fbpx
HomeBusinessΖητώντας προαγωγή!

Ζητώντας προαγωγή!

Ζητώντας προαγωγή!

Όλοι έχουμε γνωρίσει ανθρώπους στην καριέρα μας ή στο περιβάλλον μας, που θεωρούν τον εαυτό τους αδικημένο, καθώς ενώ έχουν τα προσόντα και ενδεχομένως την εμπειρία, δεν τους δίνεται η ευκαιρία για κάτι που κατά την άποψή τους θα είναι καλύτερο για αυτούς ή τα ταιριάζει πιο πολύ στα δικά τους δεδομένα.

Αν είσαι εσύ σε μια από τις παραπάνω θέσεις και αναρωτιέσαι γιατί, τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα. Είμαι βέβαιος πως έχεις προσπαθήσει να τα καταφέρεις και σίγουρα κάποια από τα «παράπονά» σου θα έχουν βάση. Καλά κάνεις και ζητάς, άλλωστε είναι καλό να έχουμε φιλοδοξίες και είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσπαθούμε να τις κάνουμε πράξη ή να νιώθουμε ότι υπάρχουν οι προοπτικές αυτές οι προσπάθειες να καρπίσουν. Όμως, σήμερα θα προσπαθήσω να σε κάνω να κοιτάξεις από την μεριά του εργοδότη ή προϊσταμένου σου.

Έχε στο μυαλό σου τα εξής: Κάθε εργοδότης ή προϊστάμενος που σέβεται τον εαυτό του, τη θέση του και το αντικείμενό του, θέλει να τα πηγαίνεις καλά. Όχι μόνο ανθρώπινα αλλά και πρακτικά. Τον συμφέρει. Είτε γιατί του κάνεις τη δουλειά καλύτερα όσο εσύ βελτιώνεσαι, είτε γιατί γίνεσαι παράδειγμα για τους άλλους και συμπαρασύρεις την ομάδα δημιουργώντας μια δυναμική βελτίωσης. Ακόμα και αν η βελτίωσή σου σημαίνει για σένα την μετακίνησή σου σε ένα νέο τμήμα ή να γίνεις ομόβαθμος, ακόμα και να ξεπεράσεις τον τωρινό σου προϊστάμενο, να θυμάσαι κάτι που ξέρει και αυτός: όσο εσύ ανεβαίνεις, ανεβαίνει και ο ίδιος. Ένα κομμάτι της δουλειάς του είναι η ανάδειξη ταλέντων και στις μεγάλες εταιρείες αυτό αναγνωρίζεται. Παράλληλα, η νέα σου θέση του προσφέρει ένα κανάλι επικοινωνίας σε μια νέα ενδεχομένως υπηρεσία της εταιρείας και όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να έχεις επαφές (networking). Άρα το να τα ρίχνουμε σε αυτόν δεν έχει πολύ νόημα αφού, εκ της θέσης του, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μαζί σου. 

Αυτό που ίσως δεν σου έχει γίνει απολύτως κατανοητό, είναι το τι πρέπει να κάνεις εσύ για να αποκτήσεις αυτή τη δυναμική που θα μεταφραστεί σε αναγνώριση, σε προαγωγή, σε μια νέα θέση σε κάποιο άλλο τμήμα, μια συμμετοχή σε κάποιο έργο ή την διαχείριση ενός σημαντικού πελάτη της εταιρείας.

Τα πράγματα είναι απλά. Ξέχνα για λίγο τα πτυχία σου, τα χρόνια σου και την συνεισφορά σου και δες αν καλύπτεις τα παρακάτω.

Είσαι Δημιουργικός; Μια θέση ευθύνης ή το να αναλάβεις ένα έργο, σε μεγάλο ποσοστό απαιτεί αναλυτική σκέψη. Η προσπάθεια όμως δεν πρέπει να μένει στην ανάλυση αλλά και στο συνδυασμό των δεδομένων ώστε να βγαίνει ένα συμπέρασμα. Το αν είσαι καλός σε αυτό μπορείς εύκολα να το καταλάβεις, αν σκεφθείς πότε ήταν η τελευταία φορά που έλυσες ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε εσένα και τους συναδέλφους σου; Δεν μετράει το να ακολούθησες μια διαδικασία και να πήγαν όλα καλά. Χρειάζεται να βελτιώσεις κάτι ή να φτιάξεις κάτι που απαιτεί δημιουργική, πρωτοπόρα σκέψη. Αυτό που θα γλυτώσει σε όλους χρόνο ή θα τους κάνει τη ζωή πιο εύκολη.

Είσαι Καταφερτζής; Αν σου αναθέσουν μια δουλειά, το πιο έξυπνο που έχεις να κάνεις είναι να δεις τα δεδομένα της, να την αναλύσεις και να την φέρεις στα μέτρα σου και πριν ξεκινήσεις να λύσεις όλες σου τις απορίες ρωτώντας τις αρμόδιες πηγές. Μετά να δώσεις ένα Deadline ή να συμφωνήσεις με το προδιαγεγραμμένο και να παραδώσεις. Τίποτε άλλο. Αν προκύψουν παράγοντες απρόβλεπτοι τότε ενημερώνεις άμεσα αναφέροντας και μια εκτίμηση του κόστους. Οτιδήποτε άλλο, δεν είναι αποδεκτό για να θεωρηθείς Καταφερτζής. Σου δίνουν μια δουλειά για να λύσουν ένα πρόβλημα. Αν είναι να σου δώσουν μια δουλειά για να δημιουργήσουν νέα προβλήματα τότε θα φροντίσουν να το δώσουν κάπου αλλού.

Είσαι Παραγωγικός; Ωραία η δημιουργία και σίγουρα είναι σημαντικό να καταφέρνεις να ολοκληρώνεις όσα σου ανατίθενται. Όμως όταν χρειάζεται να βγει η δουλειά της παραγωγής, απαιτείται και εκεί προσπάθεια. Ξέρω, κάποιοι μπορεί να είναι πολύ πιο γρήγοροι ή ποιοτικότεροι από εσένα. Και η αλήθεια είναι ότι δεν απαιτείται να τους φθάσεις. Χρειάζεται να είσαι σε ένα καλό μέσο όρο ώστε να μη δημιουργείς πρόβλημα. Σίγουρα αν ο μέσος όρος παραγωγής σε μια ομάδα είναι 5 και εσύ είσαι στο 1 τότε, καταλαβαίνεις ότι εσύ ρίχνεις το μέσο όρο. Αν όμως είσαι στο 3-4 τότε, τα πράγματα είναι καλύτερα. Αν πάλι εσύ ανεβάζεις το μέσο όρο της ομάδας, τότε είσαι το παράδειγμα προς μίμηση.

Είσαι Επικοινωνιακός; Αν είσαι ο καλύτερος μηχανικός στην ομάδα αλλά κανείς δεν αντιλαμβάνεται τι κάνεις και τι λες, τότε είναι ακριβώς σα να μην είσαι. Χρειάζονται επικοινωνιακές δεξιότητες όχι μόνο για να τα πηγαίνεις καλά με συναδέλφους και πελάτες αλλά για να μπορείς να επικοινωνήσεις την βελτίωσή σου, την ανωτερότητά σου έναντι των άλλων και εν γένει, αυτό που λέμε στους διαδρόμους «να πουλήσεις σωστά τον εαυτό σου και την δουλειά σου». Εύλογα θα αναρωτηθείς, αυτό δεν είναι δουλειά του προϊσταμένου μου να το βγάλει; Ναι, αλλά στην ευκαιρία, επικοινώνησέ του το. Η πληροφορία που δέχεται γενικά στη θέση του, είναι πολύ περισσότερη από όση νομίζεις και σίγουρα δεν χρειάζεται να περιμένεις πότε θα ψάξει την λεπτομέρεια. Απλά κάνε μια κουβέντα. Μη το αφήνεις πάνω του να ψάξει. Παράλληλα, η επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων δεν είναι μόνο για να σε κάνει αρεστό αλλά για να σε γλυτώσει και από δύσκολες καταστάσεις. Μια διαπραγματευτική επιτυχία που οφείλεται στην ικανότητά σου να επικοινωνείς σωστά σε corporate περιβάλλον και να πείθεις, όπως σίγουρα θα γίνει σε meetings που θα παραβρεθείς, είναι το καλύτερο παράδειγμα.

Είσαι Πολυπράγμων; Ένα από τα παραπάνω δεν φθάνει. Χρειάζονται όλα μαζί. Και φυσικά, εκτίμηση θα κερδίσει αυτός που τα κάνει όλα, παράλληλα και με άλλα. «Καλός υπάλληλος, αλλά μόνο για ένα πράγμα την φορά. Αν του βάλεις δεύτερο μπλοκάρει», είναι μια έκφραση που έχει ακουστεί σε γραφεία πολλές φορές. Αυτό το ξεπερνάς εύκολα. Βάλε προτεραιότητες στις εργασίες, δες ποιο είναι πιο σημαντικό και στήσε την ημέρα σου στο γραφείο έτσι ώστε να ολοκληρώνονται σωστά. Τα πολλά είναι για λίγους το ξέρουμε, αλλά και τα λάφυρα είναι για λίγους. Τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει, αν έχεις λίγη καλή οργάνωση και διάθεση να τα καταφέρεις.

Share With:
Rate This Article