fbpx
HomeTravelΟι πόλεις που θα εξαφανιστούν μέχρι το 2100!

Οι πόλεις που θα εξαφανιστούν μέχρι το 2100!

Οι πόλεις που θα εξαφανιστούν μέχρι το 2100!

Αν οι επιστημονικές μελέτες επιβεβαιωθούν, τότε οι φωτογραφίες θα είναι το μόνο πειστήριο πως οι πόλεις αυτές υπήρξαν πράγματι κάποτε.

Κλιματική αλλαγή, κατολισθήσεις, φυσικές καταστροφές, η στάθμη της θάλασσας και άλλοι παράγοντες, όπως οικονομικές δυσχέρειες, θα αλλάξουν δραστικά τον παγκόσμιο χάρτη, με μια σειρά από πόλεις να χάνονται από προσώπου γης.

Σαν Φρανσίσκο – ΗΠΑ

Οι περισσότεροι κατανοούν πια την τεράστια απειλή που αποτελούν οι φονικοί Εγκέλαδοι για το Σαν Φρανσίσκο, αν και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της επαπειλούμενης καταστροφής. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, οι σεισμολόγοι προβλέπουν (με πιθανότητα που αγγίζει το 75%) να χτυπήσει την πόλη σεισμός μεγαλύτερος από 7 ρίχτερ μέχρι το 2086. Θα ξαναχτίσει άραγε ο πληθυσμός που θα επιβιώσει τη μεγαλοπρεπή πόλη ή θα την αφήσει στην ερημωμένη τύχη της; Αρκεί να αναφερθεί ότι όταν ο τυφώνας Κατρίνα χτύπησε τη Νέα Ορλεάνη, ο πληθυσμός της άγγιζε τους 500.000 κατοίκους. Μετά το φονικό πέρασμα, οι κάτοικοι μειώθηκαν στο μισό! Το Σαν Φρανσίσκο αριθμεί 900.000 ανθρώπους και η κινδυνολογία αναγκάζει πράγματι την ώρα που μιλάμε τον πληθυσμό να συρρικνώνεται. Φαίνεται ότι πολλοί είναι αυτοί που δε θέλουν να ζουν στην επικίνδυνη ακτή της καλιφορνέζικης πόλης.

 

Βενετία – Ιταλία

Μια από τις ρομαντικές πόλεις της οικουμένης βυθίζεται αμετάκλητα εδώ και εκατοντάδες χρόνια! Ο ρυθμός της βύθισης μάλιστα έχει αυξηθεί δραματικά κατά τα τελευταία 100 χρόνια, με τη στεριά να έχει υποχωρήσει κατά 24 ολόκληρα εκατοστά. Κι αυτό γιατί η Βενετία παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη τόσο στα νερά της θάλασσας όσο και στα υπόγεια ύδατα. Θέλετε ένα καλό παράδειγμα; Η πλατεία του Αγίου Μάρκου πλημμύριζε 9 φορές τον χρόνο (κατά μέσο όρο πάντα) πριν από 100 χρόνια, ενώ σήμερα βρίσκεται γεμάτη με νερά τουλάχιστον εκατό φορές τον χρόνο. Η ιταλική κυβέρνηση έχει ήδη πάρει μέτρα για την αποτροπή της καταστροφής τα τελευταία 30 χρόνια, θα δουλέψουν όμως; Το αντιπλημμυρικό πρόγραμμα MOSE έχει ανέλθει σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ και έχει βαλθεί να ασφαλίσει τα τρία υδάτινα περάσματα της βενετσιάνικης λιμνοθάλασσας στην Αδριατική από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, αν και η αποτελεσματικότητα του μέτρου μένει να φανεί. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων δεν είναι πάντως καθόλου ενθαρρυντικές, ούτε και η πρόοδος της υδάτινης οχύρωσης της πόλης.

 

Πόλη του Μεξικού – Μεξικό

Μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της υφηλίου με περισσότερους από 20 εκατομμύρια κατοίκους είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αλλοτινής πρωτεύουσας των Αζτέκων, έχοντας έτσι πλούσια ιστορία αιώνων. Σήμερα βέβαια η πολύβουη πόλη με τους καθεδρικούς και τα παλάτια έχει άλλο ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσει: βουλιάζει! Η πηγή του προβλήματος εστιάζεται στη βάση της, καθώς είναι χτισμένη πάνω σε αποξηραμένη λίμνη, όχι και το πλέον σταθερό έδαφος δηλαδή για να αντέξει τα σύγχρονα δημιουργήματα. Σύμφωνα με κρατικές και ανεξάρτητες πανεπιστημιακές μελέτες, η Πόλη του Μεξικού βυθίζεται με ρυθμό που αγγίζει πλέον τα 10 εκατοστά τον χρόνο, έχοντας ήδη καταποντιστεί κατά 10 ολόκληρα μέτρα στα τελευταία 60 χρόνια! Το πιεστικότατο πρόβλημα έχει μπει πια για τα καλά στην ατζέντα του δημοτικού συμβουλίου αλλά και της μεξικανικής κυβέρνησης, αν και δεν είναι πολλά αυτά που μπορούν να γίνουν.

 

Μπανγκόκ – Ταϊλάνδη

Σε μια τελείως διαφορετική γωνιά του κόσμου, και η Μπανγκόκ αντιμετωπίζει προβλήματα. Βλέπετε η πόλη βυθίζεται και τίποτα δεν μπορεί να γίνει γι’ αυτό! Τα θεμέλια των κτιρίων καταποντίζονται μέσα στο λασπώδες χώμα, την ίδια ώρα που ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας αποστραγγίζεται μετατρεπόμενος σε πόσιμο νερό, κάτι που επιδεινώνει άρδην την κατάσταση. Αν και το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, με τον ρυθμό της να κάνει τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι η Μπανγκόκ έχει δεν έχει 100 χρόνια πριν μετατραπούν οι δρόμοι της σε κανάλια. Και σαν να μη φτάνει αυτό, εδώ δεν υπάρχει καν επιστημονική συναίνεση για το ιδανικό μέτρο προστασίας, κάτι που δίνει φυσικά το άλλοθι στην εκάστοτε κυβέρνηση να μην αναζητεί καν λύση για το πιεστικότατο πρόβλημα. Η Μπανγκόκ δε θα βουλιάξει βέβαια μέσα σε μια νύχτα, αν σκοπεύατε πάντως να την επισκεφτείτε, όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά.

 

 

 

 

Share With:
Rate This Article
Tags