fbpx
HomeΤεχνολογίαΤι είναι το ίντερνετ των πραγμάτων;

Τι είναι το ίντερνετ των πραγμάτων;

Τι είναι το ίντερνετ των πραγμάτων;

Τι είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (internet of things, IoT);

«Αποτελείται από πράγματα που έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή και τόπο. Με μια πιο τεχνική έννοια, είναι η ενσωμάτωση αισθητήρων και συσκευών σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης που συνδέονται στο Διαδίκτυο μέσω σταθερών και ασύρματων δικτύων », υποδεικνύει το Bankinter Innovation Foundation.

Όταν χρησιμοποιείτε αυτήν την τεχνολογία στο σπίτι, βοηθάτε:

  • Βελτιώστε τη λειτουργία του
  • Βελτιστοποίηση εργασιών
  • Αυτοματοποιήστε οικιακές συσκευές
  • Εξοικονομήστε χρόνο και πόρους
  • Παρέχετε ασφάλεια
  • Καλύτερη οργάνωση του προϋπολογισμού
  • Οικονομία

Η διαχείριση και η εκμετάλλευση των τροφίμων στο ψυγείο σας χωρίς να χρειάζεται να είστε στο σπίτι είναι ήδη δυνατή με το IoT. Μέσω της φορητής συσκευής μπορείτε να γνωρίζετε πότε λήγουν τα προϊόντα. Επίσης, προσαρμόστε συνταγές σύμφωνα με το πρόγραμμα διατροφής σας.

Έτσι, αγοράζετε αυτό που πραγματικά χρειάζεστε και καταναλώνετε. Επιπλέον, δε σπαταλάτε φαγητό.

Μια άλλη χρήση του διαδικτύου των πραγμάτων είναι ο έλεγχος της θέρμανσης και του κλιματισμού. Εκτός από την αυτοματοποίηση του φωτισμού του σπιτιού σας όταν ανιχνεύεται η παρουσία κάποιου σε ένα δωμάτιο. Όλα αυτά από το κινητό σας.

Ασφάλεια
Το IoT καθιστά δυνατή τη μετατροπή ενός smartphone σε απομακρυσμένη κάμερα ασφαλείας. Με αυτό, μπορείτε να παρακολουθείτε το σπίτι 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Το Holatelcel.com υποδεικνύει ότι αυτή η τεχνολογία ενσωματώνει αισθητήρες και μικρόφωνα που ενεργοποιούνται όταν εντοπίζουν περίεργες κινήσεις ενώ το σπίτι είναι μόνο. Μια άλλη περίπτωση είναι οι έξυπνες κλειδαριές. Μαζί τους γνωρίζετε ακριβώς πότε κάποιος μπήκε και βγήκε.

Μια ακόμη περίπτωση όπου μπορείτε να επωφεληθείτε από το διαδίκτυο των πραγμάτων, είναι μέσω μιας εφαρμογής για τον έλεγχο της πρόσβασης στο πάρκινγκ. Έτσι, από το κινητό σας ανοίγετε και κλείνετε τις πόρτες.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι προγραμματίζει συσκευές όπως πλυντήριο ρούχων, συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, οθόνες, ψυγεία και φούρνους / Εικόνα: Depositphotos.com

Λειτουργικότητα
Υπάρχουν εφαρμογές και αισθητήρες που βοηθούν στη διατήρηση του κήπου σε καλή κατάσταση. Έτσι, μέσω της τεχνολογίας εφαρμόζετε λιπάσματα, παρακολουθείτε την υγρασία, διαχειρίζεστε ένα έξυπνο σύστημα άρδευσης και ελέγχετε τον κήπο σας.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι προγραμματίζει συσκευές όπως πλυντήριο ρούχων, συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, οθόνες, ψυγεία και φούρνους. Στο τελευταίο, υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης συνταγών και εντοπισμού τεχνικών βλαβών.

Πάρε προφυλάξεις
Η Kaspersky, μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας, προτείνει πριν αγοράσετε οποιαδήποτε έξυπνη συσκευή και ενσωματώσετε το Διαδίκτυο των Πραγμάτων:

  • Αναζητήστε ειδήσεις σχετικά με πιθανά τρωτά σημεία της συσκευής
  • Να είστε προσεκτικοί, καθώς δεν είναι πάντα καλή ιδέα να αγοράσετε τα προϊόντα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην αγορά.

Τέλος, να θυμάστε ότι όλα όσα εγκαθιστάτε στο σπίτι ή στο διαμέρισμά σας θα πρέπει να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας και της οικογένειάς σας. Ταυτόχρονα, επηρεάστε θετικά τα ίδια κεφάλαια του σπιτιού σας.

Share With:
Rate This Article
Tags