fbpx
HomeBusinessΤο Μέλλον της Ατμοσφαιρικής Καθαριότητας Της Κύπρου Περνάει από την theBreath!

Το Μέλλον της Ατμοσφαιρικής Καθαριότητας Της Κύπρου Περνάει από την theBreath!

Το Μέλλον της Ατμοσφαιρικής Καθαριότητας Της Κύπρου Περνάει από την theBreath!

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που απειλεί σοβαρά το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (2023) εκτιμά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για επτά εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, με 811 από αυτούς τους θανάτους να συμβαίνουν στην Κύπρο (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, 2020). Οι βασικοί παράγοντες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης περιλαμβάνουν τα σωματίδια(P.M.), τοξικά αέρια όπως οξείδια του αζώτου(ΝΟx), όζον(O3), βενζόλιο(C₆H₆) κ.α. τα οποία εκπέμπονται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των συστημάτων θέρμανσης και των βιομηχανικών εκπομπών. Οι αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης απαιτούν την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Μία τέτοια λύση, είναι πλέον διαθέσιμη για εφαρμογή στην Κύπρο και αυτή είναι η τεχνολογία theBreath pure technology by Anemotech (η τεχνολογία) που αναπτύχθηκε από μηχανικούς περιβάλλοντος.

Αυτό το άρθρο εξερευνά τα μοναδικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας και τη δυνατότητά της να αντιμετωπίσει την οικιακή και ατμοσφαιρική ρύπανση.

Χαρακτηριστικά και οφέλη:

Η τεχνολογία, είναι μια προστατευμένη, παγκοσμίως κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία από την Ιταλία, σχεδιασμένη να παγιδεύει επιβλαβείς σωματίδια στον αέρα, καθαρίζοντάς τον. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά αυτής της τεχνολογίας και οι ποικίλες εφαρμογές της, την καθιστούν μια ελκυστική επιλογή για την καθαριότητα του αέρα. Η τεχνολογία μπορεί να παγιδεύει και να αποδομεί ρυπογόνους παράγοντες, που περιλαμβάνουν βακτήρια, ιούς και αλλεργιογόνα, καθιστώντας την μια ολοκληρωμένη λύση για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Επιπλέον, η τεχνολογία είναι μη ενεργοβόρα, χωρίς την ανάγκη χρήσης ηλεκτρικής ενέργειάς, καθιστώντας την, φιλική προς το περιβάλλον και βιώσιμη λύση. Η διαδικασία καθαρισμού είναι εντελώς παθητική, καθώς λειτουργεί με μηδενική ενέργεια, μειώνοντας έτσι και την ανάγκη για αποδέσμευση αέριων του θερμοκήπιού. Σε χημικούς όρους, αυτή η διαδικασία καθαρισμού επιτυγχάνεται μέσω της λεγόμενης εφίζησης ή προσρόφησης των επιβλαβών σωματιδίων και αέριων πάνω στην επιφάνεια του υλικού. Αυτό στην πράξη επιτυγχάνεται μέσω του ενεργού άνθρακα που αποτελεί ένα (το μεσαίο) από τα τρία συνολικά στρώματα (layers) του υλικού theBreath. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, οποιοδήποτε επιβλαβές σωματίδιο παγιδευτεί από το υλικό, σε καμία περίπτωση δεν το απελευθερώνει πίσω στην ατμόσφαιρα. Όπως επίσης δεν καθιστά ούτε το υλικό επικίνδυνο (hazardous), αλλά σύμφωνα με την πιστοποίηση της ΕΕ, κατατάσσεται ως ξεχωριστό (special) με EWC code 15 02 03.

Εφαρμογές:

Η καινοτόμος τεχνολογία του παρουσιάζει ευέλικτες εφαρμογές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να επανασχεδιάζει τη βιομηχανία απολύμανσης αέρα, προσφέροντας μια οικονομική και αποτελεσματική λύση για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η καινοτομία του υλικού theBreath είναι ότι για εσωτερικούς χώρους υπάρχει επίσης η δυνατότητα εκτύπωσης πάνω σε αυτό. Όπως για παράδειγμα η δημιουργία καμβάδων, πινάκων, banners, διαχωριστικών γραφείου, ηχομονωτικών πάνελ κ.α. .Δημιουργώντας έτσι λύσεις τόσο αισθητικά όμορφες όσο και φιλικές προς το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου, καθώς υπάρχει η δυνατότητα καθαρισμού του αέρα στον περιβάλλοντα χώρο. Οι λύσεις είναι αμέτρητες και επαφίονται στη δημιουργικότητα του αρχιτέκτονα εσωτερικού χώρου ή/και του διακοσμητή.

Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές, όπως σε νοσοκομεία, σχολεία, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πλοία, κατασκευαστικούς χώρους, εργοστάσια, δήμους, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, σπίτια, ξενοδοχεία, στάσεις λεωφορείων, αστικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους και πολλά άλλα. Με αυτή την τεχνολογία, είναι δυνατή η δημιουργία κτηριακών κατασκευών με μηδενικό αντίκτυπο, μέσω της χρήσης του υλικού theBreath, ως πανό κάλυψης των κτηρίων ή των σκαλωσιών (building/scaffolding wrap). 

Είναι μια σημαντική ενέργεια που οι κατασκευαστές ή αυτοί που πρέπει να πραγματοποιήσουν αστική συντήρηση μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως βιώσιμο μέσο για τους πολίτες. Όλα αυτά μπορούν να πιστοποιηθούν νόμιμα μέσω χημικό-φυσικής ανάλυσης που μπορεί να πραγματοποιηθεί στην τοποθεσία εγκατάστασης και μέσω της έκδοσης πιστοποιητικού από εργαστήριο ανάλυσης.

Περιβαλλοντικός αντίκτυπος:

Ο πιθανός περιβαλλοντικός αντίκτυπος της τεχνολογίας είναι σημαντικός. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, 10 τετραγωνικά μέτρα του υλικού theBreath μπορούν να απορροφήσουν ρύπους από 1.450 πετρελαιοκινητήρες, 3.625 βενζινοκινητήρες ή 15 λέβητες. Αυτό το καθιστά μια αποτελεσματική λύση για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τα συστήματα μεταφοράς και θέρμανσης. Η ευρεία χρήση της τεχνολογίας μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος και στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Αναγνώριση από το Material ConneXion:

Η τεχνολογία έχει επιλεγεί ως τεχνολογικό και καινοτόμο υλικό από το Material ConneXion, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων και το κέντρο συμβουλευτικής για καινοτόμα και βιώσιμα υλικά για τις βιομηχανίες αρχιτεκτονικής, κατασκευών, σχεδίασης, μόδας και αυτοκινήτων. Αυτή η αναγνώριση αποτελεί απόδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων της τεχνολογίας theBreath. Η αναγνώριση της τεχνολογίας από το Material ConneXion υπογραμμίζει τη δυνατότητά της να αλλάξει τη βιομηχανία καθαρισμού αέρα και να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο καθαρού και υγιούς περιβάλλοντος.

Συμπέρασμα:

Η τεχνολογία theBreath pure technology, αποτελεί μια ελπιδοφόρα λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι μοναδικές της δυνατότητες, η ευρεία της εφαρμογή και η δυνατότητά της να μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τα συστήματα μεταφοράς και θέρμανσης, την καθιστούν μια καινοτόμο και ουσιαστική τεχνολογία. Η μη ενεργειακή φύση της, σε συνδυασμό με τη διαδικασία παθητικού καθαρισμού, την καθιστούν μια φιλική προς το περιβάλλον και οικονομικά αποδοτική λύση. Η αναγνώριση της τεχνολογίας theBreath, από το Material ConneXion, υπογραμμίζει τη δυνατότητά της να επαναστατικοποιήσει τη βιομηχανία καθαρισμού αέρα και να συμβάλλει σε ένα πιο καθαρό και υγιές περιβάλλον.

Κατά συνέπεια, η διαθεσιμότητα της τεχνολογίας theBreath παρέχει μια ελπιδοφόρα ευκαιρία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Κύπρο, και η υλοποίησή της μπορεί να συμβάλλει σε ένα πιο καθαρό και υγιές περιβάλλον για τον τόπο μας.

 

Σωτήρης Καροτσάκης
Managing Director
DIG Digital Innovation Group ltd
www.digitalinnovation.com.cy

 

References:
ΠΟΥ (2023), Air pollution – Impact, Retrieved from https://www.who.int/health-topics/air-pollution#tab=tab_2
ΕΟΠ (2020), Cyprus – air pollution country fact sheet, Retrieved from https://www.eea.europa.eu/themes/air/country-fact-sheets/2022-country-fact-sheets/cyprus-air-pollution-country

 

Facebook: TheBreath Cyprus

Instagram:  thebreath_cyprus

LinkedIn:  theBreath Cyprus

Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος Κύπρου:  www.digitalinnovation.com.cy,  thebreath@digitalinnovation.com.cy

Website: www.en.thebreath.it

 

Share With:
Rate This Article