fbpx
HomeΣυνεντεύξειςΚατερίνα Πρατζιώτη – Η ιδιοκτήτρια του πρωτοποριακού εργαστηρίου “Παίζοντας Μαθαίνω”!

Κατερίνα Πρατζιώτη – Η ιδιοκτήτρια του πρωτοποριακού εργαστηρίου “Παίζοντας Μαθαίνω”!

Κατερίνα Πρατζιώτη – Η ιδιοκτήτρια του πρωτοποριακού εργαστηρίου “Παίζοντας Μαθαίνω”!

H Κατερίνα Πρατζιώτη είναι 24 χρονών και απόφοιτη πτυχιούχος του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι ιδιοκτήτρια του εργαστηρίου “Παίζοντας Μαθαίνω”, ενός εργαστηρίου όπου χρησιμοποιούνται πρωτοποριακές τεχνικές και δραστηριότητες για μάθηση! 

 

Η συνέντευξη της Κατερίνας

Ποιοι ήταν οι παράγοντες που σε ώθησαν να ασχοληθείς με το λειτούργημα της νηπιαγωγού;
Από μικρή ηλικία στα παιχνίδια μου επέλεγα να παίζω τη δασκάλα και να μαθαίνω σε άλλα παιδιά πράγματα. Μεγαλώνοντας συνέχισε να με γεμίζει το επάγγελμα της νηπιαγωγού, αφού είναι ο πρώτος σταθμός της ζωής ενός μικρού παιδιού αλλά και η βάση για τη μετέπειτα πορεία της ζωής τους. Ερχόμενο ένα παιδί στο νηπιαγωγείο πρέπει να το εμπλουτίσουμε με γνώσεις, δεξιότητες, στόχους και όνειρα με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη του.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του εργαστηρίου “Παίζοντας Μαθαίνω”;

Κάθε φορά που σχεδίαζα και προγραμμάτιζα τις δραστηριότητες που θα εφαρμόσω στις τάξεις των νηπιαγωγείων που ήμουν, ήθελα πάντα να εμπίπτουν όλα μέσα από ένα παιγνιώδη τρόπο διδασκαλίας. Θεμελιώδης στόχος μου είναι πάντα τα παιδιά να μαθαίνουν αλλά μέσα από διασκεδαστικές και παιγνιώδεις δραστηριότητες. Σκεπτόμενη και προβληματιζόμενη λοιπόν, ότι στη σημερινή εποχή τα παιδιά Δημοτικού Σχολείου είναι εθισμένα με την τεχνολογία και δεν απολαμβάνουν όπως πρέπει την παιδική τους ηλικία σκέφτηκα να δημιουργήσω το εργαστήρι μου. Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να δημιουργήσω ένα ζεστό περιβάλλον προς τα νήπια και τα παιδιά Δημοτικού σχολείου όπου βασικός στόχος, η μάθηση να εμπίπτει μέσα από παιγνιώδεις τρόπους διδασκαλίας. Επιπλέον, η ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας μικρών και μεγάλων παιδιών είναι βασικοί παράγοντες που με ώθησαν να δημιουργήσω το εργαστήρι μου.

 

Περιέγραψε μου μια μέρα στο εργαστήρι.

Το εργαστήρι μου κατά τη σχολική περίοδο ανοίγει τις πόρτες του προς τα παιδιά από τις 13:00 μέχρι τις 18:00 και κατά τις καλοκαιρινές, Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές διακοπές των παιδιών από τις 7:30 μέχρι τις 16:00. Έτσι λοιπόν θα σας περιγράψω δύο διαφορετικές μέρες από το εργαστήρι μου και πως διασκεδάζουμε μαζί με τους μικρούς μου φίλους. Κατά τη σχολική περίοδο παίρνω τα παιδιά από το σχολείο, φτάνουμε στο εργαστήρι όπου τρώνε το μεσημεριανό φαγητό τους και ξεκουράζονται μέχρι τις 14:00. Μετά, αρχίζουμε το διάβασμα των μαθημάτων τους και όταν τελειώνουμε μέσα από παιγνιώδης τρόπους κάνουμε εξάσκηση για τα μαθήματα τους. Κάποια από τα αγαπημένα τους παιχνίδια είναι η ορθογραφία με μαγνητικά γράμματα, η εξάσκηση πάνω στον μαυροπίνακα που υπάρχει στο εργαστήρι, η πολύχρωμη εξάσκηση με μαρκαδόρους που τους κινεί το ενδιαφέρον ως εναλλακτικός τρόπος. Στη συνέχεια παίζουμε διάφορα ομαδικά παιχνίδια, επιτραπέζια παιχνίδια και φτιάχνουμε κατασκευές ανάλογα με τη θεματολογία της εποχής. Σαν, αυτές τις ημέρες είχαμε θεματολογία “Χειμώνα” έτσι φτιάξαμε μια ομαδική κατασκευή χιονάνθρωπου όπου είναι παιχνίδι στόχου, φτιάξαμε ομαδικά ένα χειμωνιάτικο δέντρο, φτιάξαμε τον δικό μας χυμό πορτοκάλι και μάθαμε τα γράμματα του ονόματός μας με τη βοήθεια ενός χιονάνθρωπου. Έτσι κάθε μέρα στο εργαστήρι τα παιδιά έχουν την επιλογή απασχόλησης με διάφορα παιχνίδια ή κατασκευές και ζωγραφική.


Κατά την καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών τα παιδιά το πρωί έχουν την επιλογή ελεύθερου παιχνιδιού είτε στον εσωτερικό είτε στον εξωτερικό χώρο και την εναλλαγή παιχνιδιού όποτε θέλουν αυτά χωρίς κάποιο περιορισμό με στόχο τα παιδιά να ξεκινούν τη μέρα τους με τον μοναδικό τρόπο που επιλέγουν οι ίδιοι. Στη συνέχεια της ημέρας πραγματοποιούμε διάφορες προγραμματισμένες δραστηριότητες (ανάλογα με το πρόγραμμα της κάθε μέρας, το οποίο γνωρίζουν οι γονείς). Κάποιες από τις δραστηριότητες μας είναι ζαχαροπλαστική, ομαδική ζωγραφική, καλοκαιρινές κατασκευές, αθλητικά παιχνίδια, ρομποτική, γυμναστική, αγγλικά, μουσική, Zumba, φιλαναγνωσία, παιχνίδια νερού, εκδρομές, κολύμπι. Όλες τις μέρες του καλοκαιριού παιρνάμε ξέγνοιαστα, γεμάτα διασκέδαση και φαντασία. Την τελευταία μέρα του καλοκαιρινού προγράμματος τα παιδιά είπαν το ένα στο άλλο “Ραντεβού του χρόνου το καλοκαίρι εδώ”. Αυτή η φράση με έκανε να αντιληφθώ ότι όσο απόλαυσα εγώ το καλοκαίρι τόσο το διασκέδασαν και τα ίδια τα παιδιά.

 

Ποια είναι τα οφέλη που κερδίζουν οι μαθητές/τρίες που συμμετέχουν στο εργαστήρι σας;

Οι μαθητές και οι μαθήτριες μου μέσα από τις δραστηριότητες, τα παιχνίδια και τις κατασκευές μας αναπτύσσουν βασικές δεξιότητες για τη ζωή τους. Όπως για παράδειγμα την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της φαντασίας, της κριτικής σκέψης, της κοινωνικοποίησης, της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Επιπλέον, τα παιδιά μαθαινουν να επικοινωνούν και να σέβονται συνομήλικους αλλά και μεγαλύτερους τους. Επιπρόσθετα στοχεύω στην ανάπτυξη της αυτοεξυπηρέτησης, της αυτονομίας τους αλλά και να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματα, τους προβληματισμούς και τις σκέψης τους.

 

Ποια είναι η ανταπόκριση των γονέων για το εργαστήρι;

Με τους γονείς έχω συνεχείς επικοινωνία για να τους ενημερώνω για την εξέλιξη των παιδιών τους αλλά και αποστέλλοντας τους φωτογραφικό υλικό από τις δραστηριότητες που κάνουμε. Τα μηνύματα που λαμβάνω από τους γονεις είναι συγκινητικά, λέγοντας μου ότι βλέποντας τα παιδιά τους χαρούμενα και ανυπόμονα να ξανά έρθουν νιώθουν ευτυχισμένοι και οι ίδιοι οι γονείς.

Πώς είναι να δουλεύεις με παιδιά;

Το να ξυπνάς κάθε πρωί και να βλέπεις αθώα παιδικά ματάκια και χαμόγελα να περιμένουν από εσένα να τους μάθεις κάτι και να περάσετε τη μέρα σας όσο πιο διασκεδαστικά γίνεται, τότε παραμερίζονται όλα σου τα προβλήματα και αφήνεσαι στα ίδια τα παιδιά. Όσες σκέψεις και να υπάρχουν μόλις δω τα παιδιά ξεχνάω τα πάντα και νιώθω ευλογημένη που επέλεξα το επάγγελμα της νηπιαγωγού. Τις περισσότερες μέρες γίνομαι και εγώ ξανά παιδί μαζί τους. Με τους μαθητές μου πάντα επιλέγω να έχουμε μεταξύ μας εκτός από τη σχέση δασκάλας- μαθητών και μια σχέση φιλίας γατί έτσι με νιώθουν πιο κοντά τους και εγώ νιώθω πιο κοντά μου τα παιδιά για να μπορώ να αντιλαμβάνομαι τι αισθάνονται και να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία. Φυσικά, υπάρχουν και δύσκολες μέρες με τα παιδιά όμως, με υπομονή, όρεξη και αγάπη προς τις προσωπικότητες των παιδιών όλα κυλούν όμορφα.

Τι αγαπάς περισσότερο και τι λιγότερο στη δουλειά σου;

Στη δουλειά μου το αγαπημένο μου κομμάτι είναι οι αγκαλιές που σου δίνουν απλόχερα τα παιδιά αλλά και όταν αντιλαμβάνομαι ότι έμαθαν κάτι καινούργιο μέσα από τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια μας, τότε νιώθω γεμάτη και περήφανη για τους μαθητές μου. Η δυσκολία στη δουλειά μου μπορώ να πω ότι είναι η διαχείριση συμπεριφοράς τόσο διαφορετικών παιδιών. Όμως όπως είπα με υπομονή, αγάπη και σωστή διαχείριση όλα κυλούν όπως πρέπει.

 

Ποιες είναι οι μελλοντικές σου βλέψεις;

Όσον αφορά μελλοντικές μου βλέψεις θα ήθελα να εντάξω στο εργαστήρι μου κάποιες οργανωμένες καθημερινές δραστηριότητες όπως ρομποτική, μουσική προπαίδεια και θέατρο.

 

Πού μπορεί να σε συναντήσει κανείς;
Το εργαστήρι μου βρίσκεται Ανεξαρτησίας 8, στην Ορόκλινη.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Share With:
Rate This Article