fbpx
HomeΠροσωπική ΑνάπτυξηΤρόποι βελτίωσης των επικοινωνιακών ικανοτήτων

Τρόποι βελτίωσης των επικοινωνιακών ικανοτήτων

Τρόποι βελτίωσης των επικοινωνιακών ικανοτήτων

Οι επικοινωνιακές ικανότητες είναι απαραίτητες σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Είτε αφορά τα επαγγελματικά σου, είτε τις προσωπικές σου σχέσεις – οικογενειακές, με φίλους, σχέση, η δεξιοτεχνία στην επικοινωνία μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και την καταστροφή.

Από το να δώσεις οδηγίες στο δρόμο μέχρι το να διαπραγματευτείς μία νέα θέση εργασίας, ο τρόπος που θα κινηθείς, η φωνή σου και οι λέξεις που θα επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Για κάποιους είναι μία εύκολη διαδικασία που την ξέρουν από μικροί, ενώ για κάποιους άλλους φαντάζει βουνό και αποτελεί πρόκληση. Καθώς δεν διδάσκεται στα σχολεία και τα πανεπιστήμια πολύς κόσμος πρέπει να ψάξει συστηματικά για να βρει πληροφορίες και να μάθει πώς να αναπτύξει τις επικοινωνιακές του ικανότητες.

Για να στο κάνουμε πιο εύκολο, ας δούμε παρακάτω κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορείς να αναπτύξεις τις διαπροσωπικές σου επικοινωνιακές ικανότητες.

Μάθε να ακούς
Ίσως το έχουμε αναφέρει ξανά αλλά είναι μια βασική ικανότητα. Μιλάμε βέβαια για την ενεργητική ακρόαση και όχι απλά την ακοή. Αυτό σημαίνει ότι όταν σου μιλάνε, παρατηρείς με προσοχή αυτά που σου λένε, αφήνεις τον απέναντί σου να ολοκληρώσει αυτό που θέλει να πει και δεν βιάζεσαι να προσθέσεις τις δικές σου εμπειρίες και απόψεις. Αυτό θα σου επιτρέψει να ακούσεις πραγματικά αυτό που σου λένε. Θα καταλάβει όχι μόνο από τα λεγόμενα αλλά και από τις κινήσεις και την ομιλία του συνομιλητή σου, τι μήνυμα θέλει να σου μεταφέρει. Η επικοινωνία είναι αμφίδρομη διαδικασία.

Εμπάθεια
Εμπάθεια είναι η ικανότητα να μπορείς να δεις μία κατάσταση από την οπτική κάποιου άλλου. Κατά την συνομιλία σου με κάποιον, φρόντισε να μην είσαι επικριτικός η προκατειλημμένος από δικές σου ιδέες, αρχές ή πεποιθήσεις. Γενικά δεν είναι κάτι εύκολο, καθώς λειτουργούμε βάσει αυτών των πεποιθήσεων και αρχών από την ημέρα που γεννιόμαστε. Είναι απαραίτητο όμως να μπορείς να αντιληφθείς τον τρόπο λειτουργίας και αντίληψης των άλλων αν θες να καταλάβει τι σκέφτονται και πως λειτουργούν.

Ενθάρρυνση
Κάνε τους άλλους να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, επιθυμητοί και με αξία. Μίλα τους ενθαρρυντικά και επαίνεσε τους. Δείξε σε κάποιον ότι τον υπολογίζεις και ότι η γνώμη του μετράει. Αυτός θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να σου αποδείξει ότι έχεις δίκιο.

Χιούμορ στην επικοινωνία
Το γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνες που βοηθούν στο να αποβάλεις το άγχος και την πίεση. Στους περισσότερους αρέσει να γελάνε και θα αισθανθούν φυσική έλξη σε κάποιον που μπορεί να τους κάνει να γελάσουν. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χιούμορ για να σπάσεις τον πάγο, να ξεπεράσεις συναισθηματικούς “τοίχους” και να κάνεις τον κόσμο να αισθανθεί όμορφα στην παρουσία σου. Φρόντισε να μην ξεπεράσει τα όρια και το χιούμορ σου να είναι λεπτό. Η σωστή χρήση του θα σε κάνει πιο χαρισματικό.

Όλοι είναι ίσοι
Φρόντισε να αντιμετωπίζεις τον κόσμο ως ίσο και μην αντιμετωπίζεις τους άλλους σαν να είναι παιδιά (ακόμη κι αν είναι ή συμπεριφέρονται ως τέτοια). Μην μιλάς πίσω από τις πλάτες άλλων και μην δείχνεις συμπάθεια ή προτίμηση προς κάποιους. Ενθάρρυνε τον κόσμο να σου πει την ειλικρινή γνώμη του και όχι αυτό που νομίζουν ότι θες να ακούσεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν όντως έχουν καταλάβει αυτό που λες ή όχι.

Ελαχιστοποίησε το άγχος
Το άγχος είναι ένα μεγάλο εμπόδιο στην επικοινωνία. Εμποδίζει την καθαρή σκέψη και επηρεάζει υπερβολικά το αποτέλεσμα μιας συνομιλίας. Καθώς επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, καθυστερεί αποφάσεις, οδηγεί σε λανθασμένες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερο άγχος. Έτσι, αυτό που χρειάζεται είναι να μπορείς να παραμείνεις ήρεμος. Φρόντισε να έχεις τον έλεγχο των κινήσεων και της σκέψης σου καθ’ολη τη διάρκεια μίας συνομιλίας.

Φρόντισε να επικοινωνείς χωρίς άγχος και εντάσεις

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από αυτά που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου ικανότητες. Αξίζει να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να λες το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό.

Είναι καλό να αφιερώσεις λίγο χρόνο να σκεφτείς αυτό που θες να πεις και να το πεις με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Φρόντισε λοιπόν, να εστιάσεις σε αυτό που εννοείς όταν επικοινωνείς.

Επίσης, να θυμάσαι ότι αυτό που επικοινωνείς διαμορφώνεται και από τη μη λεκτική σου επικοινωνία. Αν και πόσο κρατάς οπτική επαφή και αν η γλώσσα του σώματος σου είναι αμυντική ή επιθετική, είναι μόνο μερικά από αυτά που εκπέμπεις.

Η διαφορά στην κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα και τις πεποιθήσεις θα επηρεάσουν και αυτά το μήνυμα που θες να μεταφέρεις. Το ίδιο μπορεί να κάνει και η χρήση πολύπλοκων λέξεων ή η αργκό.

Όσο πιο απλά επικοινωνήσεις το μήνυμα σου, τόσο πιο εύκολα θα μεταφερθεί στους άλλους.

Share With:
Rate This Article