fbpx
HomeBusinessΗ δύναμη της νοοτροπίας

Η δύναμη της νοοτροπίας

Η δύναμη της νοοτροπίας

Η δύναμη της «νοοτροπίας» είναι ένα όμορφο πράγμα. Η στάση και το πνεύμα σας καθοδηγούν κάθε απόφαση που λαμβάνετε, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη δουλειά, την επιχείρηση και τον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Εδώ, εξετάζουμε τη διαφορά μεταξύ μιας σταθερής νοοτροπίας και μιας νοοτροπίας ανάπτυξης για να κατανοήσουμε πλήρως πώς μια νοοτροπία ανάπτυξης θα σας βοηθήσει να ζήσετε μία καλύτερη ζωή.

Η σταθερή νοοτροπία
Με απλά λόγια, η σταθερή νοοτροπία είναι η πεποίθηση ότι η ευφυΐα και η δημιουργικότητα είναι σταθερά γνωρίσματα που δημιουργούνται στη γέννηση και δεν μπορούν να αλλάξουν. Με αυτή τη νοοτροπία, τα άτομα γενικά καταναλώνονται – ή ακόμη και έχουν εμμονή – να τοποθετηθούν σε δύο διαφορετικές καταστάσεις:

(1) Επίδειξη επιτυχίας
Εκείνοι με σταθερή νοοτροπία πρέπει να ανταμείβονται συνεχώς για την εξυπνάδα, την εμπειρία ή ακόμα και την προσωπικότητά τους. Θα αναζητήσουν δουλειές, εμπειρίες και καταστάσεις όπου όχι μόνο θα γνωρίζουν ότι θα πετύχουν, αλλά θα λάβουν επίσης μια φυσική, απτή ανταμοιβή για την επιτυχία τους.

(2) Αποφυγή αποτυχίας
Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν σταθερή νοοτροπία θα κάνουν ό, τι χρειάζεται για να αποφύγουν τον κίνδυνο και την αποτυχία. Αυτό περιλαμβάνει να λένε στον εαυτό τους να αποφεύγουν να κάνουν αίτηση για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, να ζητήσουν προαγωγή ή να ξεκινήσουν μια επιχείρηση, φοβούμενοι ότι κάποια από αυτές τις φιλοδοξίες πιθανότατα δεν προοριζόταν να είναι στην πρώτη θέση.

Αυτοί με σταθερή νοοτροπία πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να αλλάξουν τον εαυτό τους ή τον κόσμο, οπότε γιατί να τραβήξουν για τα αστέρια όταν δεν έχουν καμία πιθανότητα να γίνουν αστροναύτες;

Όσοι έχουν σταθερή νοοτροπία τείνουν να…

 • Επιθυμία να “φένονται” έξυπνοι
 • Αποφευγουν τις προκλήσεις και τους κινδύνους
 • Αρνήση να αντιμετωπίσουν εμπόδια
 • Θεωρούν την προσπάθεια χάσιμο χρόνου γιατί όλα είναι προκαθορισμένα
 • Αγνοούν την κριτική, ακόμα κι αν είναι εποικοδομητική
 • Αισθάνονται ότι απειλούνται από επιτυχημένους ανθρώπους

Η νοοτροπία της ανάπτυξης
Η νοοτροπία ανάπτυξης είναι το αντίθετο: η πεποίθηση ότι κάποια ευφυΐα και δημιουργικότητα μπορεί να υπάρχουν κατά τη γέννηση αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορούν να καλλιεργηθούν και να αυξηθούν.

Όσοι έχουν νοοτροπία ανάπτυξης δεν έχουν καμία ανεπάρκεια σχετικά με το IQ τους. Πιστεύουν ότι φυσικά θα αναπτυχθούν και θα αλλάξουν μέσω της εμπειρίας και ότι η αποτυχία δεν είναι πραγματικά μια αποτυχία, αλλά απλώς μια ευκαιρία για μάθηση.

Όσοι έχουν αυτό το «ανοιχτό μυαλό» έχουν αντικαταστήσει την πείνα για έγκριση με την πείνα για μάθηση. Βλέπουν τη ζωή ως εργαστήριο βιώματος, δοκιμής και ανάπτυξης. Σε αντίθεση με εκείνους με σταθερή νοοτροπία, εκείνοι με νοοτροπία ανάπτυξης αναζητούν ενεργά κινδύνους και νέες, άγνωστες καταστάσεις, επειδή αυτές οι προκλήσεις θα τους βοηθήσουν τελικά να γίνουν καλύτερα-πιο αποτελεσματικά, υπομονετικά, ανοιχτόμυαλα-άτομα. Οι νέες προκλήσεις σημαίνουν πιθανότητες να εκπληρώσετε τις δυνατότητές σας, πράγμα που οδηγεί στην επιτυχία.

Όσοι έχουν νοοτροπία ανάπτυξης τείνουν να:

 • Θέλουν να μαθαίνουν συνεχώς
 • Αναζητητούν προκλήσεις
 • Αντιμετωπίζουν τα εμπόδια κατά μέτωπο
 • Θεωρούν την προσπάθεια ένα δρόμο προς την κυριαρχία
 • Νιώθουν ότι η κριτική είναι ένας τρόπος για να μάθουν και να βελτιωθούν
 • Αντλούν έμπνευση από την επιτυχία άλλων ανθρώπων

Τα άτομα με νοοτροπία ανάπτυξης αναλαμβάνουν κινδύνους

Η νοοτροπία ανάπτυξης λειτουργεί καλά για όσους ασχολούνται με την επιχείρηση για τον απλό λόγο ότι η απόκτηση εργασίας, η προαγωγή, η εύρεση πελατών, η δημιουργία προϊόντων ή η πρόσληψη των κατάλληλων υπαλλήλων ή συνεργατών απαιτούν δημιουργικότητα – το κλισέ «σκέψης έξω από το κουτί» που δεν πρέπει χρησιμοποιήστε εδώ, αλλά θα πάω έτσι κι αλλιώς.

Αν και σίγουρα δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να εργάζεστε σκληρά, να επιτυγχάνετε εξαιρετικά αποτελέσματα και να ικανοποιείτε τον διευθυντή, τους συναδέλφους και τους πελάτες σας στο πλαίσιο μιας κανονικής εργασίας 9 έως 5 πλήρους απασχόλησης, να κάνετε ή να ζητάτε περισσότερα-χρήματα, ευθύνες – απαιτεί την ανάληψη ενός ορισμένου επιπέδου κινδύνου.

Όσοι έχουν νοοτροπία ανάπτυξης έχουν ήδη προκαλέσει τον εαυτό τους εδώ και αρκετό καιρό. Έχουν κάνει προσπάθειες για νέα εγχειρήματα ή νέα περιβάλλοντα και τα αποτελέσματα μπορεί να μην ήταν ευνοϊκά. Φυσικά, αυτά δεν θα υπολογίζονται ως αποτυχίες, αλλά θα ταξινομούνται ως μαθησιακές εμπειρίες.

Βήματα για την ανάπτυξη νοοτροπίας ανάπτυξης
Ξεχάστε τη σκληρή σκέψη ότι μια σταθερή ή αναπτυξιακή νοοτροπία έχει οριστεί από τη γέννηση. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι όλοι είναι στην πραγματικότητα ένα μείγμα σταθερών και αναπτυξιακών νοοτροπιών. Επιπλέον, αυτό το μείγμα εξελίσσεται με την εμπειρία αλλά αναλαμβάνει κάποιο κίνδυνο. Πώς μπορείτε να κάνετε τη μετάβαση;

Καταστρέψτε τα αόρατα σενάρια σας – Τα αόρατα σενάρια είναι οι εσωτερικές αλήθειες που κρατάμε και ελέγχουν τη ζωή μας και συχνά μας κρατούν πίσω από μια πλούσια ζωή. 

Δημιουργήστε νέες συνήθειες όντας βάναυσα ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Μάθετε ότι είναι εντάξει να αποτύχετε – Εκείνοι με σταθερή νοοτροπία αποφεύγουν κάθε πιθανή απόρριψη και αποτυχία με κάθε κόστος. Ωστόσο, για να σας βοηθήσει να αποδεχτείτε περισσότερα από αυτά στη ζωή σας.

Ξοδέψτε σε βιβλία ή εμπειρίες που σας βοηθούν να αναπτυχθείτε – Δεν μπορείτε να τα καταλάβετε όλα μόνοι σας. Μην στερείτε τον εαυτό σας από βιβλία και μαθήματα που θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε μια νοοτροπία ανάπτυξης. Ποτέ μην αμφισβητείτε τις δαπάνες για ό, τι είναι σημαντικό για εσάς και κανένα όριο στις δαπάνες για υγεία ή εκπαίδευση.

Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να εξελιχθεί – Αποδεχτείτε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εξελιχθεί. Η υπομονή δεν είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό σε εκείνους με σταθερή νοοτροπία, αλλά θα επωφεληθείτε περισσότερο από αυτήν καθώς μεταβαίνετε.

Αλλάζοντας τη σκέψη σας, προσαρμόζοντας τη στάση σας, μαθαίνοντας νέες δεξιότητες, τροποποιώντας τις συνήθειες δαπανών σας-όλα αυτά είναι μίνι νοοτροπίες, αν θέλετε. Αφιερώστε χρόνο για να διαλέξετε και να επιλέξετε με σύνεση, σταματήστε και μετρήστε τι λειτουργεί και τι όχι, και θα είστε στο δρόμο προς την επιτυχία.

Share With:
Rate This Article