Η Ψυχολογία του Χρώματος στην Διαφήμιση
Πιστεύεις πως τα χρώματα που επιλέγει η κάθε μάρκα είναι μια τυχαία επιλογή; Αν ναι, τότε χρειάζεται να διαβάσεις παρακάτω γιατί η ψυχολογία χρώματος έχει διαφορετική άποψη!
Θα εντυπωσιαστείς από το πως η ψυχολογία χρώματος επηρεάζει τις επιλογές που κάνουμε ως καταναλωτές.
Έτσι και αλλιώς, η οπτική αίσθηση είναι πανίσχυρη. Από την αρχή της Ιστορίας, τα χρώματα και τα σύμβολα ήταν πάντα δίπλα μας ακόμα και όταν δεν γίνονταν αισθητά από το αδύναμο συνειδητό μας.
Η ψυχολογία χρώματος στην διαφήμιση.
Το κάθε χρώμα έχει την δική του ομορφιά αλλά και χρησιμότητα. Το κόκκινο για παράδειγμα είναι ιδανικό για πωλήσεις. Το ξεχωριστό αυτού του χρώματος είναι πως ενισχύει την παρόρμηση να κινηθούμε άμεσα.
Από την άλλη, το μαύρο αντιστοιχεί σε διαφορετικού είδους συναισθήματα. Υποδηλώνει δύναμη γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται κατά κόρον σε πολυτελή προϊόντα. Ακόμα, η ψυχολογία χρώματος έχει προχωρήσει αρκετά. Μελέτες, η μια μετά την άλλη, υποδεικνύουν πως διαφορετικά είδη χρώματος επηρεάζουν διαφορετικά τις γυναίκες απ’ ότι τους άνδρες.
Τα στατιστικά δείχνουν πως οι γυναίκες έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στο μπλε, το μωβ και το πράσινο. Αντιθέτως, δεν προτιμούν ιδιαίτερα το πορτοκαλί, το καφέ και το γκρι.
Οι άνδρες με την σειρά τους έχουν την δική τους γκάμα χρώματος. Προτιμούν το μπλε, το πράσινο και το μαύρο ενώ δεν δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε προϊόντα που έχουν χρώμα καφέ, πορτοκαλί και μωβ.
Η επιλογή του πράσινου χρώματος δεν είναι τυχαία και από τα δύο φύλλα. Ενεργοποιεί το νόημα στο μυαλό μας πως υπάρχει συσχετισμός μεταξύ προϊόντος και φύσης ή περιβάλλοντος. Ακόμα, είναι ένα χρώμα που βλέπουμε συνεχώς αφού το συναντάμε σε κάθε φανάρι!
Η δύναμη του χρώματος
Το Πείραμα με το Κόκκινο Κουμπί
Σε ένα από τα διασημότερα sites πωλήσεων online προϊόντων έκαναν το εξής πείραμα. Για ένα διάστημα, ενώ παρουσίαζαν το προϊόν τους, είχαν ακριβώς από κάτω ένα κουμπί που έγραφε Get Started Now! Στην πρώτη περίπτωση το κουμπί ήταν πράσινο και στην δεύτερη κόκκινο.
Φαντάζεσαι τα αποτελέσματα; 21% περισσότεροι άνθρωποι πάτησαν το κουμπί με το χρώμα κόκκινο. Μπορεί να ακούγεται παράξενο πως μια απλή αλλαγή χρώματος έκανε τόσο μεγάλη διαφορά, αλλά τελικά όλα καταλήγουν στα συναισθήματα.
Το κόκκινο επικοινωνεί ενθουσιασμό, πάθος και προειδοποίηση. Από μεριάς εξελικτικής ψυχολογίας το χρώμα κόκκινο επικοινωνεί δύναμη, επιθετικότητα και ισχύ.
Σίγουρα η ψυχολογία χρώματος από μόνη της δεν φέρνει πωλήσεις ούτε επηρεάζει τον καταναλωτή. Όμως, σε μια κοινωνία όπου τα ερεθίσματα δεν σταματούν, το μυαλό μας κάποια στιγμή θα σπάσει και θα υποκύψει.
Το 75% των μολυβιών που πωλήθηκαν το 2014 στην Αμερική είναι κίτρινα! Το χρώμα κίτρινο είναι ψυχολογικά το πιο χαρούμενο χρώμα.
Ο σύγχρονος καταναλωτής δεν θέλει δέσμευση, θέλει ποσότητα και απλότητα. Όταν το κάθε δευτερόλεπτο πραγματοποιείται ένας αγώνας για το ποια μάρκα θα τραβήξει πιο γρήγορα την προσοχή σου, όλα παίζουν ρόλο. Με ένα κλικ έχουμε στα πόδια μας ολόκληρα πολυκαταστήματα και η απόσταση που μας χωρίζει τώρα πια από το επόμενο προϊόν δεν μετριέται σε χιλιόμετρα αλλά σε δευτερόλεπτα φόρτωσης μιας σελίδας.
Αν περιμένεις παραπάνω από 3,5 δευτερόλεπτα να φορτώσει ένα site, οι πιθανότητες να το παρατήσεις αυξάνονται στο 20%. Αν η αναμονή παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, τότε η ψυχολογία χρώματος δεν περνά απαρατήρητη. Ο νέος χωροχρόνος που στήσαμε απαιτεί τα πάντα να κινούνται γρήγορα. Ακόμα και οι επιθυμίες μας.
Η οθόνη του υπολογιστή σου είναι ένας μικρόκοσμος όπου όλα είναι πιθανά. Και τα χρώματα δεν θα μπορούσαν να λείψουν από αυτόν.