Social Media και κοινωνική ζωή
Η αύξηση του αριθμού των ατόμων που χρησιμοποιούν Facebook, Instagram, Twitter και Snapchat και άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων – και ο χρόνος που αφιερώθηκε σε αυτά – έχει συγκεντρώσει ενδιαφέρον και ανησυχία μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, των δασκάλων, των γονέων και των κλινικών για τις επιπτώσεις των κοινωνικών μέσων στη ζωή μας και ψυχολογική ευεξία.
Ενώ η έρευνα είναι ακόμα στα πρώτα της χρόνια οι ερευνητές της ψυχολογίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης αρχίζουν να ερευνούν τους τρόπους με τους οποίους ο χρόνος που αφιερώνεται σε αυτές τις πλατφόρμες επηρεάζει την καθημερινότητά μας.
Κοινωνικά μέσα και σχέσεις
Μία ιδιαίτερα έντονη ανησυχία είναι αν ο χρόνος που αφιερώνεται σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων απομακρύνει την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, ένα φαινόμενο γνωστό ως κοινωνικός εκτοπισμός.
Οι φόβοι για τον κοινωνικό εκτοπισμό είναι μακροχρόνιοι, τόσο παλιοί όσο το τηλέφωνο και πιθανώς μεγαλύτεροι. «Αυτό το ζήτημα του εκτοπισμού συνεχίστηκε για περισσότερα από 100 χρόνια», λέει ο Jeffrey Hall, PhD, διευθυντής του εργαστηρίου σχέσεων και τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας. «Δεν έχει σημασία ποια είναι η τεχνολογία», λέει ο Hall, υπάρχει πάντα μια «πολιτιστική πεποίθηση ότι αντικαθιστά πρόσωπο με πρόσωπο με τους στενούς φίλους και την οικογένειά μας».
Η έρευνα του Hall ανακρίνει αυτήν την πολιτιστική πίστη. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες διατηρούσαν ένα καθημερινό ημερολόγιο του χρόνου που αφιερώθηκε κάνοντας 19 διαφορετικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια εβδομάδων όταν ήταν και δεν τους ζητήθηκε να απέχουν από τη χρήση κοινωνικών μέσων. Τις εβδομάδες που οι άνθρωποι απείχαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πέρασαν περισσότερο χρόνο περιήγηση στο Διαδίκτυο, δουλεύοντας, καθαρίζοντας και κάνοντας δουλειές στο σπίτι. Ωστόσο, κατά τις ίδιες περιόδους αποχής, δεν υπήρχε διαφορά στο χρόνο που αφιερώνουν οι άνθρωποι για κοινωνικοποίηση με τους ισχυρότερους κοινωνικούς δεσμούς τους.
Το αποτέλεσμα; «Τείνω να πιστεύω, δεδομένης της δικής μου δουλειάς και έπειτα διαβάζοντας το έργο άλλων, ότι υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία ότι τα κοινωνικά μέσα αντικαθιστούν άμεσα την ουσιαστική αλληλεπίδραση με στενούς σχετικούς εταίρους», λέει ο Hall. Ένας πιθανός λόγος για αυτό είναι επειδή τείνουμε να αλληλεπιδρούμε με τους στενούς μας αγαπημένους μέσω πολλών διαφορετικών τρόπων – όπως κείμενα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνήματα και προσωπική ώρα.
Τι γίνεται με τους εφήβους;
Όσον αφορά τους εφήβους, μια πρόσφατη μελέτη από τον Jean Twenge, PhD, καθηγητή ψυχολογίας στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και συναδέλφους διαπίστωσαν ότι, ως κοόρτη, οι μαθητές γυμνασίου που πήγαιναν στο κολέγιο το 2016 πέρασαν μια «ώρα λιγότερο την ημέρα, προσωπική κοινωνική αλληλεπίδραση »- όπως να πηγαίνεις σε πάρτι, ταινίες ή να οδηγείς μαζί αυτοκίνητα – σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους γυμνασίου στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ως ομάδα, αυτή η μείωση συσχετίστηκε με αυξημένη χρήση ψηφιακών μέσων. Ωστόσο, σε ατομικό επίπεδο, περισσότερη χρήση κοινωνικών μέσων συσχετίστηκε θετικά με περισσότερη προσωπική κοινωνική αλληλεπίδραση. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι έφηβοι που πέρασαν τον περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο λιγότερο χρόνος σε πρόσωπο με πρόσωπο κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ανέφεραν την περισσότερη μοναξιά.
Ενώ ο Twenge και οι συνάδελφοί του πιστεύουν ότι οι συνολικές προσωπικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των εφήβων μπορεί να είναι μειωμένες λόγω του αυξημένου χρόνου που δαπανάται στα ψηφιακά μέσα, ο Hall λέει ότι υπάρχει πιθανότητα η σχέση να πηγαίνει αντίθετα.
Ο Hall αναφέρει το έργο του danah boyd, PhD, κύριου ερευνητή της Microsoft Research και του ιδρυτή της Data & Society. «Αυτή [αγόρι] λέει ότι δεν συμβαίνει ότι οι έφηβοι μετατοπίζουν τον κοινωνικό τους πρόσωπο με πρόσωπο μέσω των κοινωνικών μέσων. Αντ ‘αυτού, υποστηρίζει ότι αντιστρέψαμε την αιτιότητα », λέει ο Hall. «Περιορίζουμε όλο και περισσότερο την ικανότητα των εφήβων να περνούν χρόνο με τους συνομηλίκους τους. . . και στρέφονται στα κοινωνικά μέσα για να το αυξήσουν. ”
Σύμφωνα με τον Hall, και τα δύο φαινόμενα θα μπορούσαν να συμβούν παράλληλα – η περιοριστική γονική μέριμνα θα μπορούσε να οδηγήσει τη χρήση των κοινωνικών μέσων και η χρήση των κοινωνικών μέσων θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο που αφιερώνουν οι έφηβοι μαζί – αλλά η εστίαση στο τελευταίο θέτει την ευθύνη περισσότερο στους εφήβους αγνοώντας τις κοινωνικές δυνάμεις που είναι επίσης στο παιχνίδι.
Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα για ένα πράγμα: Τα κοινωνικά μέσα είναι δημοφιλή στους εφήβους. Μια αναφορά του Common Sense Media του 2018 διαπίστωσε ότι το 81% των εφήβων χρησιμοποιούν κοινωνικά μέσα και περισσότερο από ένα τρίτο χρησιμοποιούν ιστότοπους κοινωνικών μέσων πολλές φορές την ώρα. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία έξι χρόνια, πιθανώς λόγω της αυξημένης πρόσβασης σε κινητές συσκευές. Η αύξηση μαζί με αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον αντίκτυπο που έχουν τα κοινωνικά μέσα στη γνωστική ανάπτυξη των εφήβων και την ψυχολογική ευημερία.
«Αυτό που βρήκαμε, γενικά, είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν κινδύνους και ευκαιρίες για τους εφήβους», λέει ο Kaveri Subrahmanyam, PhD, αναπτυξιακός ψυχολόγος, καθηγητής στο Cal State LA και αναπληρωτής διευθυντής του Children Digital Media Center, Λος Άντζελες .
Κίνδυνοι επέκτασης των κοινωνικών δικτύων
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ωφελούν τους εφήβους επεκτείνοντας τα κοινωνικά τους δίκτυα και διατηρώντας τους σε επαφή με τους συνομηλίκους τους και τους απομακρυσμένους φίλους και την οικογένειά τους. Είναι επίσης ένα κατάστημα δημιουργικότητας. Στην έκθεση Common Sense Media, περισσότερο από το ένα τέταρτο των εφήβων είπε ότι «τα κοινωνικά μέσα είναι« εξαιρετικά »ή« πολύ »σημαντικά για αυτούς για να εκφραστούν δημιουργικά.»