fbpx
HomeBusinessΟι 5 καλύτερες συμβουλές που έδωσε ο Steve Jobs!

Οι 5 καλύτερες συμβουλές που έδωσε ο Steve Jobs!

Οι 5 καλύτερες συμβουλές που έδωσε ο Steve Jobs!

Οι επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο θαυμάζουν τον Steve Jobs…και όχι άδικα! Ήταν ένας τολμηρός οραματιστής που έφερε μεγάλη επανάσταση στη βιομηχανία τεχνολογίας. Ακόμα και σήμερα, πολλά χρόνια μετά το θάνατό του, οι άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούν τον Steve Jobs ένα πρότυπο που αξίζει να μιμηθεί. Ευτυχώς, μπορούμε να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε από αυτόν μέσω προηγούμενων συνεντεύξεων και ομιλιών του. Οι πολύτιμες συμβουλές που παρείχε θα βοηθήσουν στην καθοδήγηση της επόμενης γενιάς καινοτόμων επαγγελματιών.

1) Για να πετύχετε, βρείτε τη δουλειά που σας ενδιαφέρει

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου D5 το 2007, ένα μέλος του κοινού ρώτησε τον Steve Jobs ποια μοναδική συμβουλή θα έδινε στους επιχειρηματίες για την οικοδόμηση επιτυχημένων εταιρειών. Ο Jobs απάντησε απλώς στην ερώτηση: για να είναι επιτυχής, πρέπει να είστε παθιασμένοι με το έργο που κάνετε. Δίνοντας την απάντησή του, ο Jobs αναγνώρισε το γεγονός ότι αυτή η συμβουλή κυκλοφορεί ευρέως και θεωρείται γενικά αληθής. Η πραγματική διορατικότητα ήρθε όταν ο Jobs εξήγησε ότι η επιτυχία εξαρτάται από το να αγαπάς αυτό που κάνεις – γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα επιμένεις.  Όπως εξήγησε ο Jobs, η οικοδόμηση μιας επιχείρησης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να είναι επιτυχής, πρέπει να εργαστείτε σκληρά και να ξεπεράσετε τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να τα παρατήσετε. Οι πλείστοι άνθρωποι όταν αντιμετωπίζουν αυτές τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, τα παραιτούν. Αλλά εκείνοι που αγαπούν αυτό που κάνουν θα επιμείνουν επειδή καθοδηγούνται από το πάθος τους και όχι από εξωτερικές ανταμοιβές.

2) Αφήστε την περιέργεια και τη διαίσθησή σας να σας οδηγήσει

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 2005, ο Steve Jobs τόνισε τη σημασία της εμπιστοσύνης στη διαίσθηση και της περιέργειάς. Οι θέσεις εργασίας ενθάρρυναν τους μαθητές να επιδιώξουν τα ενδιαφέροντά τους, ακόμα κι αν φαινόταν ανέφικτοι να ανταποκριθούν τη δεδομένη χρονική στιγμή. Πίστευε ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας του μπορούσε να αποδοθεί σε αυτήν τη φιλοσοφία. Για να διευκρινίσει αυτό το σημείο, ο Jobs περιέγραψε τι συνέβη μετά την αποχώρησή του από το Reed College. Δεδομένου ότι δεν έπρεπε πλέον να ανησυχεί για την ικανοποίηση συγκεκριμένων απαιτήσεων για μαθήματα, ο Jobs ήταν ελεύθερος να ελέγξει αν το περιεχόμενο του μαθήματος προσέλκυε το ενδιαφέρον του. Για παράδειγμα, ο Jobs συμμετείχε σε ένα μάθημα καλλιγραφίας. Βρήκε το μάθημα συναρπαστικό, αλλά εκείνη τη στιγμή φαινόταν να μην εξυπηρετεί κανένα πρακτικό σκοπό. Μόνο αργότερα, κοιτάζοντας πίσω τη ζωή του, ο Jobs αναγνώρισε τη σημασία αυτής της κατηγορίας καλλιγραφίας. Του έδωσε μια κατανόηση της εξαιρετικής τυπογραφίας που αργότερα εφάρμοσε κατά το σχεδιασμό του υπολογιστή Macintosh. Ο Jobs πίστευε ότι η περιέργεια και η διαίσθηση είναι αξιόπιστοι οδηγοί! Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να δείτε πού οδηγεί κάθε απόφαση, πρέπει να έχετε πίστη ότι η περιέργεια και η διαίσθησή σας σας καθοδηγούν στο σωστό δρόμο.

 

3) Αγνοήστε τις προσδοκίες των άλλων

Ο Steve Jobs συμβούλεψε επανειλημμένα τους ανθρώπους να αγνοήσουν τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι άλλοι και να δημιουργήσουν τη ζωή τους. Σε μια συνέντευξη του 1994 με την ιστορική ένωση Santa Clara Valley, ο Jobs συζήτησε την ψευδή φύση των ορίων της κοινωνίας και δήλωσε την πεποίθησή του ότι οι άνθρωποι πρέπει να αμφισβητήσουν αυτούς τους περιορισμούς. Πίστευε ότι οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν ζωές – τη δική τους και τη ζωή των άλλων – εάν είναι πρόθυμοι να αμφισβητήσουν το status quo. Ο Steve Jobs επανέλαβε αυτό το σημείο στη διεύθυνση έναρξης του Στάνφορντ. Σε αυτό, είπε, «Ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, οπότε μην το σπαταλάτε να ζείτε τη ζωή κάποιου άλλου. Μην παγιδευτείτε από το δόγμα – το οποίο ζει με τα αποτελέσματα της σκέψης άλλων ανθρώπων. Μην αφήσετε τον θόρυβο των άλλων απόψεων να πνίξει τη δική σας εσωτερική φωνή. Και το πιο σημαντικό, έχετε το θάρρος να ακολουθήσετε την καρδιά και τη διαίσθησή σας. Με κάποιον τρόπο ήδη γνωρίζουν τι πραγματικά θέλετε να γίνετε. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. “

 

4) Ξεπεράστε τον φόβο της αποτυχίας και αναλάβετε δράση

Ο Steve Jobs συζήτησε την αποτυχία στη συνέντευξή του το 1994 με την ιστορική ένωση The Santa Clara Valley. Στη συνέντευξη, ο Jobs περιγράφει την κλήση του Bill Hewlett, συνιδρυτή της Hewlett-Packard, στο σπίτι του στο Palo Alto της Καλιφόρνια. Ο Jobs – που ήταν μόλις 12 ετών εκείνη τη στιγμή – κάλεσε να ρωτήσει αν η Hewlett είχε ανταλλακτικά που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να φτιάξει έναν μετρητή συχνότητας. Ο Hewlett όχι μόνο έδωσε στον Jobs τα μέρη που ζήτησε, αλλά και τον προσέλαβε για να εργαστεί στους μετρητές συχνοτήτων κτιρίων γραμμών το επόμενο καλοκαίρι. Οι Jobs χρησιμοποίησαν αυτό το παράδειγμα για να δείξουν ότι η επιτυχία έρχεται μόνο όταν είστε πρόθυμοι να αναλάβετε δράση και να ακολουθήσετε αυτό που θέλετε. Αντί να φοβάται την απάντηση του Hewlett και να κάνει δικαιολογίες, ο Jobs άδραξε αυτή την ευκαιρία – .. και απέδωσε. Στη συνέντευξη, ο Jobs δηλώνει, “αυτό χωρίζει τους ανθρώπους που κάνουν πράγματα από τους ανθρώπους που απλώς ονειρεύονται γι ‘αυτούς: πρέπει να δράσεις και πρέπει να είσαι πρόθυμος να αποτύχεις.”

 

5) Θυμηθείτε ότι υπάρχει προθεσμία

Ο Steve Jobs ήξερε πώς ήταν να αναγνωρίζει συνεχώς τη θνησιμότητα του. Διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο το 2003, αλλά δεν υπέκυψε στην ασθένεια μέχρι τον Οκτώβριο του 2011. Αλλά ακόμη και πριν από τη διάγνωσή του, ο Jobs κατάλαβε ότι κάθε μέρα είναι σημαντική επειδή ο χρόνος μας σε αυτόν τον πλανήτη είναι περιορισμένος. Ο Jobs μετέφερε αυτό το πολύτιμο κομμάτι της σοφίας κατά την αρχική του διεύθυνση 2005. Σε αυτό, ο Jobs περιγράφει πώς σε ηλικία 17 ετών, διάβασε ένα απόσπασμα που θα παρείχε καθοδήγηση σε όλη του τη ζωή. Το απόσπασμα ήταν, “Εάν ζείτε κάθε μέρα σαν να ήταν η τελευταία σας, κάποια μέρα σίγουρα θα έχετε δίκιο.” Στη συνέχεια, ο Jobs παρουσίασε πώς αυτό το απόσπασμα βοήθησε στη διαμόρφωση της ζωής του λέγοντας: «Από τότε, τα τελευταία 33 χρόνια, κοιτούσα κάθε πρωί στον καθρέφτη και αναρωτιόμουν:« Αν σήμερα ήταν η τελευταία μέρα της ζωής μου, θα ήθελα να κάνω αυτό που πρόκειται να κάνω σήμερα; »Και όποτε η απάντηση είναι« Όχι για πάρα πολλές ημέρες στη σειρά, ξέρω ότι πρέπει να αλλάξω κάτι». Ο Jobs εξήγησε περαιτέρω τη σημασία αυτής της πρακτικής. «Το να θυμάμαι ότι θα είμαι νεκρός σύντομα είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχω συναντήσει ποτέ για να με βοηθήσει να κάνω τις μεγάλες επιλογές στη ζωή. Επειδή σχεδόν όλα – όλες οι εξωτερικές προσδοκίες, όλη η υπερηφάνεια, όλοι οι φόβοι της αμηχανίας ή της αποτυχίας – αυτά τα πράγματα απλώς πέφτουν μπροστά στο θάνατο, αφήνοντας μόνο αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό. Δεν υπάρχει λόγος να μην ακολουθήσεις καθημερινή την καρδιά και το πάθος σου ».

Share With:
Rate This Article