fbpx
HomeΣυνεντεύξειςΛούκας Πέτρου – ‘Ερευνα, διδασκαλία και επιστήμη!

Λούκας Πέτρου – ‘Ερευνα, διδασκαλία και επιστήμη!

Λούκας Πέτρου – ‘Ερευνα, διδασκαλία και επιστήμη!

Ο Λούκας Πέτρου είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 2018. Ταυτόχρονα είναι υποψήφιος διδάκτορας στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ειδικεύεται στον τομέα της ηλεκτρονικής μηχανικής και συγκεκριμένα είναι σχεδιαστής αναλογικών και ψηφιακών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.

Η συνέντευξη του Λούκα Πέτρου

Πώς προέκυψε η ενασχόληση σου με το επάγγελμα του ερευνητή;
Ήμουν πάντα κοντά στην τεχνολογία και από παιδί είχα μια ιδιαίτερη αδυναμία στις ηλεκτρονικές πλακέτες και στα ολοκληρωμένα κυκλώματα. Αυτό ήταν που με ώθησε να ακολουθήσω την ηλεκτρονική μηχανική. Δυστυχώς, στην Κύπρο, ο τομέας του σχεδιασμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων δεν είναι πολύ ανεπτυγμένος. Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει ερευνητικό κέντρο αφοσιωμένο στα ολοκληρωμένα κυκλώματα. Θέλοντας να εντάξω την Κύπρο στον χάρτη των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, μέσω της έρευνας και της διδασκαλίας για τα ολοκληρωμένα κυκλώματα, όλο και περισσότεροι φοιτητές/τριες θα ακολουθούν τον συγκεκριμένο κλάδο και όλο και περισσότερες ανακαλύψεις θα γίνονται στην Κύπρο. Αυτό θα μας βοηθήσει σαν χώρα να προοδεύσουμε και στον τομέα των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, που όπως όλοι γνωρίζουμε έχει συμβάλει τα μέγιστα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Περίγραψε μας μια μέρα στην επαγγελματική σου καθημερινότητα.
Η επαγγελματική μου καθημερινότητα δεν εμπίπτει σε καθημερινότητα ρουτίνας αφού το κάθε ερευνητικό πρόγραμμα αποτελείται από διάφορα στάδια. Ανάλογα με το στάδιο που βρίσκομαι, η καθημερινότητα μου είναι διαφορετική για κάποιο χρονικό διάστημα. Συνήθως το κάθε στάδιο διαρκεί μερικές βδομάδες ή μερικούς μήνες. Για παράδειγμα, αν είμαι στο στάδιο της έρευνας τότε μελετώ συνεχώς για την προϊστορία στο θέμα που εργάζομαι και μαθαίνω μέχρι που έχει φτάσει η τεχνολογία στο θέμα αυτό. Αργότερα σκέφτομαι τρόπους επίλυσης του προβλήματος που παρουσιάζεται. Ακολούθως σχεδιάζω και κατασκευάζω το σύστημα που θα επιλύει το πρόβλημα. Μετά μεταβαίνω στο εργαστήριο και ελέγχω ότι όλα δουλεύουν καθώς πρέπει. Τέλος, όλη η διαδικασία και τα αποτελέσματα πρέπει να καταγραφούν και να δημοσιευτούν. Επίσης, παράλληλα με την έρευνα, έχω και τη διδασκαλία, αλλά έχω επίσης και υπό την επίβλεψη μου φοιτητές/τριες που κάνουν τη διατριβή τους και χρειάζονται συνεχή καθοδήγηση.

Τι απολαμβάνεις περισσότερο στο επάγγελμά σου;
Το επάγγελμα μου είναι αρκετά δύσκολο από την άποψη ότι πάντα πρέπει να επιδιώκεις νέες ανακαλύψεις και πάντα πρέπει να ανακαλύπτεις νέες τεχνολογίες. Πολύ σπάνια θα πρέπει να επαναλάβεις την ίδια δουλειά. Όμως υπάρχουν και πολλά θετικά τα οποία απολαμβάνω. Αν θα έπρεπε να σταθώ σε ένα, τότε θα ήταν οι στιγμές που είμαι στο εργαστήριο, με διάφορα μηχανήματα ηλεκτρονικών για να μετρήσω και να καταγράψω τα αποτελέσματα από τα δικά μας ολοκληρωμένα κυκλώματα. Εκεί βλέπεις τους κόπους μερικών μηνών ή ακόμα και χρόνων να δουλεύουν και νιώθεις ένα αίσθημα περηφάνιας.

Το επάγγελμα σου απαιτεί ταξίδια σε άλλες χώρες;
Ναι, το επάγγελμα του ερευνητή απαιτεί πολλά ταξίδια εντός και εκτός Ευρώπης. Φυσικά, με την ανάπτυξη της διαδικτυακής συνάντησης πολλές από τις συναντήσεις μας γίνονται πλέον διαδικτυακά, όμως και πάλι απαιτούνται ταξίδια κυρίως για εκπαίδευση. Αυτό συμβαίνει περισσότερο στους κλάδους όπου απαιτείται η γνώση χειρισμού κάποιων μηχανημάτων ή ο σχεδιασμός και η κατασκευή συσκευών κτλ. Τα ταξίδια σε διάφορα πανεπιστήμια είναι μια πάρα πολύ καλή εμπειρία γιατί γνωρίζεις καθηγητές/τριες και ερευνητές/τριες οι οποίοι/ες είναι πάντα έτοιμοι/ες να σε υποδεχτούν και να σου μιλήσουν για τη δική τους δουλειά. Η ανταλλαγή απόψεων με ερευνητές/τριες από άλλα πανεπιστήμια βοηθά στη συνεργασία και ανάπτυξη τόσο των ερευνητών/τριών όσο και των πανεπιστημίων τους.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζεις στο επάγγελμά σου;

Η πιο μεγάλη δυσκολία στο επάγγελμα του ερευνητή είναι κυρίως το άγνωστο, αφού πάντα ο ερευνητής κυνηγά μια καινοτομία στην έρευνα που κανείς δεν έχει επιχειρήσει ή απέτυχε να λύσει. Και πάνω σε αυτό το θέμα είναι που φαίνεται το ταλέντο που έχει ο κάθε ερευνητής/τρια. Θα έλεγα ότι το ταλέντο σε ένα ερευνητή/τρια στον τομέα της μηχανικής, είναι η ικανότητα του να μπορεί να βρίσκει καινοτόμες λύσεις σε διάφορα προβλήματα. Και προσωπικά έχω γνωρίσει φοιτητές/τριες και ερευνητές/τριες, πέραν από τον εαυτό μου, οι οποίοι ενθουσιάζονται πολύ στην ιδέα ότι θα βρουν λύση για ένα άλυτο πρόβλημα. Φυσικά, κατά τη διάρκεια που μελετάς διάφορες πιθανές λύσεις και δε φτάνεις σε αποτέλεσμα ο ενθουσιασμός γυρίζει σε εκνευρισμό, όμως στο τέλος όταν όλα παν καλά, η χαρά της επιτυχίας είναι τεράστια.

Να αναφερθείς σε ένα ευχάριστο επαγγελματικό περιστατικό.
Το περισσότερο διάστημα στη δουλειά μου βρίσκομαι μέσα σε ένα εργαστήριο ηλεκτρονικών όπου τα μόνα ευχάριστα περιστατικά που έχω είναι να βλέπω τα κυκλώματα μας να δουλεύουν στην εντέλεια. Όμως κατά τη διάρκεια των ταξιδιών συμβαίνουν πολλά και διάφορα απρόοπτα. Θυμάμαι όταν ταξιδέψαμε στη Φλωρεντία της Ιταλίας για παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου κυκλώματος που είχαμε φτιάξει στα πλαίσια ενός ερευνητικού προγράμματος, φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Ρώμης νωρίς το πρωί και η παρουσίαση θα γινόταν νωρίς το απόγευμα. Έχοντας μπόλικο χρόνο στη διάθεση μας θεωρήσαμε ότι θα προλαβαίναμε άνετα να πάμε στο συνεδριακό κέντρο. Για να μεταβούμε από τη Ρώμη στη Φλωρεντία είχαμε πάρει ένα από τα υπεραστικά τρένα και για κακή μας τύχη το τρένο σταμάτησε στα μισά της διαδρομής λόγω προβλήματος και κανείς δεν μπορούσε να μας ενημερώσει για το χρόνο της καθυστέρησης. Ήμουν μαζί με 2 καθηγητές μου και το άγχος μας κυρίευσε αφού η παρουσίαση ήταν πολύ σημαντική και θα την παρακολουθούσαν μερικοί από τους καλύτερους καθηγητές του κόσμου στον τομέα μας. Χωρίς να τα πολυλογώ φτάσαμε στη Φλωρεντία λίγα λεπτά πριν την ώρα της παρουσίασης μας και τρέχαμε στην πόλη για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Στο τέλος φτάσαμε μόνο μερικά λεπτά αργοπορημένοι και μπήκαμε στην αίθουσα και όλα κύλησαν ομαλά. Φυσικά, με το πέρας της παρουσίασης ένας από τους ακροατές με ρώτησε αν ήμουν κόκκινος και ιδρωμένος από το άγχος αλλά όταν του εξήγησα τι περάσαμε για να παραβρεθούμε στην ώρα μας με κατανόησε πλήρως.

Υφίσταται για εσένα το δίλημμα «έρευνα ή διδασκαλία»;
Όχι, αντιθέτως ο συνδυασμός διδασκαλίας και έρευνας μου έχει προσφέρει πολλές δεξιότητες και εμπειρίες. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μου για τη διδασκαλία έχω σκεφτεί λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης διάφορων δυσκολιών που αντιμετώπιζα στην έρευνά μου. Επίσης, μέσω συζητήσεων με τους φοιτητές/τριες κατά τη διάρκεια παράδοσης και επίλυσης αποριών, έχω κατανοήσει το βαθμό λεπτομέρειας που χρειάζεται ένα πρόβλημα ώστε η λύση που θα δώσω, να είναι κατανοητή από άτομα που είναι αρχάρια στον τομέα μας. Τέλος, μέσω της διδασκαλίας μπορείς να προσελκύσεις νεαρούς ερευνητές/τριες για μελλοντικές και πιο εξελιγμένες έρευνες.

Πώς είναι να εργάζεσαι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου;
Λόγω της δουλειάς μου έχω επισκεφθεί αρκετά πανεπιστήμια και έχω επίσης μελετήσει την ποιότητα και ερευνητική ανέλιξή τους. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Όντας ένα καινούργιο σχετικά πανεπιστήμιο, έχουμε πάρα πολύ καλές εγκαταστάσεις και μηχανήματα. Από ακαδημαϊκή άποψη το επίπεδο μας είναι πολύ υψηλό και γνωρίζω από πρώτο χέρι τις γνώσεις που δίνει στους φοιτητές/τριές του. Από την πλευρά της έρευνας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει συνεργαστεί με μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, και εγώ προσωπικά έχω δουλέψει σε ερευνητικό πρόγραμμα πολλαπλών εκατομμυρίων σε συνεργασία με 5 πανεπιστήμια με τεράστιο κύρος στον τομέα της έρευνας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Τα μελλοντικά μου σχέδια έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται αφού ο κύριος μου στόχος είναι να συνεχίσω την καριέρα του ερευνητή με στόχο την προσφορά καινοτόμων λύσεων στον τομέα των μικροηλεκτρονικών. Με τη ραγδαία εξέλιξη που παρατηρούμε στην τεχνολογία, είμαι τυχερός που μέσω της δουλειάς μου έχω την ευκαιρία να συμβάλω και εγώ στην εξέλιξή της. Από την πλευρά της διδασκαλίας έχω την ευκαιρία να μεταδίδω τις γνώσεις και εμπειρίες μου σε ανερχόμενους ερευνητές/τριες οι οποίοι θα έχουν με τη σειρά τους την ευκαιρία να βοηθήσουν το έργο μας για εξέλιξη της τεχνολογίας.

Share With:
Rate This Article