Τα πρώτα έξοδα μιας νέας επιχείρησης
Στα πρώτα βήματα της πορείας σας ως επιχειρηματίας, επικρατεί ένας πανικός από ιδέες, δημιουργικό (τις περισσότερες φορές) άγχος για την επιτυχία του εγχειρήματος και ταυτόχρονα ενθουσιασμός για το «ταξίδι».
Πριν από την ίδρυση της εταιρείας σας, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν την έχετε σχεδιάσει στο μυαλό σας, πρέπει να λάβετε υπόψιν σας το αρχικό ελάχιστο ποσό που θα χρειαστείτε για να την «τρέξετε» τον πρώτο καιρό που δεν θα έχετε έσοδα.
Εκτός από το αρχικό κεφάλαιο σύστασης, που για τις περισσότερες μορφές εταιρειών πλέον διαμορφώνεται από τους εταίρους και μπορεί να είναι σε είδος (πχ ακίνητο) ή ακόμα και μηδενικό (βλ. ΙΚΕ), υπάρχουν κάποια έξοδα που προκύπτουν τα οποία δεν μπορείτε να αποφύγετε.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα πιο σημαντικά για να είστε προετοιμασμένοι και να επικεντρωθείτε άμεσα στο διασκεδαστικό κομμάτι που σας προσφέρει το επαγγελμά σας.
Εύρεση επαγγελματικού χώρου
Αρχικά, αν πρόκειται για μικρή ή ατομική επιχείρηση, μπορείτε να δηλώσετε ως έδρα τον τόπο κατοικίας σας και να αποφύγετε αυτό το έξοδο. Αν χρειάζεστε επαγγελματική στέγη στην οποία θα υποδέχεστε πελάτες, πρέπει εκτός από το ενοίκιο να υπολογίσετε τα έξοδα επανασύνδεσης του ρεύματος και ηλεκτρολογικού σχεδίου.
Εφόσον καταλήξετε στον επαγγελματικό χώρο, θα χρειαστεί να γίνει επανασύνδεση του ρεύματος και η μεταφορά του ρολογιού στην επωνυμία της επιχείρησης. Τέλος, το ηλεκτρολογικό σχέδιο είναι το απαραίτητο έγγραφο που πιστοποιεί την καταλληλότητα μιας εσωτερικής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης έπειτα από τον απαιτούμενο έλεγχο και τις κατάλληλες μετρήσεις από πιστοποιημένο ηλεκτρολόγο.
Ασφάλεια
Επίσης, η ασφάλεια του επαγγελματικού χώρου σας είναι ένα έξοδο που δεν πρέπει να παραλείψετε. Η τοποθέτηση πυρασφάλειας είναι βασική και ανάλογα με τη δραστηριότητά σας αυξάνεται και το κόστος, το οποίο εξαρχής δεν είναι ευκαταφρόνητο. Η πυροσβεστική φωλιά και τα φώτα διαφυγής είναι βασικά σε κάθε περίπτωση, ειδικά αν χειρίζεστε μηχανικό εξοπλισμό.
Ανακαίνιση χώρου
Εκτός του ότι ο επαγγελματικός χώρος που θα βρείτε λογικά χρειάζεται τουλάχιστον ένα «φρεσκάρισμα» ώστε να αποκατασταθούν τυχόν φθορές, σίγουρα πρέπει να έχει το δικό σας προσωπικό στοιχείο και να αντικατοπτρίζει την αισθητική σας. Αν ο χώρος είναι ιδιόκτητος, αναλαμβάνετε τα έξοδα ελαιοχρωματισμού και επισκευών. Διαφορετικά, τα καλύπτει ο ενοικιαστής.
Πολλές φορές αυτό το έξοδο μπορεί να καλύπτει μια «μικρή» ανακαίνιση ή extreme make-over για να τον φέρετε στα «μέτρα σας». Ειδικά οι γιατροί και οι δικηγόροι λόγου χάρη, χρειάζονται μηχανήματα οι μεν και πολύ αποθηκευτικό χώρο οι δε.
Εξοπλισμός
Σε περίπτωση που το επάγγελμά σας απαιτεί τη χρήση ειδικών μηχανημάτων, τότε τα αρχικά σας έξοδα ανεβαίνουν σημαντικά. Είτε αγοράσετε καινούργιο ή μεταχειρισμένο εξοπλισμό, θα πρέπει να ερευνήσετε την αγορά για τα καλύτερα “deals” ώστε να μην ξεφύγει ο προϋπολογισμός. Όσον αφορά την επικοινωνία της επιχείρησης, υπάρχουν τα έξοδα εγκατάστασης τηλεφωνικής γραμμής και internet.
Έξοδα πρώτου διαστήματος λειτουργίας
Το πρώτο διάστημα λειτουργίας είναι κατά κανόνα ζημιογόνο για τον επαγγελματία. Η εισροή εσόδων στην εταιρεία σας μπορεί να καθυστερήσει μερικές εβδομάδες έως και μερικούς μήνες. Μέχρι να σας πληρώσουν οι πρώτοι πελάτες, εσείς πρέπει να μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε όλα τα πάγια έξοδά σας (ενοίκια, AHK, επικοινωνία κλπ) αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές σας. Τα κόστη αυτά θα πρέπει να υπολογιστούν προσεκτικά ως μέρος της αρχικής επένδυσης για να μπορείτε να ασκείτε το επάγγελμά σας χωρίς προβλήματα.