Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα διαμορφώσει το μέλλον μας
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνεται και γίνεται ισχυρότερη, ο αντίκτυπός της στην παγκόσμια οικονομία θα γίνει πολύ πιο σημαντικός. Θα επηρεάσει σχεδόν κάθε πτυχή της παγκόσμιας οικονομίας – από τα ποσοστά ανεργίας στην οικονομική ανάπτυξη, την παραγωγικότητα, την ανισότητα στο εισόδημα και άλλα.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είχε αρκετά μεγάλο αντίκτυπο, αλλά καθώς επιταχύνεται η ανάπτυξή της, τα αποτελέσματά της θα αυξηθούν εκθετικά. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η αυτοματοποίηση και η μετατόπιση εργασίας είναι ήδη εδώ, ωθώντας αργά το ανθρώπινο δυναμικό σε διαφορετικούς τομείς. Παρόμοια μοτίβα μπορούν να βρεθούν σε όλη την ιστορία. η νέα τεχνολογία κατέστησε ορισμένα προϊόντα και θέσεις εργασίας παρωχημένα και τελικά οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να στραφούν σε πιο καινοτόμα προϊόντα και νέες θέσεις εργασίας.
Για παράδειγμα, επαγγέλματα όπως γαλατάς, χειριστής πίνακα και χτυπητήρας (ένα ξυπνητήρι που χτυπούσε τα παράθυρα) δεν υπάρχουν πλέον σήμερα. Οι ατμομηχανές αντικαταστάθηκαν με κινητήρες εσωτερικής καύσης και οι αμαξάδες έγιναν οδηγοί. Είναι μια φυσική διαδικασία: Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, δεν έχει νόημα οι άνθρωποι να εργάζονται στις ίδιες παλιές δουλειές.
Σχετικά: Πότε δεν πρέπει να επενδύσετε σε AI;
Υψηλότερη παραγωγικότητα σε σχετικά φθηνότερη τιμή
Όταν εξετάζουμε τη μετατόπιση θέσεων εργασίας, θα πρέπει να αναλύσουμε το φαινόμενο που αναφέρεται ως «Η Μεγάλη Αποσύνδεση», το οποίο αποκαλύπτει ότι μέχρι τη δεκαετία του 1970, η παραγωγικότητα και ο ωρομίσθιος αυξήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό · έκτοτε, ωστόσο, το ωριαίο εισόδημα δεν ήταν μπορεί να συμβαδίσει με την αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτή η ανισότητα μεταξύ των δύο καμπυλών μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με την αυτοματοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Επιπλέον, όταν εξετάζουμε άλλους οικονομικούς δείκτες, όπως οι επιστροφές στο κεφάλαιο και την εργασία, μπορούμε να δούμε ότι ο πρώτος υπερισχύει σταθερά του δεύτερου τις τελευταίες δεκαετίες. Εάν συνδυάσουμε τους προαναφερθέντες δείκτες, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι επενδυτές αποκτούν υψηλότερη παραγωγικότητα από τους εργαζόμενους σε σχετικά φθηνότερη τιμή λόγω της βελτίωσης των κεφαλαιουχικών περιουσιακών στοιχείων και της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι.
Επιπλέον, αν προσθέσουμε την αυτοματοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στις παραπάνω εγκαταστάσεις, θα έχουμε εξαιρετικά υψηλή παραγωγικότητα από ένα κλάσμα εργαζομένων για ένα κλάσμα του κόστους. Οι επιπτώσεις αυτού μπορεί να είναι τεράστιες για την παγκόσμια οικονομία. Θα γίνουν πλουσιότεροι οι πλούσιοι, αφήνοντας αυτούς που δεν έχουν κεφάλαιο ακόμη πιο ανίσχυροι; Or μήπως θα ισοπεδώσει τον αγωνιστικό χώρο και κανείς δεν θα χρειαστεί να εργαστεί για το μεροκάματο; Η κατακραυγή ότι οι θέσεις εργασίας θα χαθούν υπήρχε για πάντα, αλλά βλέπουμε ξεκάθαρα ότι ο κόσμος είναι ένα καλύτερο μέρος για να ζεις από ποτέ. Τα συνολικά επίπεδα φτώχειας έχουν μειωθεί σε όλο τον κόσμο και ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων αυξάνεται.
Σχετικά: Δείτε τι δεν θα μπορεί ποτέ να κάνει η AI
Όταν οι υπολογιστές έγιναν φθηνότεροι, χρησίμευσαν ως θεμέλιο για μια ποικιλία βιομηχανιών
Μεσοπρόθεσμα, η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέψει στα προϊόντα να παράγονται φθηνά και σε αφθονία. Αυτό, με τη σειρά του, θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για τα φθηνά παραγόμενα προϊόντα. Αυτό είναι μόνο οικονομικό: Όταν μειώνεται η τιμή ενός προϊόντος, περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να το αντέξουν οικονομικά και η ποσότητα ζήτησης αυξάνεται. Αυτή η ζήτηση μπορεί να μετριάσει τη σοβαρότητα των απωλειών θέσεων εργασίας – αντισταθμίζοντάς την σε κάποιο βαθμό. Επιπλέον, όταν ορισμένες τεχνολογίες γίνονται φθηνές, προκαλεί τη δημιουργία εντελώς νέων βιομηχανιών, στις οποίες επενδύονται χρήματα και δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, όταν οι υπολογιστές έγιναν φθηνότεροι, χρησίμευσαν ως θεμέλιο για μια ποικιλία νέων βιομηχανιών.
Σύμφωνα με το νόμο του Moore, ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα μικροτσίπ διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια. Ως εκ τούτου, το κόστος των υπολογιστών μειώνεται κατά το ήμισυ. Όταν οι υπολογιστές γίνονται φθηνοί, αυτό σημαίνει ότι η υπολογιστική ισχύς μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τρόπους που δεν είχαμε φανταστεί πριν: έξυπνα ρολόγια, smartphone, tablet, έξυπνα γυαλιά, έξυπνα σπίτια, συστήματα αυτο-οδήγησης αυτοκινήτων και άλλα. Το γεγονός ότι αυτή η μεγάλη υπολογιστική δύναμη έγινε διαθέσιμη σε τόσο φθηνή τιμή ξεκίνησε ολόκληρες νέες βιομηχανίες και ιδέες εφαρμογών. Κατά συνέπεια, δημιουργήθηκαν νέα προϊόντα και θέσεις εργασίας για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για τέτοια νέα τεχνολογία και προϊόντα. Από οικονομική άποψη, η καμπύλη προσφοράς μετατοπίστηκε, πράγμα που σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε δεδομένη τιμή, οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράσουν περισσότερη από την υπολογιστική ισχύ που ενσωματώνεται σε διάφορα προϊόντα.
Δεν μπορεί να διαψευστεί ότι μέχρι τώρα οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες εισοδήματος για έναν συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό παρά το γεγονός ότι ορισμένα από τα παλαιότερα επαγγέλματα έχουν αντικατασταθεί από ρομπότ και τεχνολογία. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, αλλά αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί για τα επόμενα 50 έως 100 χρόνια τουλάχιστον.
Θα γίνουμε μάρτυρες της δημιουργίας βιομηχανιών που είναι αδιανόητες τώρα
Μακροπρόθεσμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση να εκτελέσει περισσότερες από τις εργασίες που κάνουν οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή, αλλά για να αντικαταστήσει η τεχνητή νοημοσύνη την πλειοψηφία των σημερινών θέσεων εργασίας, θα χρειαστούν 80 έως 100 χρόνια, ίσως και περισσότερα. Τελικά, οι άνθρωποι μπορεί να απομακρυνθούν από τις περισσότερες παραδοσιακές θέσεις εργασίας, αλλά δεδομένου ότι δημιουργούμε εντελώς νέες βιομηχανίες και αυξανόμενο αριθμό θέσεων εργασίας, μπορεί να μην μας ενδιαφέρει καθόλου. Η ολική ανθρώπινη αντικατάσταση είναι απίθανη στο άμεσο μέλλον.
Αλλά αν η τεχνητή νοημοσύνη καταλήξει στα χέρια μερικών εταιρειών, τότε αυτές οι εταιρείες ουσιαστικά θα κατακτήσουν τον κόσμο. Αν και η οικονομική πίτα θα γίνει μεγαλύτερη, η οποία με τη σειρά της θα βγάλει περισσότερους ανθρώπους από τη φτώχεια, η εισοδηματική ανισότητα μπορεί να επιδεινωθεί. Από θετική άποψη, θα δούμε τη δημιουργία βιομηχανιών που είναι αδιανόητες τώρα. Πριν από δύο δεκαετίες, ήταν αδύνατο να φανταστούμε ότι θα βλέπαμε έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων να ζουν δημιουργώντας διαδικτυακό περιεχόμενο σε πλατφόρμες όπως το Youtube και το Instagram. Με τον ίδιο τρόπο που το διαδίκτυο έφερε εντελώς νέους τομείς και εκτόπισε μέρος του εργατικού δυναμικού, η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση θα οδηγήσουν στη δημιουργία εντελώς νέων θέσεων εργασίας.
Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης είναι συναρπαστικό και τρομακτικό και η εταιρεία μας προσπαθεί να εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στις υπηρεσίες της τεχνητής νοημοσύνης και να συμβάλει στην ασφαλή ανάπτυξή της.