Αρνητισμός. Μην τον ανέχεσαι από κανέναν
Αρνητισμός. Όταν η γκρίνια περνάει σε άλλο επίπεδο.
Όλοι μας ξέρουμε την κατάσταση που επικρατεί εκεί έξω. Έχουμε δει τα αποτελέσματα που έχει η οικονομική κρίση και ο COVID-19 στην ψυχοσύνθεση της κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η γκρίνια και ο αρνητισμός δεν βοηθάει κανέναν. Σκέψου απλά ότι αν αξιοποιούσες δημιουργικά τον χρόνο που χάνεις γκρινιάζοντας, θα είχες πετύχει πολύ περισσότερα.
Ας το δούμε λίγο βαθύτερα όμως. Το να επιλέξει κάποιος να γκρινιάξει και να εκφράσει τον αρνητισμό του είναι δικαίωμα του. Μπορεί να είναι ενοχλητικό για τους άλλους αλλά έχουμε την επιλογή να αποκόψουμε τέτοια άτομα.
Τι γίνεται όμως όταν ο αρνητισμός τους έχει ως στόχο εσένα; Πως μπορείς να διαχειριστείς μία τέτοια κατάσταση χωρίς να φανείς “μικρός”, χωρίς να δείξεις ότι σε επηρεάζει και κυρίως χωρίς να σε επηρεάσει πραγματικά;
Υπάρχει κάτι που λέγεται Εσωτερικό Πλαίσιο
Το εσωτερικό πλαίσιο είναι ο τρόπος με τον οποίο καταχωρούμε, αντιλαμβανόμαστε, επεξεργαζόμαστε, αναλύουμε και τελικά ανατροφοδοτούμε προς τα έξω, την εκάστοτε χρονική ή τοπική στιγμή την αντίληψη μας για την πραγματικότητα.
Το πλαίσιο το καθορίζουν πολλοί παράγοντες. Επηρεάζεται από τις εμπειρίες σου, την καταγωγή σου, τις πεποιθήσεις, την προσωπική ηθική σου, την οικογενειακή κατάσταση σου και οτιδήποτε άλλο έχει συμβάλει στην διαμόρφωση του χαρακτήρα σου.
Το πλαίσιο σου επηρεάζεται καθημερινά από οτιδήποτε βιώνεις.
Συνεπώς ανάλογα με τις θετικές ή αρνητικές εμπειρίες που έχεις, αντίστοιχα επηρεάζεται κι αυτό. Όσο πιο δυνατό πλαίσιο έχεις, τόσο περισσότερο μπορείς να επηρεάσεις την πραγματικότητα γύρω σου. Έτσι, αυτός που έχει το πιο ισχυρό πλαίσιο σε έναν χώρο, είναι και αυτός που θα ορίσει την πραγματικότητα πάνω στην οποία θα λειτουργήσουν όλοι οι άλλοι.
Σκέψου το σαν ένα βαρυτικό πεδίο. Όσο πιο ισχυρό, τόσο πιο πολύ τραβάει τους άλλους γύρω του. Ένα απλό παράδειγμα που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι εννοούμε εδώ, είναι το παρακάτω.
Σκέψου ένα εργασιακό περιβάλλον. Αυτός που έχει το ισχυρότερο πλαίσιο θα διαμορφώσει την πραγματικότητα του γραφείου. Συνεπώς, αυτός πρέπει να είναι αυτός που διευθύνει τον χώρο. Αυτός θα αποφασίσει ποιος θα κάνει τι και για πόση ώρα. Σκέψου τον ίδιο χώρο τώρα, όπου το πιο ισχυρό πλαίσιο το έχει ένα εργαζόμενος και όχι ο διευθυντής. Ποιος ορίζει την πραγματικότητα του γραφείου; Ποιος υπερισχύει και τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει αυτό;
Για να επανέλθουμε στην αρχή και τον αρνητισμό λοιπόν, όταν δύο άνθρωποι συναντιούνται για πρώτη φορά, ενστικτωδώς κάνουν αξιολόγηση ο ένας του άλλου. Οι δύο σημαντικότερες ερωτήσεις που τρέχουν στο υποσυνείδητο του καθενός είναι.
“Είναι απειλή για εμένα;”
“Αξίζει τον σεβασμό μου; ”
Αναπόφευκτα λοιπόν, τα πλαίσια των δύο ανθρώπων έρχονται σε σύγκρουση. Μην φανταστείς κάτι φαντασμαγορικό. Απλά αρχίζουν διερευνητικές ερωτήσεις και συγκρίνουν εμπειρίες και απόψεις, για να αποδείξουν ο ένας στον άλλο ποιος είναι καλύτερος. Αν ανατρέξεις στις γνωριμίες σου, θα δεις ότι οι πρώτες φορές έχουν εξελιχθεί κάπως έτσι.
Ένας άνθρωπος που λειτουργεί αρνητικά και που λογικά παρουσιάζει κάποιες αδυναμίες χαρακτήρα, θα προσπαθήσει να σε μειώσει. Αυτό θα τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα, λίγο πιο δυνατός, ειδικά στα μάτια τρίτων.
Τέτοιου είδους αρνητισμός μπορεί να κυμαίνεται από τα μικρότερα σχόλια για την εμφάνιση σου, τις αποδόσεις σου, μέχρι και κατάφωρες προσβολές.
Πέρα από τις λεκτικές προσβολές, μπορεί να καταφύγει και σε μη λεκτικές αρνητικές αντιδράσεις. Όπως να κουνάει τα χέρια του όταν μιλάς για να σε σταματήσει, να σου γυρνάει την πλάτη ή να μπαίνει μπροστά σου για να σε αποκόψει από τη υπόλοιπη παρέα.
Ακόμη και με τη φωνή του, θα προσπαθήσει να σε επηρεάσει, υψώνοντας την για να σκεπάσει εσένα ή κάνοντας ειρωνικούς θορύβους ενόσω μιλάς.
Μπορεί να σου φαίνεται αστείο αλλά αν παρατηρήσεις καλά τις αντιδράσεις των ανθρώπων, θα δεις ότι συμβαίνει πολύ πιο συχνά από ότι νομίζεις.
Πως διαχειρίζεσαι μία τέτοια κατάσταση λοιπόν;
Πολύς κόσμος δυσκολεύεται να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις. Ειδικά αν κάποιος έχει αμφιβολίες για τον εαυτό του, τότε είναι ακόμη πιο δύσκολο.
Το σημαντικότερο λοιπόν, είναι να μην σε νοιάζουν αυτού του είδους τα σχόλια. Εξάλλου γιατί θα έπρεπε να σε νοιάζει η άποψη ενός ανθρώπου που δεν ξέρεις καθόλου και ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για να σε μειώσει με το που σε γνώρισε;
Ξεκινώντας απλά λοιπόν, απλά αγνόησε τα σχόλια που ακούς από ένα τέτοιο άτομο. Όσο περισσότερο τα αγνοείς, τόσο περισσότερο θα αντιδράει γιατί θα αισθανθεί ότι χάνει τον έλεγχο.
Δεν υπάρχει λόγος να απαντήσεις σε αρνητικά σχόλια. Αν το κάνεις, μπαίνεις στο πλαίσιο του και στο δικό του παιχνίδι. Oπότε σε μεγάλο βαθμό έχεις χάσει ήδη το παιχνίδι.
Αν πιστεύεις ότι μπορείς να απαντήσεις κάτι, τότε απλά κάνε αναδιατύπωση της δήλωσης του, μετατρέποντας την σε κάτι θετικό για εσένα. Ο σκοπός είναι να δείξεις ότι είσαι ανεπηρέαστος. Είναι απαραίτητο να διατυπώσεις κάτι θετικό για εσένα και όχι κάτι αρνητικό για τον άλλο. Δεν υπάρχει λόγος να πέσεις στο επίπεδό του.
Να θυμάσαι ότι ο κόσμος έχει την τάση να έλκεται από ευχάριστους και θετικούς ανθρώπους και όχι από αρνητικούς. Όσο πιο θετική στάση κρατάς στις καταστάσεις που αντιμετωπίζεις, τόσο καλύτερα θα αισθάνεσαι και τόσο περισσότερο κόσμο θα ελκύεις κοντά σου.