fbpx
HomeΣυνεντεύξειςΤάλια Ευαγγέλου – Διατροφή, Παχυσαρκία και Σύγχρονος τρόπος ζωής

Τάλια Ευαγγέλου – Διατροφή, Παχυσαρκία και Σύγχρονος τρόπος ζωής

Τάλια Ευαγγέλου – Διατροφή, Παχυσαρκία και Σύγχρονος τρόπος ζωής

 

Η Τάλια ξεκίνησε τις σπουδές της στη Θεσσαλονίκη όπου αποφοίτησε από το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ. Κατέχει δυο μεταπτυχιακούς τίτλους με εξειδίκευση στην Κλινική και Αθλητική Διατροφή. Σήμερα διατηρεί το δικό της ιδιωτικό γραφείο στη Λάρνακα (Nutrition Balance CY) παρέχοντας υπηρεσίες ως Κλινικός και Αθλητικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με την ανδρική ποδοσφαιρική ομάδας της Νέας Σαλαμίνας όπου εχει τον ρόλο της διατροφικής αξιολόγησης και καθοδήγησης των αθλητών.

 

Η Συνέντευξη της Τάλιας Ευαγγέλου

 

Ποιοι παράγοντες σε ώθησαν ώστε να επιλέξεις αυτό το επάγγελμα;

Επέλεξα να ακολουθήσω αυτό το επάγγελμα γιατί εκτός από το ενδιαφέρον μου για τη διατροφή πιστεύω πως οι διατροφικές μας συνήθειες αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, έτσι είχα ως στόχο να προσφέρω βοήθεια και σχετικές πληροφορίες σε άτομα που θέλουν να κάνουν την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής και να βελτιώσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ποιότητα ζωής τους!

 

Πόσο έχει επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες η “κρίση” σε όλους τους τομείς ζωής των τελευταίων ετών;

Δυστυχώς η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος που παρατηρείται στην αγορά τροφίμων, οδήγησε στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του πληθυσμού. Η αύξηση της παχυσαρκίας οφείλεται κυρίως στο γεγονός της μειωμένης επιλογής τροφών «πρώτης ποιότητας» και ως προς την αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων/ κονσερβοποιημένων τροφίμων. Επίσης, η ψυχολογική πίεση που κυριαρχεί σε τέτοιες περιόδους οδηγεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα ”παχυντικών τροφών” όπως γλυκά ή γρήγορο φαγητό, προσπαθώντας να βελτιώσει τη διάθεσή ή να διαχειριστεί το άγχος του καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις το φαγητό λειτουργεί σαν μέσο ανακούφισης και παρηγοριάς.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε σε κάθε προϊόν που αγοράζουμε όσον αφορά τη θρεπτική αξία;

Έχει παρατηρηθεί πως πολλοί καταναλωτές δεν ξέρουν να διαβάζουν σωστά τις διατροφικές ετικέτες με αποτέλεσμα να βλέπουν μόνο τις θερμίδες που έχει το προϊόν. Τα κορεσμένα λιπαρά, το νάτριο (αλάτι) και τα πρόσθετα σάκχαρα είναι θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται στην ετικέτα και ενδέχεται να σχετίζονται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και πρέπει οι καταναλωτές να προσέχουν την υψηλή συγκέντρωσή τους.

 

Υπάρχουν τελικά μαγικές λύσεις για την απώλεια βάρους;

 Όχι, δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις» για την απώλεια βάρους και ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να παρασύρεται από γρήγορες δίαιτες που υπόσχονται «θαύματα». Μόνο η υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής είναι το κλειδί για τη σωστή και μόνιμη απώλεια βάρους!

 

Πιστεύετε ότι είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο να ακολουθεί κανείς δίαιτα από το διαδίκτυο; Έχει αποτέλεσμα; Ή κάθε άνθρωπος και οργανισμός απαιτεί διαφορετική διατροφική αντιμετώπιση;

Δυστυχώς, μέσω του διαδικτύου μπορεί κάποιος να βρει διάφορες δίαιτες που όμως δεν είναι σωστό να τις ακολουθεί, καθώς δεν είναι εξατομικευμένες στις ανάγκες του κάθε οργανισμού με αποτέλεσμα το άτομο να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του.

 

Είναι τελικά η παχυσαρκία ασθένεια ή συνέπεια του σύγχρονου τρόπου ζωής;

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής και μπορεί να χαρακτηριστεί ως η νόσος του σύγχρονου τρόπου ζωής. Αυτό κυρίως οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων και τυποποιημένων τροφίμων όπου περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού καθώς και στην έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

 

Λίγα λόγια για την παιδική παχυσαρκία.

Τα τελευταία χρόνια η παιδική παχυσαρκία έχει αυξηθεί ραγδαία και αυτό οφείλεται κυρίως στην αυξημένη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή συγκέντρωση λίπους και ζάχαρης καθώς και στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα ως αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα αφού συνδέεται με σοβαρές επιπτώσεις και επιπλοκές κυρίως για την ενήλικη ζωή του παιδιού αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί το καλύτερο όπλο για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών.

 

Ποια η γνώμη σας για τα συμπληρώματα διατροφής;

Όπως το λέει και το όνομα του ένα συμπλήρωμα διατροφής πρέπει να δρα συμπληρωματικά και όχι να αντικαθιστά οποιοδήποτε τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό σε μια διατροφή. Όταν ένα υγιές άτομο ακολουθά μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά άρα η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής δεν είναι αναγκαία. Εάν όμως κάποιο άτομο παρουσιάζει κάποια διατροφική έλλειψη για παράδειγμα λόγω ύπαρξης κάποιας ασθένειας και δεν μπορεί να καλυφτεί μέσω της διατροφής τότε συστήνεται η κατανάλωση κάποιου εγγεγραμμένου ασφαλή συμπληρώματος διατροφής το οποίο πρέπει να χορηγείται από επαγγελματία υγείας.

 

Πόσος χρόνος απαιτείται για μια ουσιαστική αλλαγή προς ένα καλύτερο τρόπο διατροφής;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος αλλαγής, το κάθε άτομο είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες.

 

Τι θα λέγατε στους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό τον κλάδο;

Ο χώρος της διατροφής είναι αρκετά ενδιαφέρον και είναι μια επιστήμη που εξελίσσεται με τα χρόνια. Ένας διαιτολόγος – διατροφολόγος μπορεί να εργαστεί σε πολλές θέσεις όπως στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα, να ασχοληθεί με την έρευνα, την εκπαίδευση, με την παροχή υπηρεσιών σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες όπως ενήλικες, παιδιά, αθλητές κλπ. Αν κάποιος αγαπά και θέλει να ασχοληθεί με την επιστήμη της διατροφής σίγουρα θα το βρει πολύ ενδιαφέρον!

 

Ποιες είναι οι μελλοντικές σας βλέψεις;

Η ενασχόληση μου με τον αθλητισμό και κυρίως με τον χώρο του ποδοσφαίρου είναι κάτι που με ενδιαφέρει καθώς πιστεύω πως η διατροφή λαμβάνει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία και την απόδοση την αθλητών. Επίσης, η επαγγελματική ανέλιξη στην προσπάθεια συνεχής βελτίωσης για παροχή υπηρεσιών διατροφής μέσω του ιδιωτικού μου γραφείου είναι ο κυριότερος μου μελλοντικός στόχος.

 

Πού μπορεί να σας συναντήσει κανείς;

Διατηρώ το ιδιωτικό μου γραφείο, Nutrition Balance CY στην Λάρνακα.

 

Τηλέφωνο: 99930705

Ιστοσελίδα:  nutritionbalancecy.com

Facebook:  nutritionbalancecy

Instagram: nutritionbalance_cy

 

Share With:
Rate This Article