fbpx
HomeΤεχνολογίαΠώς τα social media αναδιαμορφώνουν το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα

Πώς τα social media αναδιαμορφώνουν το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα

Πώς τα social media αναδιαμορφώνουν το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, από τότε που τα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπήκαν στη ζωή μας, όλα είναι διαφορετικά. Ξεκινώντας με τον τρόπο που κοινωνικοποιούμαστε, αλληλεπιδρούμε, σχεδιάζουμε πάρτι ή ακόμα και πόσο συχνά βγαίνουμε. Δεν θα μπούμε σε μια συζήτηση σχετικά με τις ηθικές πτυχές του τρόπου με τον οποίο τα Social Media επηρεάζουν τη ζωή μας. Αντ ‘αυτού, αυτό το άρθρο προτείνει να εστιάσουμε στους πολυάριθμους τρόπους με τους οποίους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος. 

Ενισχυτικά αποτελέσματα
Ξεκινώντας από το δημοτικό μέχρι την αποφοίτηση του πανεπιστημίου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν το ρόλο να ενδυναμώσουν τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν νέους τρόπους ανταλλαγής πληροφοριών και να χτίζουν μια κοινότητα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 96% των μαθητών που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο χρησιμοποιούν τουλάχιστον ένα κοινωνικό δίκτυο. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι, παρόλο που μερικοί από τους μαθητές χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για ψυχαγωγικούς και άλλους σκοπούς, υπάρχουν πολλοί από αυτούς που πραγματικά τα χρησιμοποιούν για να προωθήσουν πολλές θετικές και χρήσιμες δραστηριότητες.

Εφαρμογή στα σχολεία;
Όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα σχολεία τείνουν να υιοθετούν διαφορετικές θέσεις. Είναι μια γενική συναίνεση ότι είναι χρήσιμα όταν πρόκειται για την ανταλλαγή πληροφοριών ή την οργάνωση των σχολικών εργασιών. Και ταυτόχρονα, η κοινωνική δικτύωση κατηγορείται για την έλλειψη προσοχής στους μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Αλλά μια αυξανόμενη τάση υιοθέτησης των κοινωνικών μέσων στο σχολείο έχει αρχίσει να φαίνεται. Και δεδομένου ότι οι μαθητές αφιερώνουν ήδη πολύ χρόνο στα κοινωνικά μέσα και τη σύνδεση με άλλους εκτός σχολικού ωραρίου, γιατί να μην το κάνουν και κατά τη διάρκεια του σχολείου;

Είναι πράγματι θέμα πρακτικότητας, διότι είναι απολύτως λογικό να χρησιμοποιείτε το διαδικτυακό σύμπαν για να επικοινωνείτε με τους μαθητές σας, δεδομένου ότι είναι ήδη εκεί τις περισσότερες φορές. Δεν χρειάζεται άλλη μελέτη περίπτωσης σχετικά με τη χρήση των κοινωνικών μέσων στα σχολεία. Απλώς πρέπει να περπατήσετε στους διαδρόμους οποιουδήποτε σχολείου ή συναδέλφου για να δείτε παιδιά όλων των ηλικιών βυθισμένα εντελώς στα smartphone τους. Η περιήγηση στις ειδήσεις τους, η κοινή χρήση φωτογραφιών στο Instagram με την αποστολή μηνυμάτων Snapchat έγινε μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας.

Πώς μπορούν οι εκπαιδευτικοί να διεισδύσουν στον διαδικτυακό κόσμο;
Το Moodle και το Blackboard είναι μόνο δύο παραδείγματα συστήματος διαχείρισης μάθησης που περιλαμβάνει διαδικτυακή μάθηση για περισσότερα από 10 χρόνια τώρα. Αργά αλλά σταθερά, τέτοια συστήματα θα οδηγήσουν στην πραγματική εφαρμογή των κοινωνικών μέσων μέσα στις τάξεις. Και το καλύτερο διαθέσιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς είναι τα ίδια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόνο με ανοιχτόμυαλο πνεύμα και χρησιμοποιώντας την ίδια την τεχνολογία θα μπορέσουν πραγματικά να προσεγγίσουν τους μαθητές.

Οι μαθητές αντιδρούν επίσης πολύ θετικά όταν ένας εκπαιδευτικός είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει τις μεθόδους τους και να τις προσαρμόσει ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Και είναι απολύτως λογικό αφού μια εργασία στο σπίτι έχει κάποια αυστηρότητα, αλλά μια διαδικτυακή συζήτηση που συζητά ένα συγκεκριμένο βιβλίο δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να ανοίξουν και να μοιραστούν τις απόψεις τους.

Τολμηροί Δάσκαλοι
Φυσικά, τα παραδείγματα δασκάλων που εφαρμόζουν ήδη τα κοινωνικά μέσα στα μαθήματα είναι πάρα πολλά που μπορούμε να γνωρίζουμε, ωστόσο, υπάρχουν λίγα που έκαναν τόσο σπουδαία δουλειά που οι μαθητές τους σχεδόν τους έκαναν viral. Για παράδειγμα, ένας καθηγητής βιολογίας από την κομητεία Μπέργκεν πρότεινε μια πρόκληση στους μαθητές του. Έπρεπε να συζητήσουν για το θέμα της μείωσης στο Twitter χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο hashtag. Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους μαθητές να διασκεδάσουν και να μάθουν ταυτόχρονα. Όπως πρέπει να γνωρίζετε τη μείωσή σας για να τη συμπιέσετε σε 140 χαρακτήρες.

Ο καθηγητής Dawson έχει πραγματικά ένα έγκυρο σημείο εκεί καθώς η ιστορία μας έδειξε όλα αυτά, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρή είναι η αντίσταση, η τεχνολογική πρόοδος και οι νέες τάσεις θα γίνουν τελικά πρότυπο. Φυσικά, αυτό ισχύει για τις ανεπτυγμένες χώρες που έχουν ήδη ένα καλά δομημένο παραδοσιακό εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση όταν πρόκειται για αναπτυσσόμενες χώρες που εξακολουθούν να αγωνίζονται να βρουν το δρόμο τους.

Μια ισχυρότερη κοινότητα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Τα οφέλη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εκπαιδευτική διαδικασία δεν χρειάζεται να σταματήσουν στη σχέση δασκάλου-μαθητή. Υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη που μπορούν να εξαχθούν από τη χρήση της κοινωνικής δικτύωσης σε υψηλότερα επίπεδα επίσης. Για παράδειγμα, οι διευθυντές ή οι διαχειριστές μπορούν να βρουν έναν νέο τρόπο ενσωμάτωσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όπως η ανταλλαγή σχολικών ειδήσεων μέσω κοινωνικών δικτύων, η ηλεκτρονική συνάντηση με τους γονείς ή ακόμη και η έναρξη συγκέντρωσης χρημάτων για διαφορετικά έργα.

Και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν γρήγορα να γίνουν το μόνο κανάλι επικοινωνίας αφού ζούμε με γρήγορο ρυθμό, οι γονείς είναι συνήθως απασχολημένοι με τη δουλειά και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν σχολικές συναντήσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με γεγονότα ή να μπορούν να ελέγχουν τα παιδιά τους κάθε τόσο. Ακριβώς όπως σε κάθε άλλο τομέα, η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας και εάν μπορεί να γίνει εύκολα με τη βοήθεια των κοινωνικών μέσων, γιατί να μην το κάνετε;

Μπορεί να μην είναι ακόμα κριτήρια, αλλά σύντομα αρκετές ερωτήσεις όπως «Έχει αυτό το σχολείο σελίδα στο Facebook;» θα μπορούσαν να γίνουν εξίσου σημαντικές με αυτά που ζητούν οι γονείς αυτή τη στιγμή. Όπως, πόσο καλά εξοπλισμένη είναι η βιβλιοθήκη ή σε ποια προαιρετικά μαθήματα μπορεί να συμμετέχει το παιδί τους.

Συμπεράσματα
Το συμπέρασμα είναι ότι τα κοινωνικά μέσα είναι ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής μας ζωής και δεν έχει νόημα να τα κρατάμε μακριά από την εκπαιδευτική διαδικασία. Το προσωπικό του σχολείου, του κολλεγίου και του πανεπιστημίου θα πρέπει να ενθαρρύνεται να κάνει χρήση της τεχνολογίας για επικοινωνία μαθητών και γονέων. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε ένα επιχειρηματολογικό θέμα δοκιμίου για το κολέγιο. Αλλά τα οφέλη είναι προφανή, ξεκινώντας από πιο υγιείς σχέσεις γονέων και δασκάλων και μέχρι τη μόνιμη αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα μάθουν τα παιδιά μας.

Share With:
Rate This Article