fbpx
HomeΠροσωπική ΑνάπτυξηΣυμβουλές για μια ισορροπημένη ζωή

Συμβουλές για μια ισορροπημένη ζωή

Συμβουλές για μια ισορροπημένη ζωή

Μια ισορροπημένη ζωή είναι απαραίτητη για την προσωπική αποτελεσματικότητα, την ψυχική ηρεμία και την καλή ζωή. Είτε εργαζόμαστε, είτε πηγαίνουμε σχολείο είτε είμαστε συνταξιούχοι, όλοι έχουμε ευθύνες. Υπάρχει πάντα κάποιος, ή κάτι, για να απαντήσει. Υπάρχουν πράγματα που θέλουμε να κάνουμε και πράγματα που πρέπει να κάνουμε.

Η πρόκληση είναι να ισορροπήσουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε με αυτό που απολαμβάνουμε και επιλέγουμε να κάνουμε. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Εάν, ωστόσο, δεν είμαστε σε θέση να μειώσουμε το άγχος και να διαχειριστούμε μια καλά ισορροπημένη ζωή, μπορεί να υπάρξουν σωματικές και/ή συναισθηματικές συνέπειες για την υγεία.

Συμβουλές για μια ισορροπημένη ζωή:

1. Φροντίστε τον εαυτό σας.
Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα αν είσαι ανθυγιεινός. Ξεκουραστείτε πολύ, ασκηθείτε και φάτε σωστά. Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάψουμε το κερί και στα δύο άκρα, να φάμε πρόχειρο φαγητό, να κάνουμε πολύ λίγη άσκηση και να λειτουργήσουμε επαρκώς. Μπορεί να είστε σε θέση να ξεφύγετε από αυτό για λίγο όταν είστε νέοι, ωστόσο, κάποια στιγμή, αυτός ο τρόπος ζωής αγγίζει τους καλύτερους από εμάς. Η εξουθένωση είναι μια πραγματική πιθανότητα. Ιδανικά, αφιερώνετε χρόνο κάθε μέρα για μια δραστηριότητα που σας αρέσει, όπως περπάτημα, άσκηση ή ακρόαση μουσικής. Or, επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαλαρώσει μετά από μια κουραστική μέρα διαβάζοντας, διαλογιζόμενος ή κάνοντας ένα ωραίο ζεστό μπάνιο.

2. Μάθετε ποιες είναι οι προτεραιότητές σας.
Η ισορροπία δεν συνεπάγεται δυσκολίες σε κάθε δυνατή δραστηριότητα. Εξετάστε τις αξίες σας και αποφασίστε τι είναι σημαντικό για εσάς. τότε θέστε τα όριά σας. Μπορεί να βρίσκεστε στη διαδικασία οικοδόμησης καριέρας, δημιουργίας οικογένειας ή σχολείου. Ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεστε στη ζωή, η εστίαση και οι ενέργειές σας θα είναι διαφορετικές.

Αποφύγετε να σας κυριεύσει το ζογκλέρισμα πάρα πολλών μεγάλων έργων στη ζωή σας ταυτόχρονα. Ίσως ο προγραμματισμός ενός γάμου δεν είναι καλή ιδέα όταν σπουδάζετε για τη δικηγορική εξέταση. Ούτε, είναι η δημιουργία οικογένειας όταν δεν είστε σίγουροι για την καριέρα σας ή την κατάσταση της σχέσης σας.

Το να μην ξέρετε τι θέλετε και να προσπαθήσετε να κάνετε τα πάντα ταυτόχρονα μπορεί να είναι μια συνταγή καταστροφής αντί για τον δρόμο για μια ισορροπημένη ζωή. Όπως λέει και η παροιμία, «μην δαγκώνετε περισσότερο από ό, τι μπορείτε να μασήσετε».

3. Δημιουργήστε μια αποτελεσματική νοοτροπία.
Να είστε οργανωμένοι και να σχεδιάζετε μπροστά. Αφιερώστε χρόνο στην αρχή κάθε εβδομάδας για να αξιολογήσετε τι πρέπει να γίνει. Δημιουργήστε μια λίστα υποχρεώσεων σε έναν προγραμματιστή ή ημερολόγιο για επερχόμενα ραντεβού, επικείμενες εξετάσεις ή συναντήσεις για να παρακολουθήσετε.
Φροντίστε επίσης να επιτρέψετε την αναψυχή και τον ποιοτικό χρόνο για εσάς και την οικογένειά σας. Ο χρόνος για να συνδεθείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας θα γεμίσει τις μπαταρίες σας και θα σας κάνει πιο αποτελεσματικούς μακροπρόθεσμα.

4. Περιμένετε το απροσδόκητο.
Αντί να αγχώνεστε και να στενοχωριέστε, μάθετε να κυλάτε με τις γροθιές όταν συμβαίνει κάτι πάνω στο οποίο δεν έχετε τον έλεγχο. Θα μπορούσατε να κολλήσετε στην κυκλοφορία, ο υπολογιστής σας να χαλάσει ή το παιδί σας να αρρωστήσει από ανεμοβλογιά. Συμβαίνουν πράγματα. Όλοι έχουμε ζήσει το απροσδόκητο. Εάν αποδέχεστε ότι οτιδήποτε μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, είναι λιγότερο πιθανό να σας απομακρύνει από το βήμα σας όταν συμβαίνει. Να είστε σε θέση να προσαρμόσετε το σχέδιο παιχνιδιού σας.
Σημειώστε επίσης ότι υπάρχουν στιγμές που η επίτευξη ισορροπίας μπορεί να μην είναι δυνατή. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε οικογενειακή ή επαγγελματική κρίση που χρειάζεται άμεση και αμέριστη προσοχή σας. Μπορεί να απαιτεί ένα εξαιρετικό ποσό από το χρόνο και τους πόρους σας. Όταν συμβεί αυτό, κάντε ό, τι χρειάζεται και όταν τα πράγματα επιστρέψουν στο φυσιολογικό χρειάζονται χρόνο για να ανανεωθείτε και να αναζωογονηθείτε.

5. Διατηρήστε μια θετική ψυχική στάση.
Ξεκινήστε κάθε μέρα με την πρόθεση να κάνετε το καλύτερο και το μεγαλύτερο μέρος της. Μπορεί να μην πηγαίνει πάντα όπως σχεδιάστηκε, αλλά μπορεί να γίνει πιο ομαλά αν το θέσετε σε προοπτική.
Μέρος του να ζεις μια ισορροπημένη ζωή είναι να μάθεις πώς να αντιμετωπίζεις τις αντιξοότητες, τα απρόβλεπτα γεγονότα και την αβεβαιότητα. Εάν εξασκείστε να μην αφήνετε τα πράγματα να φτάσουν σε εσάς, δεν θα μάθετε μόνο να ζείτε μια ισορροπημένη και λιγότερο αγχωτική ζωή, θα μάθετε να ζείτε και να απολαμβάνετε τη στιγμή. Μόλις κάνετε ό, τι μπορείτε με τον έλεγχό σας, αφήστε τη ζωή σας να ξεδιπλωθεί. Να είστε προετοιμασμένοι για το μέλλον, αλλά μην ανησυχείτε για αυτό.

Ενώ δεν μπορούμε να προβλέψουμε και να σχεδιάσουμε τα πάντα στη ζωή μας, μπορούμε να αποφασίσουμε πώς, πού και πότε θα συγκεντρώσουμε τις ενέργειές μας.

Αυτό μπορεί να απαιτεί κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων, αλλά στο τέλος, θα οδηγήσει σε πολύ λιγότερο άγχος και μια ισορροπημένη ζωή.

Share With:
Rate This Article