fbpx
HomeΤεχνολογία5 τρόποι που η τεχνολογία AI κάνει τα κτίριά μας πιο έξυπνα

5 τρόποι που η τεχνολογία AI κάνει τα κτίριά μας πιο έξυπνα

5 τρόποι που η τεχνολογία AI κάνει τα κτίριά μας πιο έξυπνα

Ο κόσμος είναι πολύ διαφορετικός από ότι πριν από 30 χρόνια. Μέρος αυτής της αλλαγής οφείλεται στις εξελίξεις στην τεχνολογία. Τα περισσότερα σπίτια σήμερα διαθέτουν υπολογιστή, κάτι αδιανόητο μόλις πριν από μερικές δεκαετίες. Τα smartphone είναι συνηθισμένα και θεωρούνται δεδομένα. Η ψηφιακή επικοινωνία έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο που διατηρούμε επαφή με φίλους και οικογένεια σε όλο τον κόσμο.

Η έξυπνη τεχνολογία έχει οδηγήσει στις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι και η ζωή έχει οδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν η τεχνολογία που ήρθε στη διάσωση, κάνοντας τη ζωή πιο εύκολη στο σπίτι, στη δουλειά, ακόμη και στο αυτοκίνητο. Ας δούμε πέντε τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) κάνει τα σπίτια και τα κτίρια πιο έξυπνα και τη ζωή ευκολότερη και πιο άνετη.

1. Αυτόνομα σπίτια και κτίρια
Η σύνδεση είναι σημαντική σε αυτή τη σύγχρονη εποχή. Το έξυπνο σπίτι AI μπορεί να το προχωρήσει περαιτέρω ενσωματώνοντας τα συστήματα στο σπίτι σας και συνδέοντας τις φορητές συσκευές σας. Ποιο είναι το όφελος ενός έξυπνου σπιτιού; Ας υποθέσουμε ότι εργάζεστε με πλήρη απασχόληση σε ένα γραφείο. Τους κρύους μήνες, θέλετε να έρθει η ζέστη εγκαίρως για να ζεσταθεί το σπίτι πριν φτάσετε στο σπίτι. Ένα έξυπνο σύστημα θέρμανσης μπορεί να χρησιμοποιεί GPS για να εντοπίσει πότε βρίσκεστε σε κάποια απόσταση από το σπίτι. Στον εργασιακό χώρο, τα έξυπνα συστήματα μπορούν να ανιχνεύσουν πότε κάποιος εισέρχεται σε λίγο χρησιμοποιημένο δωμάτιο ή διάδρομο, για παράδειγμα, και να το φωτίσουν όπως απαιτείται.

2. Μειωμένο κόστος ενέργειας
Το μειωμένο ενεργειακό κόστος ενός εμπορικού συστήματος θέρμανσης και φωτισμού που είναι ενεργοποιημένο μόνο όταν χρειάζεται και υποδεικνύεται από AI θα είναι σαφώς εξοικονόμηση χρημάτων. Το κόστος για τις επιχειρήσεις σε σπατάλη ενέργειας ήταν περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως πριν από το 2020. Με το Covid να αναγκάζει τους εργαζόμενους να εργάζονται από το σπίτι, αυτό αυξήθηκε σημαντικά κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Πολλές επιχειρήσεις εξοικονόμησης ενέργειας ήρθαν στη διάσωση με καινοτόμες υπηρεσίες και αυτόνομα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, όπως περιγράφηκε παραπάνω, και έχουμε δει μια αύξηση στις αμερικανικές εταιρείες που είναι πρόθυμες να υπογράψουν μια δέσμευση Zero Carbon ως αποτέλεσμα.

3. Αυξημένη ασφάλεια
Η AI χρησιμοποιείται σε συστήματα ασφαλείας σε πολλούς τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και των σπιτιών. Η ικανότητα να “μαθαίνει” τις κινήσεις των ανθρώπων μέσα και έξω από ένα κτίριο ενισχύει τα εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης και βοηθά στην εξάλειψη των ψευδών συναγερμών. Η συνδεσιμότητα με τα κέντρα παρακολούθησης επιτρέπει γρήγορες απαντήσεις σε προβλήματα. Οι ειδοποιήσεις αποστέλλονται στο smartphone σας με δυνατότητα προβολής από απόσταση. Η ασφάλεια είναι ένας σημαντικός τομέας της τεχνολογίας AI τόσο στο σπίτι όσο και στο χώρο εργασίας.

4. Αυξημένα επίπεδα άνεσης
Η άνεση στο χώρο εργασίας είναι υψίστης σημασίας, αλλά η ενέργεια θερμότητας και φωτός πρέπει να εξοικονομηθεί σε όλους τους τομείς, εάν το εμπόριο και η βιομηχανία πρόκειται να καλύψουν τις απαιτούμενες μειώσεις εκπομπών άνθρακα. Τα αυτοματοποιημένα συστήματα που αναφέραμε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διατηρείται ένα γραφείο θερμαινόμενο ενώ είναι κατειλημμένο. Χωρίς σπατάλη θερμότητας κατά τις ώρες εκτός γραφείου, η εξοικονόμηση μπορεί να είναι σημαντική. Αυτό το είδος πρακτικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σπίτι. Τα επίπεδα άνεσης μπορούν να ρυθμιστούν τέλεια, ώστε να είστε πάντα ικανοποιημένοι.

5. Καλύτερη εργασία και τρόπος ζωής
Η συγκέντρωση όλων αυτών θα βελτιώσει τη ζωή σας στη δουλειά και στο σπίτι, καθώς και όταν είστε εν κινήσει. Μπορείτε να πείτε σε ένα έξυπνο σπίτι να κλείσει τις κουρτίνες και να ανάψει τα φώτα, για παράδειγμα. Μπορείτε να παρακάμψετε τις οδηγίες θέρμανσης σε περίπτωση που χρειαστεί να καθυστερήσετε την ώρα που έρχεται. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάμερες στο σπίτι για να ελέγξετε τα κατοικίδια ζώα ή για να σαρώσετε για σημάδια διάρρηξης ή ζημιάς όταν λείπετε. Και το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης σας θα μάθει για τις ρουτίνες και τις απαιτήσεις σας και – όπου χρειάζεται – θα προσαρμοστεί ανάλογα.

Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να απαντήσει στο τηλέφωνό σας, να απαντήσει σε μηνύματα και βασικά να βοηθήσει στη διαχείριση της ζωής σας ενώ εκτελείτε τις εργασίες που χρειάζεστε για να κάνετε τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι. Αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία. Συμβαίνει τώρα παντού και γίνεται πιο ικανός όλη την ώρα. Αφιερώστε λίγο χρόνο στην έρευνα πώς η τεχνολογία AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξοικονόμηση ενέργειας στο χώρο εργασίας και αυτοματοποίηση εκείνων των εργασιών που δεν χρειάζεται να κάνετε, και μπορεί να εκπλαγείτε πόσο εύκολο είναι να μετατρέψετε το σπίτι σας σε ένα έξυπνο σπίτι.

Share With:
Rate This Article
Tags