fbpx
HomeΤεχνολογίαΗ ιστορία πίσω από την επιτυχία της Tesla

Η ιστορία πίσω από την επιτυχία της Tesla

Η ιστορία πίσω από την επιτυχία της Tesla

Η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων περιλαμβάνει τις καθιερωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford (F) και η Chevrolet (GM). Αλλά μια εταιρεία ξεχωρίζει από το μίγμα των κατασκευαστών αυτοκινήτων, και αυτή είναι η Tesla Motors (TSLA). Η Tesla μπήκε στο προσκήνιο των μέσων μαζικής ενημέρωσης το 2012 μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Elon Musk όταν κυκλοφόρησε το ναυαρχικό της αυτοκίνητο, το Model S.1

Η απελευθέρωση της Tesla έχει κάνει μεγάλη επιτυχία όχι μόνο για τους αγοραστές αυτοκινήτων, αλλά και κατέστησε την εταιρεία στο επίκεντρο της προσοχής ως μία από τις λίγες επιτυχημένες ανεξάρτητες αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς και πρωτοπόρος όταν πρόκειται για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το Model S, ένα κομψό πολυτελές sedan έχει λάβει κορυφαίες βαθμολογίες από τον κλάδο του εμπορίου και τον Τύπο. Το Shen S το Model S κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2013. Το ηλεκτρικό plug-in αυτοκίνητο έλαβε σχεδόν τέλεια βαθμολογία 99 στα 100 από το Consumer Reports, το οποίο το ονόμασε επίσης ως «το καλύτερο αυτοκίνητο που δοκιμάστηκε ποτέ» 

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 το αυτοκίνητο σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων όλων των εποχών στις ΗΠΑ. Τώρα θεωρείται βασικό στοιχείο στη στρατόσφαιρα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας από τις 4 Μαΐου 2020 ήταν 138,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η Tesla δεν είναι μια επιτυχία μιας ημέρας και δεν είναι πλέον μια νεοσύστατη επιχείρηση, καθώς είναι πρωτοπόρος στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2003 από δύο μηχανικούς της Silicon Valley, Martin Eberhard και Marc Tarpenning, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας, «ήθελαν να αποδείξουν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα από τα βενζινοκίνητα».

Οι σπόροι της εταιρείας ανάγονται στο 1990 όταν ο Tarpenning γνώρισε τον Eberhard, τότε μηχανικό της Wyse Technology, και έγιναν καλοί φίλοι. Οι δυο τους είχαν πολλά κοινά, συμπεριλαμβανομένου του πάθους για την ίδρυση εταιρειών και σύντομα ίδρυσαν εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της NuvoMedia, η οποία κυκλοφόρησε το Rocket eBook το 1998. Το πάθος για τα αυτοκίνητα ξεκίνησε αμέσως μετά τον διαζύγιο του Eberhard και αποφάσισε να αγοράσει ένα σπορ αυτοκίνητο. Επένδυσε σε μια εταιρεία και μπουτίκ κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων που ονομάζεται AC Propulsion και αναρωτήθηκε αν αυτή ήταν μια αγορά στην οποία θα μπορούσε να μπει.

Το 2001 ο Έμπερχαρντ και ο Τάρπενινγκ γνώρισαν τον Μασκ όταν τον άκουσαν να μιλάει σε μια ομιλία της κοινωνίας του Άρη στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και παρουσιάστηκαν. Ο Musk ήρθε με μια επιτυχημένη ιστορία δημιουργίας εταιρειών. Αυτός μαζί με τον Peter Thiel και τον Max Levchin ήταν συνιδρυτές της PayPal. Αφού κέρδισε μια περιουσία από τις μετοχές του στο PayPal μετά την πώληση της εταιρείας στο eBay το 2002, ξεκίνησε μια άλλη εταιρεία Space X, η οποία σχεδιάζει, κατασκευάζει και εκτοξεύει προηγμένους πυραύλους και διαστημόπλοια 

Λίγα χρόνια αργότερα οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν ξανά όταν ο Έμπερχαρντ και ο Τάρπενινγκ ζήτησαν να συναντήσουν τον Μασκ για να μοιραστούν μαζί του την ιδέα τους για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Οι τρεις τους συναντήθηκαν για να συζητήσουν την ιδέα με τον Musk στο πλοίο.

Η Tesla ενσωματώθηκε επίσημα το 2003 με στόχο την εφεύρεση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου που ήταν ισχυρό και όμορφο με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Άλλοι συνιδρυτές ήταν ο JB Straubel (ο οποίος ήταν CTO στην Tesla μέχρι το 2019) και ο Ian Wright που έφυγε από την Tesla το 2004 και ίδρυσε μια άλλη εταιρεία Wrightspeed.

Το 2004, οι συνιδρυτές της εταιρείας πέρασαν από τους πρώτους γύρους επενδύσεων με εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων. ως επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου.8

Ποιος είναι ο Έλον Μασκ;
Ο Έλον Μασκ έχει γίνει το πρόσωπο της Tesla. Ο Μασκ είναι ένας Καναδοαμερικανός που γεννήθηκε στη Νότια Αφρική και εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός. Απέκτησε διπλό πτυχίο επιστήμης στη Φυσική και την Οικονομία από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Τούτου λεχθέντος, είναι επιχειρηματίας και εφευρέτης στην καρδιά. Το 1995 ο Musk γράφτηκε στο πρόγραμμα PhD του Stanford Applied Physics, αλλά εγκατέλειψε σύντομα στη συνέχεια για να επικεντρωθεί στις επιχειρηματικές του προσπάθειες στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας και του διαστήματος.

Αμέσως μετά ίδρυσε μια σειρά από μικρές αλλά επιτυχημένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής εκδοτικής εταιρείας Zip2. Από εκείνη την πώληση, ο Musk δημιούργησε την X.com μια διαδικτυακή τράπεζα που εξαγοράστηκε από την Confinity, η οποία είχε δημιουργήσει την online εταιρεία πληρωμών PayPal.

Το PayPal έγινε απίστευτη επιτυχία και αγοράστηκε από το eBay το 2002. Ο Musk κέρδισε 165 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές από αυτήν την πώληση.

Με την πρώιμη περιουσία του από το PayPal, ο Μασκ ίδρυσε την τρίτη του εταιρεία SpaceX, μια εταιρεία εξερεύνησης του διαστήματος. Μετά από μια συνάντηση και συζήτηση με τους Eberhard και Tarpenning, ο Musk μπήκε στην Tesla ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και έπαιξε βασικό ρόλο στη βοήθεια της εταιρείας να συγκεντρώσει χρήματα. Οι επενδυτές της εταιρείας περιλάμβαναν φίλους και συγγενείς και μια σειρά εταιρειών VC συμπεριλαμβανομένων των Valor Equity Partners.

Κατά τα έτη μεταξύ 2004 και 2008, η Tesla συνέχισε να αναπτύσσεται και να αναπτύσσει το πρώτο της αυτοκίνητο The Roadster.8 Η εταιρεία άνοιξε το εργοστάσιό της στο Fremont της Καλιφόρνια, ένα εργοστάσιο 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών που ήταν ιδιοκτησία της Toyota και της General Motors. Το εργοστάσιο είναι γνωστό ως Nummi, το οποίο περιλαμβάνει δύο εγκαταστάσεις βαφής, 1,5 μίλια γραμμών συναρμολόγησης

Ο Μασκ έγινε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας το 2008 και αρχιτέκτονας προϊόντων, θέσεις που εξακολουθεί να κατέχει. Την ίδια χρονιά η Tesla κυκλοφόρησε το πρώτο της αυτοκίνητο και σπορ αυτοκίνητο Roadster. “Δεν είναι απλώς ένα αυτοκίνητο, αλλά μία από τις ισχυρότερες δηλώσεις αυτοκινήτου στο δρόμο”, έγραψε το Car and Driver. Η εκτενής περίληψη για το Roadster αποκαλύπτει ότι η εταιρεία ήταν πάντα επικεντρωμένη στη μηχανική του αυτοκινήτου όσο Σχεδιασμός. “Υψηλές επιδόσεις”, όπως ορίζεται στην εκτενή περίληψη, περιλάμβανε ταχύτητα από 0-60 μίλια / ώρα σε λιγότερο από 3,9 δευτερόλεπτα και μηδενική συντήρηση για έως και 100.000 μίλια εκτός από τα ελαστικά.

Η Tesla, ως μέρος του μυστικού της επιτυχίας, συνεχίζει να επικεντρώνεται στη δημιουργία ηλεκτρικών αυτοκινήτων και στην κατασκευή συστημάτων και εξαρτημάτων ηλεκτροκίνησης EV. Η εταιρεία διαθέτει ένα δίκτυο 80 καταστημάτων και γκαλερί σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία και πάνω από 100 σταθμούς φόρτισης στις ΗΠΑ.

Ένα από τα σήματα επιτυχίας της εταιρείας είναι η εστίαση σε ένα προϊόν κάθε φορά. Και ενώ η Tesla συνεχίζει να επικεντρώνεται στην κατασκευή του Model S, κυκλοφορεί νέα μοντέλα για να διευρύνει την πελατειακή της βάση. Τα νέα μοντέλα που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνουν το SUV Model X, το οποίο ξεκίνησε την παραγωγή του στις αρχές του 2015.

Προκειμένου να κινηθεί με τους μεταβαλλόμενους χρόνους, η Tesla προσπάθησε να λανσάρει νέο προϊόν που στοχεύει να στοχεύσει σε ένα ευρύτερο φάσμα καταναλωτών. Στον ορίζοντα βρίσκεται επίσης το Model E μια φθηνότερη έκδοση του Model S, η οποία θα κοστίζει κάτω από $ 40.000.

Προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική στην εξειδικευμένη αγορά, η Tesla Motors έχει επεκτείνει το κατασκευαστικό της αποτύπωμα στις Κάτω Χώρες και το Lathrop της Καλιφόρνια. Για να μειωθεί το κόστος των μπαταριών ιόντων λιθίου, η Tesla και οι βασικοί στρατηγικοί εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Panasonic, ξεκίνησαν την κατασκευή ενός εργοστασίου gigafactory στη Νεβάδα που θα διευκολύνει την παραγωγή ενός προσιτού οχήματος μαζικής αγοράς, του Model 3, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.

Η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξάνεται με τους κατασκευαστές πολυτελών αυτοκινήτων όπως η Mercedes Benz και η BMW να πηδούν στο χώρο επίσης. Οι αναλυτές προέβλεψαν ότι οι συνολικές παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων ήταν 320.000 μονάδες το 2014, το οποίο είναι σε ρυθμό να ξεπεράσει εύκολα τις 500.000 το 2015. Τούτου λεχθέντος, η μακροπρόθεσμη επιτυχία της Tesla είναι εικασία για όλους. 

Όπως για οτιδήποτε στη ζωή και την επιχείρηση, δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι από την ενσωμάτωση της Tesla Motors έχουν μετατραπεί από την αρχή σε έναν καθιερωμένο παίκτη του κλάδου. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η εξαιρετική ιστορία του και η θέση του ως πρωτοπόρου στα σύνορα των ηλεκτρονικών αυτοκινήτων.

Share With:
Rate This Article