Το σύνδρομο… του ξερόλα!
Όλοι έχουν γνώμη, για όλα. Κάτι που είναι ακόμα πιο εμφανές στην εποχή που ζούμε, όπου μέσα από τα social media κάποιος μπορεί να κάνει ένα σχόλιο και με ένα κλικ αυτό να κοινοποιηθεί σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Τέτοιοι ξερόλες μάλιστα, συχνά εκφράζουν άποψη ακόμα και για θέματα που δε γνωρίζουν.
«Κατά φαντασίαν παντογνώστες» έχουμε οι περισσότεροι από εμάς και στον κύκλο μας. Έχουμε γνωρίσει αυτόν τον τύπο ανθρώπου που, πριν προλάβεις να πεις κάτι, εκείνος γνωρίζει την απάντηση! Και αν τολμήσεις και τον αμφισβητήσεις, θα γίνει έξαλλος.
Ο ξερόλας είναι το άτομο που πάντα έχει άποψη για όλα. Δεν έχει σημασία εάν δεν έχει την παραμικρή γνώση πάνω σε κάποιο αντικείμενο. Πάντα θα επιμένει με τρόπο επιβλητικό, μπας και πείσει τους άλλους ότι η άποψή του είναι η μόνη αλήθεια. Εξαιτίας του υπέρμετρου εγωισμού του και της ανικανότητας να παραδεχτεί ότι έχει ελλιπείς γνώσεις, καταλήγει να γίνεται στενόμυαλος, συνεπώς με το πέρασμα των χρόνων να μαθαίνει λιγότερα.
Συνήθως ο ξερόλας βασίζει τις γνώσεις του σε σκόρπιες επιφανειακές γνώσεις από εδώ και από εκεί. Απεχθάνεται να γνωρίζει πράγματα από την προσωπική-συστηματική μελέτη, γι’ αυτό και συνήθως οι γνώσεις που παινεύεται ότι κατέχει είναι υπερεκτιμημένες. Ορισμένες φορές επιλέγει να χρησιμοποιήσει λόγια και θεωρίες κάποιων άλλων, προκειμένου να διασφαλίσει την εγκυρότητα του λόγου του.
Σύμφωνα με την ψυχολογία, ένα πρόσωπο που ενεργεί ως ξερόλας, μπορεί να εμπεριέχει στο χαρακτήρα του, εκτός από αλαζονεία, στοιχεία ψυχοπαθολογίας, όπως μεγαλομανία και ναρκισσισμό.
Πίσω από τη μάσκα του ειδήμονα, ο ξερόλας κρύβει με έντεχνο τρόπο τη χαμηλή αυτοεκτίμησή του και την ανάγκη να πείσει πάνω από όλα, τον ίδιο του τον εαυτό για τη δική του αξία.