Γνωρίστε τον Κλινικό Ψυχολόγο Μάριο Αντωνίου!
Ο Μάριος Αντωνίου είναι Εγγεγραμμένος Κλινικός Ψυχολόγος με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η οποία λήφθηκε από το ΣΕΨ (Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων) με αριθμό εγγραφής μητρώου 798.
Το πρώτο του πτυχίο το απέκτησε στις στρατιωτικές σχολές και συγκεκριμένα στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (Σ.Μ.Υ.). Το δεύτερο πτυχίο Ψυχολογίας το απέκτησε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η ψυχολογία ήταν ένας κλάδος που του κινούσε πάντα το ενδιαφέρον μιας και από πολύ μικρός είχε την συνήθεια να παρατηρεί τους ανθρώπους. Παρατηρούσε τη συμπεριφορά τους και άκουγε προσεκτικά ενώ μιλούσαν και διατύπωναν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Κάθε ένας από αυτούς είχε έναν διακριτό τρόπο να εκφράσει τα συναισθήματά του. Παράλληλα, θαύμαζε τους ανθρώπους που υπέφεραν και είχαν ανυπέρβλητες δυσκολίες στη ζωή τους αλλά συγχρόνως διέθεταν την ψυχική δύναμη να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες και να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους. Πάντα είχε ένα βαθύ ενδιαφέρον να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι σκέφτονται και ενεργούν με συγκεκριμένους τρόπους.
Από την αρχή της καριέρας του στην Εθνική Φρουρά αντιλήφθηκε ότι αρκετοί νέοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον στήριξης το οποίο θα τους βοηθήσει να τα διαχειριστούν και να τα αντιμετωπίσουν. Οπότε, αυτό ήταν που τον ώθησε στο να κάνει μια στροφή στην καριέρα του και να σπουδάσει ψυχολογία. Το μεταπτυχιακό του το απέκτησε με ειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Κατά την διάρκεια των σπουδών του έκανε δύο διπλωματικές εργασίες. Η πρώτη εργασία είχε θέμα «Η θεωρία του νου σε σχέση με τις γλωσσικές διαταραχές και την γλωσσική ανάπτυξη». Η δεύτερη εργασία αφορούσε «Πώς το τραύμα σχετίζεται με χαρακτηριστικά σκληρότητας και αναπτυξιακές οδούς προς την ψυχοπάθεια / How trauma is related to callous unemotional traits and developmental pathways to psychopathy».
Κατά τη διάρκεια της πρακτικής του άσκησης, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί και να εκπαιδευτεί σε διάφορες δομές. Κάποιες από τις δομές ήταν το Σωματείο Σκαπανέας και το Εσπερινό Λύκειο Λευκωσίας. Στις συγκεκριμένες δομές είχε την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει και να συνεργαστεί με διάφορους επαγγελματίες υγείας όπως λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχιάτρους καθώς επίσης και να συμμετέχει σε πολυθεματικές συναντήσεις. Ακόμη, ως Ασκούμενος Κλινικός Ψυχολόγος είχε την τύχη να αλληλεπιδράσει με άτομα ΑΜΕΑ παρέχοντας υπηρεσίες ομαδικής παρέμβασης και ψυχοεκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, παρείχε υπηρεσίες ατομικής θεραπείας σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά καθώς και υπηρεσίες ψυχομετρικής αξιολόγησης χορηγώντας διάφορα διαγνωστικά τεστ.
Η προσέγγιση που ακολουθεί είναι η Συνθετική Ψυχοθεραπεία αποτελούμενη από την Γνωστικοσυμπεριφορική, την Ψυχαναλυτική και την Ανθρωπιστική. Σκοπός της Συνθετικής Ψυχοθεραπείας είναι η προσαρμογή της προσέγγισης στις ανάγκες του θεραπευόμενου έτσι ώστε να επέλθουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Βασικότερος σκοπός είναι το καλό του θεραπευόμενου.