fbpx
HomeBusinessΏρα για αύξηση;

Ώρα για αύξηση;

Ώρα για αύξηση;

Το ξέσπασμα της πανδημίας και του COVID-19 ήταν σαφέστατα δύσκολα διαχειρίσιμο και οικονομικά επιζήμιο για πολλές εταιρείες, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η χρηματική αύξηση σταμάτησε να επιδιώκετε. Είναι δυνατόν να διαπραγματευτείς και να επιδιώξεις μια αύξηση, ακόμη και όταν η οικονομία κατρακυλάει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. 

Ενώ ο μισθός δεν είναι πάντα το πιο σημαντικό κριτήριο μιας εργασίας, η αμοιβή για την εργασία που κάνετε μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική απόδοσή σας και την προθυμία σας να παραμείνετε στον εκάστοτε εργασιακό χώρο. Οι εταιρείες γνωρίζουν την αξία της μονιμότητας και σταθερότητας υπαλλήλων και είναι πιθανό να είναι πιο ανοιχτές σε προτάσεις αύξησης εισοδήματος από την εικόνα που έχετε σχηματίσει. 

Ωστόσο, η διαδικασία διαπραγμάτευσης της αύξησης μπορεί να είναι μια στρεσογόνος διαδικασία. Επομένως, εάν είστε έτοιμοι να βελτιώσετε τις διαπραγματευτικές σας ικανότητες και να ζητήσετε αύξηση των μισθών, αυτό το άρθρο είναι για εσάς.

Συμβουλές για τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις

Το κλειδί για μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση είναι η προετοιμασία. Αυτό δεν περιορίζεται απλώς στη διαπραγμάτευση του μισθού σας, αλλά ισχύει για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση όσον αφορά την καριέρα σας.

Όταν πρόκειται για διαπραγμάτευση αύξησης, πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τι ζητάτε, γιατί το ζητάτε και να μπορείτε να παρουσιάσετε μια καλά τεκμηριωμένη υπόθεση. Αυτές οι πέντε συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε:

Γνωρίστε την αξία σας

Αξίζετε μια αύξηση, αλλά πρέπει να γνωρίζετε πόσα θέλετε πριν ξεκινήσετε να ρωτάτε. Είναι δύσκολο να αποκτήσετε αυτό που θέλετε όταν δεν ξέρετε τι ακριβώς είναι. Φροντίστε να εισέλθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προτάσσοντας επιχειρήματα και λόγους για τους οποίους επιζητάτε την αύξηση.

Υπάρχουν δύο παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν υπολογίζετε το πόσο πρέπει να ζητήσετε. Το πρώτο είναι να δούμε τι κάνουν όλοι. Πρέπει να καταλάβετε πώς ο τρέχων μισθός σας συσσωρεύεται έναντι παρόμοιων θέσεων με τη δική σας.

Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η εταιρεία σας. Ερευνήστε την ιστορία και την ταυτότητα της εταιρείας και ανακαλύψτε αν υπάρχουν εσωτερικοί (ή εξωτερικοί) παράγοντες που θέτουν μια πρόκληση για να λάβετε αύξηση μισθών. Οι κόκκινες σημαίες, κατά την έρευνά σας,  θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόσφατες απολύσεις ή συγχωνεύσεις ομάδων και τμημάτων της εταιρείας σας. 

Οπλισμένοι με αυτές τις πληροφορίες, θέλετε να τα συνδυάσετε όλα αυτά για να προσδιορίσετε το ποσό αύξησης που θέλετε να ζητήσετε.

Δημιουργήστε μια ποσοτική υπόθεση

Τώρα θα πρέπει να κάνετε μια υπόθεση για το μισθό που ζητάτε. Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση μιας αύξησης, εναπόκειται σε εσάς να κάνετε τη βαριά ανύψωση. Ναι, ας ελπίσουμε ότι το αφεντικό σας γνωρίζει πώς έχετε συνεισφέρει στην ομάδα και στην ποιότητα της εργασίας σας, αλλά η συσκευασία που αποτελεί ένα καλά προετοιμασμένο επιχείρημα είναι το κλειδί για την επιθυμητή αύξηση.

Ξεκινήστε με τους αριθμούς και πηγαίνετε από εκεί. Η δυνατότητα ποσοτικοποίησης της συνεισφοράς σας, ειδικά καθώς σχετίζεται με την εταιρεία και την εισοδηματική γραμμή του τμήματος σας είναι βασική. Εάν διαχειρίζεστε τα κοινωνικά μέσα της εταιρείας, τι είδους ανάπτυξη έχετε επιτύχει τον τελευταίο χρόνο; Εάν είστε μέλος της ομάδας της εφοδιαστικής αλυσίδας, πώς έχετε αποθηκεύσει τα χρήματα της εταιρείας; Ποσά και αριθμοί αποδεικνύουν απευθείας την αξία σας στην εταιρεία. Δεν είναι ο μόνος παράγοντας, αλλά είναι ένας από τους μεγαλύτερους.

Περάστε χρόνο συντάσσοντας μια λίστα με τα επιτεύγματα και τα βραβεία σας. Ποιες ευθύνες έχετε αναλάβει από τότε που ο τρέχων μισθός σας καθορίστηκε και πώς παρείχαν αξία στην εταιρεία από τότε; Στη συνέχεια, περιγράψτε τυχόν βραβεία ή αναγνώριση που έχετε λάβει από συναδέλφους, διευθυντές και πελάτες. Οπλισμένοι με αυτές τις πληροφορίες, θα βρίσκεστε σε πλεονεκτική θέση για να ξεκινήσετε διαπραγματεύσεις για τους μισθούς.

Εξασκηθείτε στην ερώτηση

Ήρθε η ώρα να βασιστείτε σε αυτές τις πολύτιμες δεξιότητες που αποκτήσατε στα θεατρικά μαθήματα του σχολείου και να εξασκήσετε τα ερωτήματα που θα θέσετε εκ των προτέρων. Όλοι είχαμε εκείνη τη στιγμή μετά την ολοκλήρωση μιας συνομιλίας, όπου καταλήξαμε με την τέλεια απάντηση και ψυχοσυναισθηματικά αισθανόμασταν πλήρεις. 

Η συζήτηση για τα χρήματα μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, αλλά η πρόβλεψη των ποσών, εισηγήσεων και επιχειρημάτων σας εκ των προτέρων μπορεί να διευκολύνει την πραγματική συνομιλία. Ζητήστε από έναν αξιόπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας να υποβάλει ερωτήσεις και να περάσει από διαφορετικά σενάρια για να σας βοηθήσει να διευκρινίσετε την υπόθεσή σας.

Ξεκινήστε τη συνομιλία

Οπλισμένοι με την καλά μελετημένη θέση σας και έχοντας προηγουμένως εξασκηθεί, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε τη συζήτηση με τον διευθυντή σας. Θέλετε να παρουσιάσετε την υπόθεσή σας και να επιτρέψετε στον διευθυντή σας να το εξετάσει προσεκτικά. Ακολουθούν ορισμένα σημεία που πρέπει να θυμάστε:

Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους υπόλοιπους συναδέλφους σας που ανήκουν στην ομάδα σας. Η αύξηση των μισθών σας αφορά εσάς και τη δουλειά σας, όχι τη δική τους.

Μην παρουσιάζετε τον τρέχοντα μισθό ή τη θέση σας ως πρόβλημα.

Μείνε ήρεμος. Το να δουλεύεις ή να θυμώνεις δεν είναι επαγγελματικός τρόπος για να χειριστείς μια διαπραγμάτευση.

Μην δώσετε ένα τελεσίγραφο. Αν και αυτό μπορεί να λειτουργήσει σε ορισμένες καταστάσεις, ωστόσο σε άλλες σε κάνει να χάσεις το πάνω χέρι. Μπορεί επίσης να βλάψει τη φήμη σας, καθώς και τη σχέση σας με τον διευθυντή και την εταιρεία σας.

Θυμηθείτε ότι η έναρξη της συζήτησης είναι ακριβώς αυτό: μια αρχή.

Να είστε προετοιμασμένοι ώστε να μην λάβετε μια άμεση απάντηση

Οι  διαπραγμάτευσεις αύξησης εισοδήματος μπορεί να είναι μια συνεχής διαδικασία και πιθανότατα δεν θα βγείτε από το χώρο συζήτησης με άμεση απάντηση. Αυτό δεν έχει να κάνει με αρνητική απάντηση. Οι αξιολογήσεις απόδοσης και οι αποφάσεις της εταιρείας βρίσκονται συχνά σε μια εξελικτική πορεία. 

Ακόμα κι αν ο διευθυντής σας συμφωνήσει με το επιχείρημά σας, πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνο για να το σκεφτούν, να επανεξετάσουν τον προϋπολογισμό του τμήματος και να λάβουν τις εγκρίσεις. Όσο μεγαλύτερη είναι η εταιρεία στην οποία εργάζεστε, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαδικασία.

Όταν εσείς και ο διευθυντής σας καταλήξετε σε συμφωνία για αύξηση, θα πρέπει να συζητήσετε τα ακόλουθα. Πότε θα τεθεί σε ισχύ αυτή η αύξηση; Ποιες νέες ευθύνες και προσδοκίες μπορούν να δημιουργηθούν ως μέρος αυτής; Και τι μπορείτε να κάνετε για να συνεχίσετε την τρέχουσα πορεία της καριέρας σας;

Τι πρέπει να κάνετε αν δεν λάβετε αύξηση

Εάν ο εργοδότης σας δεν συμφωνεί με την περίπτωσή σας ή προτείνει να περιμένετε έξι μήνες ή ένα χρόνο, αυτό δεν σημαίνει ότι η συζήτηση περί αύξησης έχει τελειώσει.

Συνεργαστείτε με τον διευθυντή σας για να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να πάρετε από τον τρέχοντα μισθό σας στην αύξηση που θέλετε. Μπορείτε να ζητήσετε από τον διευθυντή σας να σας βοηθήσει να ορίσετε προσδοκίες και στόχους που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε εκεί, καθώς και να ορίσετε ένα χρονοδιάγραμμα για να τους επιτύχετε. Ρωτήστε πότε θα μπορείτε μελλοντικά να επανεξετάσετε την περίπτωση και να επανεκτιμήσετε μια αύξηση μισθού.

Ένα προκύψει ένα «όχι» αυτή τη στιγμή δεν σημαίνει «όχι» για πάντα. Απλώς σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμόσετε τις προσδοκίες σας και να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές που θα σας βάλουν στο σωστό δρόμο για να αυξήσετε την επιθυμία σας.

Γίνετε ο δικηγόρος του εαυτού σας

Ενώ θα έχετε πολλά άτομα στη γωνιάς να σας καραδοκούν καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας σας, είναι σημαντικό να είστε ο δικός σας συνήγορος. Είστε ο μόνος που ξέρει τι είναι καλύτερο για εσάς.

Η διαπραγμάτευση μιας αύξησης είναι κάτι που πιθανότατα θα συναντήσετε μερικές φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας σας. Είναι σημαντικό να θέσετε εσείς τη δουλειά, για να πάρετε αυτό που θέλετε. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να κάνετε αυτήν τη διαδικασία ευκολότερη είναι να διατηρήσετε μια λίστα με όλες τις διακρίσεις και τα επιτεύγματα σας. Με αυτόν τον τρόπο, όταν πρόκειται για την προετοιμασία της συζήτησης για το αίτημα εισοδηματικής αύξησης, θα ξεκινήσετε προετοιμασμένοι!

Share With:
Rate This Article