fbpx
HomeFunΠως η Μουσική Επηρεάζει την Ζωή μας

Πως η Μουσική Επηρεάζει την Ζωή μας

Πως η Μουσική Επηρεάζει την Ζωή μας

Iστορικά, η μουσική ήταν πάντα ένα μέσο διασκέδασης αλλά και επικοινωνιακό εργαλείο. Βέβαια, ακόμα και οι τελευταίες έρευνες της Νευρολογίας δεν έχουν επιτύχει ακόμα να εντοπίσουν ακριβώς τα τμήματα του εγκεφάλου που είναι αφοσιωμένα στην μουσική δραστηριότητα.

Από την άλλη, έχουν υπάρξει αμέτρητες έρευνες που δηλώνουν πως η μουσική έχει μεγάλη επίδραση στην διαδικασία μάθησης του εγκεφάλου. Ο Martin Gardiner, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του Music School στο Providence, Rhode Island δηλώνει στο Nature πως μαθητές του Πανεπιστημίου που παρακολούθησαν μαθήματα μουσικής για 7 μήνες, είχαν καλύτερη απόδοση στα μαθήματα που σχετίζονταν με Μαθηματικά.

Όμως οι μελέτες για την επίδραση που έχει η μουσική στο μυαλό μας δεν τελειώνουν εδώ.

Μουσική και Τραυματισμένος Εγκέφαλος

Ο Michael Rohrbacher, επικεφαλής στο τμήμα μουσικής θεραπείας του Πανεπιστημίου Shenandoah στο Winchester της Virginia και σύμβουλος στο National Institute of Health, δηλώνει τις επιδράσεις που έχει η μουσική σε άτομα με εγκεφαλική βλάβη.

Τα άτομα αυτά, όταν άκουγαν μουσική που ήταν παρόμοια με αυτήν που άκουγαν στην παιδική τους ηλικία, παρουσίαζαν αυξημένη ικανότητα για συναισθηματική κατανόηση, μεγαλύτερη σταθερότητα όταν αισθάνονταν μπερδεμένοι και πιο γρήγορη ανάκαμψη μετά από κρίσεις.

Ακόμα, το Mozart Effect εμφανίζεται και πάλι μπροστά μας. Ο John Hughes, του Πανεπιστημίου του Illinois άρχισε να παίζει Mozart σε επιληπτικούς ασθενείς. 29 από τους 36 ασθενείς παρουσίασαν στατιστική μείωση στις επιληπτικές κρίσεις! Παρόμοιες μελέτες για την επίδραση που έχει ο Mozart, παρουσίασε ο Gordon Shaw του Πανεπιστημίου της California για ασθενείς που έπασχαν από την Νόσο Alzheimer.

Η Επίδραση της Μουσικής στην Διάθεση

Έρευνες αποκαλύπτουν πως όσο πιο ψηλός ο τόνος τόσο περισσότερο η θετική διάθεση αυξάνεται. Ακόμα, όταν αισθανόμαστε θυμό προς κάποιο άλλο άτομο, οι πιθανότητες να επιλύσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα αυξάνονται δραματικά όταν ακούμε την αγαπημένη μας μουσική. Αυτό αποκαλύπτουν οι έρευνες των James Honeycutt του Πανεπιστημίου της Louisiana και του Michael Eidenmuller του Πανεπιστημίου του Texas.

Βέβαια, όταν είμαστε εκνευρισμένοι με μια κατάσταση ένας μουσικός ήχος που δεν ταιριάζει στα γούστα μας, τείνει να χειροτερέψει την κατάσταση.

Οι μουσικοί ρυθμοί απελευθερώνουν το μυαλό μας πιο γρήγορα από έντονες συναισθηματικές καταστάσεις. Γι’ αυτό και η μουσική παίζει τόσο μεγάλο ρόλο σε Θρησκευτικές και Στρατιωτικές συνάξεις.
Η μουσική που χαμηλώνει σταδιακά σε ένταση τείνει να έχει χαλαρωτική επίδραση στον εγκέφαλο μας. Η μουσική σε πολλές κουλτούρες μιμείται τους ρυθμούς αναπνοής ενώ κοιμόμαστε.

Μουσική και Γυμναστική

Οι έρευνες για την επίδραση που έχει η μουσική στην γυμναστική ξεκινούν από το 1911, από τον ερευνητή Leonard Ayres.

Κατά την διάρκεια που γυμναζόμαστε ο εγκέφαλος και το σώμα μας κουράζονται. Εκείνη την στιγμή, το μυαλό μας στέλνει πως χρειαζόμαστε διάλειμμα. Ακούγοντας μουσική, εισάγουμε έναν ανταγωνιστή στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να του αποσπούμε την προσοχή και να προσπερνά τα σήματα κούρασης που μας στέλνει.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012 σε επαγγελματίες ποδηλάτες, αποκαλύφθηκε πως οι αθλητές που άκουγαν μουσική ενώ έκαναν προπόνηση ή έδιναν αγώνα, κατανάλωναν 7% λιγότερο οξυγόνο από τους ποδηλάτες που δεν άκουγαν καθόλου μουσική.

Βέβαια, το να ακούμε μουσική ενώ οδηγούμε μπορεί να είναι επικίνδυνο ενώ όταν ακούμε τον οποιοδήποτε ήχο θέλουμε να συγκεντρωθούμε, δεν αντικαθιστά την δύναμη της ηρεμίας και της απόλυτης ησυχίας.

Η μουσική, αποδεικνύεται πως χρειάζεται να είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας. Μας παρέχει ενέργεια, αντιμετωπίζει πιθανή κούραση αλλά και αποσπάσεις προσοχής. Αρκεί να την χρησιμοποιήσουμε σωστά.

Share With:
Rate This Article

Discover more from Life Alchemies

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading