμόσουν στις εξ αποστάσεως εκπαιδευτικές μεθόδους τους.
Ο τομέας EdTech είναι νέος, ωστόσο έχει οδηγηθεί από μια θεμελιώδη οικονομική αντίληψη: την προσφορά και τη ζήτηση. Η ζήτηση αυξήθηκε εκθετικά και οι καταναλωτές (εκπαιδευτικά ιδρύματα) αναγκάστηκαν να βρουν λύσεις και να προσαρμοστούν στο «νέο φυσιολογικό» επενδύοντας στην τεχνολογία και την καινοτομία για τη διατήρηση και τη βελτίωση της εκπαιδευτικής ποιότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Είναι σαφές ότι καμία χώρα δεν ήταν έτοιμη για μια παγκόσμια πανδημία, αλλά αναμφίβολα οι πρωτοπόρες χώρες στις τεχνολογίες κατάφεραν να ευημερήσουν και να περάσουν από την πανδημία βρίσκοντας καινοτόμες λύσεις, επιβεβαιώθηκε ότι ο αντίκτυπος στις επιδόσεις των μαθητών και τα οφέλη που έχουν οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αποκτήσουν και τα ιδρύματα μετά από επαρκή εφαρμογή της τεχνολογίας είναι πολύ σημαντικά.