fbpx
HomeΕπιχειρηματικότηταΑιμιλία Νικολαίδου – Μια συνομιλία με έναν Life Coach!

Αιμιλία Νικολαίδου – Μια συνομιλία με έναν Life Coach!

Αιμιλία Νικολαίδου – Μια συνομιλία με έναν Life Coach!

Όλοι προσπαθούμε να ζήσουμε μια ουσιαστική ζωή, μια ζωή γεμάτη με σκοπό, με στόχους και προσωπική εξέλιξη . Για κάποιους, αυτή η επιδίωξη έρχεται φυσιoλογικά, ενώ για άλλους απαιτεί προσπάθεια και πειθαρχία. Γνωρίστε την Αιμιλία Νικολαΐδου, μίαν οπτικό-οπτομέτρη ( BSc Hons in Optometry & Visual Science) και Life & Business Coach με πάνω από 23 χρόνια εμπειρίας στον τομέα που έχει αφιερώσει τη ζωή της στη δια βίου εκπαίδευση σχετικά με την ανθρώπινη φύση ,την όραση και την συμπεριφορά.

Ποια είναι η Αιμιλία Νικολαΐδου;
Αν πρέπει να περιγράψω τον εαυτό μου, θα διατύπωνα με σύνεση τα λόγια μου για να μην σας τρομάξει η ηχηρή προσωπικότητά μου. Είμαι ένας άνθρωπος που αναζητώ προκλήσεις σε κάθε στιγμή της ζωής μου προσπαθώντας και επιδιώκοντας συνεχώς να σκάψω βαθιά στο αληθινό νόημα της ύπαρξης. Πιέζω τον εαυτό μου ώστε να κατευθύνεται συνεχώς προς την ανάπτυξη σε όλες τις πτυχές της ζωής. Έτσι, είμαι σίγουρη, ότι αν πέθαινα σήμερα, θα έκλεινα τα μάτια μου με ειρήνη, αρμονία και περηφάνια. Περιμένω πολλά από τον εαυτό μου, και με έχω πειθαρχήσει στο να με σπρώχνω ένα βήμα τη φορά προς την πρόοδο, την αυτογνωσία με μοναδικό κίνητρο την επέκταση των δυνατοτήτων μου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου. Ζωή δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε, σκεφτόμαστε ή φανταζόμαστε. Διδάσκω και καθοδηγώ με γνώμονα τω γνώθι σ ’αυτώ. Το να είναι κανείς ολοκληρωμένος και σε πλήρη αρμονία με τον εαυτό του, μπορεί να πειθαρχήσει καλύτερα τη ζωή του, να πάρει καλύτερες και πιο υγιείς αποφάσεις για το μέλλον του και να καθορίσει με σοφό τρόπο τις δυνατότητές του για να εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Πώς προέκυψε το ενδιαφέρον να γίνετε life coach;
‘Ήρθε εντελώς φυσιολογικά ως εξέλιξη των σπουδών μου και της ενασχόλησής μου που στην ουσία είναι η όραση. Και τα μάτια, είναι η αρχή του τί βλέπω. Ακολούθησε βέβαια το έντονο ενδιαφέρον μου στο πώς βλέπω και γιατί βλέπω όπως βλέπω. Περνώντας η ίδια κάποιες δοκιμασίες, και ξεπερνώντας τις, έχοντας τριβή με όλων των ειδών προσωπικότητες και συμπεριφορές, αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου και στο κομμάτι της μοντέρνας ψυχολογίας, ( modern applied psychology) , και μετά από 4 χρόνια εκπαίδευσης και κατάρτισης πέτυχα να γίνω επαγγελματίας Life & Business Coach. Άρχισα να αποδεικνύω πρώτα σε μένα και μετά στους άλλους γύρω μου ότι ΝΑΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΣ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.

Με ποιους τύπους πελατών εργάζεστε συνήθως και ποιες είναι μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν;
Ασχολούμαι πεισματικά με τους ανθρώπους που διψούν για αλλαγή, για βελτίωση στον τρόπο που διαχειρίζονται τη ζωή τους, το άγχος, το βάρος, το κάπνισμα, τις επαγγελματικές σχέσεις τους ή τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Είτε αισθάνονται πως έχουν βαλτώσει σε κάποιο τομέα της ζωής τους, είτε νιώθουν την ανάγκη για αλλαγή και δεν μπορούν ξεκάθαρα να αντιληφθούν γιατί αισθάνονται έτσι, είτε είναι πραγματικά κουρασμένοι και με πλησιάζουν για μια εναλλακτική λύση. Όλοι έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν προς το καλύτερο και να δουν πέρα από αυτό που πιστεύουν ότι είναι σωστό ή αρκετά καλό για αυτούς. Η αλλαγή συμπεριφοράς ή νοοτροπίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, και για να είναι επιτυχής, η ανάγκη μας για αλλαγή πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την ανάγκη μας να παραμείνουμε οι ίδιοι.

Πώς προσεγγίζετε τον καθορισμό στόχων και πώς βοηθάτε τους πελάτες να επιτύχουν τους στόχους τους;
Κατά τις πρώτες συνεδρίες αποκαλύπτουμε το κενό μέσα μας. Η κάθε συμπεριφορά έχει και μίαν αιτία. Ξεπροβάλουμε την αλήθεια μας, αντιλαμβανόμαστε , τί είναι αυτό που μας λείπει ή τι μας ενοχλεί και δυσκολεύει. Μπαίνουμε στη διαδικασία να κατανοήσουμε γιατί νιώθουμε όπως νιώθουμε γιατί βολευόμαστε ή κρυβόμαστε πίσω από κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές, και βρίσκουμε τις λύσεις και τους τρόπους να αλλάξουμε όλα αυτά που μας κρατούν πίσω από το να είμαστε αυτοί που πραγματικά θέλουμε να είμαστε. Η δύναμη της αλλαγής βρίσκεται στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τις σκέψεις μας προς όφελός μας και στον τρόπο που ελέγχουμε αυτές τις σκέψεις για να πιέσουμε τον εαυτό μας να πειθαρχήσει με σκοπό πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ποιες είναι μερικές κοινές παρανοήσεις σχετικά με το life coaching και πώς τις αντιμετωπίζετε;
Το life coaching δεν είναι ψυχοθεραπεία και δεν έχει καμία σχέση με την ανάλυση του παρελθόντος. Το mentoring and life coaching έχει να κάνει με τις πρακτικές λύσεις στο πρόβλημα που απασχολεί τον οποιονδήποτε. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο πελάτης επιθυμεί να επιτύχει προσωπική ανάπτυξη στη ζωή του. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και απαιτεί αφοσίωση και συγκέντρωση. Υποχρέωσή μου είναι να λειτουργήσω ως οδηγός και να παρέχω τη δομή, τη μέθοδο και τον τρόπο σκέψης για να βοηθήσω τον πελάτη να ολοκληρώσει την αλλαγή στη ζωή του. Μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα με το ίδιο μυαλό που το έχει δημιουργήσει, τότε ξεκινάμε να αλλάζουμε τρόπο σκέψης και εφαρμογής. Υπάρχει μια αρχή, σκληρή δουλειά σε εξέλιξη και ένα τελικό αποτέλεσμα.

Πώς βοηθάτε τους πελάτες να αναγνωρίσουν και να ξεπεράσουν τις περιοριστικές πεποιθήσεις;
Περιοριστικές πεποιθήσεις, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι ενσωματωμένες στον εγκέφαλό μας μέσω των εμπειριών της ζωής μας. Στις συνεδρίες, εντοπίζουμε τις έννοιες και αντιστρέφουμε πρακτικές που μας αποδυναμώνουν. Επικεντρωνόμαστε στα δυνατά σημεία του χαρακτήρα μας και , όχι στις αδυναμίες. Εργαζόμαστε αντίστροφα στις αδυναμίες και τις μετατρέπουμε σε εργαλεία για μεγαλύτερα και καλύτερα αποτελέσματα. Θέτουμε στόχους κάθε μέρα για κάθε συμπεριφορά που πρέπει να αλλάξουμε.

Ποιες είναι μερικές από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες που είχατε ως life coach;
Η πιο πρόσφατη εμπειρία που είχα και αρκετά μεγάλο κατόρθωμα, ήταν να κόψει το κάπνισμα ο παθιασμένος καπνιστής και αγανακτισμένος πελάτης μου. Ένας γνωστός χειρούργος στο επάγγελμα , που προσπαθούσε χρόνια και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να σταματήσει το κάπνισμα, αλλά πάντα με αποτυχία μετά από 5 ή 10 ημέρες. Δουλέψαμε μαζί για 6 εβδομάδες και εφαρμόσαμε την τεχνική μου του ΄΄The Last Cigarette In The Box΄΄. Πέρασε από όλα τα στάδια, αν και δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ποτέ δεν είναι. Πέρασε από όλες τις δύσκολες φάσεις, τις εναλλαγές στις διαθέσεις, τον θυμό της αποστασιοποίησης, αλλά νιώθω τόσο περήφανη για αυτόν. Τώρα αστειευόμαστε με τις ατέλειωτες εκρήξεις και τα ξεσπάσματα που είχε και τις απειλές ότι θα έτρεχε να πάρει το τελευταίο του τσιγάρο και να το καπνίσει. Τελικά η δύναμη του μυαλού ,της πειθαρχίας και της σωστής οριοθέτησης σκέψης προς όφελός μας κάνει πραγματικότητα ακόμα και αυτά που κάποτε αμφισβητούσαμε πως θα μπορούσαμε ποτέ να καταφέρουμε.

Πώς παραμένετε ενημερωμένη με τις τελευταίες εξελίξεις και τεχνικές στο life coaching;
Δεν σταματάω ποτέ να εκπαιδεύομαι και να σπουδάζω ότι αγαπώ. Αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση και δέσμευση προς τον εαυτό μου. Όλα προχωρούν και όλα εξελίσσονται. Αυτό είναι τελικά η ζωή. Η ανάπτυξη έρχεται με γνώση και πρακτική. Και είναι μια συνεχής διαδικασία.

Πώς δημιουργείτε μια θετική και παραγωγική σχέση με τους πελάτες σας;
Για να δημιουργήσω μια θετική και παραγωγική σχέση με οποιονδήποτε πελάτη είμαι πάντοτε συγκεκριμένη και διαφανής. Το Life coaching έχει ένα σημείο εκκίνησης, μια πρόοδο υλοποίησης εργαλείων και εργασιών και μια διαδικασία τερματισμού. Μια συμφωνία γίνεται πριν από οποιαδήποτε συνεδρία, έτσι ώστε και τα δύο μέρη να κατανοήσουν τον λόγο αυτής της σχέσης που είναι εντελώς επαγγελματική. Η σχέση που δημιουργείται βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα και για μια συγκεκριμένη περίοδο.

Ποιες είναι μερικές από τις πιο σημαντικές ιδιότητες που πρέπει να έχει ένας επιτυχημένος life coach;
Ένας επιτυχημένος μέντορας ή coach, είναι αυτός που έχει περάσει τα στάδια της αλλαγής ο ίδιος από πριν. Είναι αυτός που μπορεί να μπει στη θέση του άλλου και να δει το πρόβλημα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Είναι το άτομο που πιστεύει πολύ στην ανθρώπινη φύση, που είναι ατελής και αυτός, γιατί ποτέ δε φτάνουμε το απόλυτο, και είναι αυτός που γνωρίζει ότι υπάρχει πάντα μια λύση και μια θετική τροπή σε κάθε ανεπαρκές ή αρνητικό γεγονός. Υπάρχει ανάπτυξη σε όλα.
Πιστεύω στους ανθρώπους και πιστεύω ότι η κάθε μέρα που μας δίνεται, είναι μια ευλογία και μια πρόκληση για να επιτευχθεί ένας ακόμη στόχος. Αυτό είναι που ονομάζεται ζωή με νόημα. Βρίσκουμε νόημα και σκοπό σε ό,τι κάνουμε. Δημιουργία υγειών τρόπων ζωής για τις νέες γενιές που θα ακολουθήσουν. Μπορούμε να ξεπερνάμε τις προσδοκίες μας σε κάθε επίπεδο και να νιώθουμε περήφανοι και ευγνώμονες που είμαστε ζωντανοί οργανισμοί.

Πώς μετράτε την επιτυχία στην προπονητική σας πρακτική και ποια είναι μερικά παραδείγματα επιτυχημένων ιστοριών που είχατε με πελάτες;
Επιτυχία για μένα είναι όταν λαμβάνω μηνύματα από πελάτες που λένε: Αιμιλία?? ΤΟ ΕΚΑΝΑ! ΕΙΧΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ! ΤΟ ΠΕΤΥΧΑ ! Στην ουσία δεν είχα δίκαιο εγώ, ούτε έκανα εγώ τις αλλαγές στη ζωή του καθενός. Εγώ απλά απέδειξα στον κάθε ένα ότι είναι ικανός για να πετύχει τα πάντα.

Τίποτα δεν μου δίνει περισσότερη ευχαρίστηση παρά τα χαμόγελα στα πρόσωπά τους, η ανακούφιση μετά από ένα επίτευγμα, η οξύτητα στη φωνή τους, η φωτεινότητα στα μάτια τους. Ένας άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για τη ζωή του, έχει έναν πολύ οξύ τρόπο να βλέπει τη ζωή. Μπορείτε να δείτε τη σπίθα στα μάτια τους. Αυτό για μένα είναι η απόλυτη ικανοποίηση. Και ξέρετε τι; Θέλω να κάνω τους ανθρώπους να δουν τη ζωή με καθαρά μάτια. Να είναι σε εγρήγορση, να είναι ειλικρινείς, να είναι υπεύθυνοι για τις αποφάσεις τους και περήφανοι για τον εαυτό τους. Τίποτα άλλο δεν έχει σημασία για μένα. Ζω τη ζωή μου με αυτόν τον κανόνα. Να ξυπνάς κάθε μέρα και να έχεις λόγο ύπαρξης!

Πιέζω τον εαυτό μου να γίνω όλο και καλύτερη για να βοηθήσω τους άλλους να δουν όσο το δυνατόν συντομότερα τις δυνατότητες του μεγαλείου δύναμης που έχουν μέσα τους. Επιτυχία για μένα είναι πιο χαρούμενοι και ενδυναμωμένοι άνθρωποι γύρω μου. Ολοκληρωμένες , δυναμικές προσωπικότητες. Επιτυχία είναι να γνωρίζω ότι έχω βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο να αλλάξει η οπτική γωνία κάποιου από τον αρνητισμό στην παραγωγικότητα. Από τη θλίψη και την απελπισία στην αξία και την ενδυνάμωση.

Share With:
Rate This Article