fbpx
HomeFunΔιάβασμα: Χαρτί vs Οθόνης

Διάβασμα: Χαρτί vs Οθόνης

Διάβασμα: Χαρτί vs Οθόνης

Περνώντας σε μια πολύ επιστημονική πηγή, ένα άρθρο του Ferris Jabr στο Scientific American Magazine με τίτλο “The Reading Brain in the Digital Age: The Science of Paper vs. Screens” έκανε μνεία μιας μελέτης που έδειξε ότι οι οθόνες περιορίζουν τον τρόπο που οι άνθρωποι διαβάζουν κείμενο και, με τη σειρά του, περιορίζουν την κατανόηση του ίδιου του κειμένου.

Σε αυτή τη μελέτη, 72 μαθητές της 10ης τάξης με παρόμοιες δεξιότητες κατανόησης ανάγνωσης κλήθηκαν «να μελετήσουν ένα αφηγηματικό και ένα εκθετικό κείμενο, έκαστο περίπου 1.500 λέξεις σε μήκος. Οι μισοί μαθητές διαβάζουν τα κείμενα σε χαρτί και οι μισοί τα διαβάζουν σε αρχεία pdf σε υπολογιστές με οθόνες υγρών κρυστάλλων (LCD) 15 ιντσών ».

Για να αξιολογήσουν πόσο καλά ήταν σε θέση να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν αυτό που είχαν διαβάσει, οι μαθητές κλήθηκαν στη συνέχεια να ολοκληρώσουν ένα σύντομο κουίζ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μαθητές που διάβασαν τα άρθρα σε μια οθόνη δεν απέδωσαν τόσο καλά όσο εκείνοι που διάβασαν τις εργασίες σε χαρτί.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι μαθητές που έχουν πρακτικά αναπτυχθεί πάνω στην τεχνολογία δεν κατάλαβαν το θέμα όσο το δυνατόν καλύτερα αν το είχαν διαβάσει σε χαρτί.

Ένα άλλο άρθρο που εμφανίστηκε στην Washington Post μίλησε για τις παρατηρήσεις των γνωστικών νευροεπιστημόνων και για το πώς βλέπουν τον μεταβαλλόμενο τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επεξεργάζονται τώρα τις πληροφορίες. Το άρθρο αναφέρει, «Οι άνθρωποι… φαίνεται να αναπτύσσουν ψηφιακό εγκέφαλο με νέα κυκλώματα για να ξεφυλλίζουν τον χείμαρρο πληροφοριών στο διαδίκτυο. Αυτός ο εναλλακτικός τρόπος ανάγνωσης ανταγωνίζεται τα παραδοσιακά κυκλώματα βαθιάς ανάγνωσης που αναπτύχθηκαν σε πολλές χιλιετίες ».

Με όλες τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, δεν αφιερώνουμε χρόνο για να λάβουμε όλες αυτές τις πληροφορίες και να τις επεξεργαστούμε με τρόπους που μπορούν να μας κάνουν να σκεφτούμε καλύτερα και να λάβουμε πιο ενημερωμένες αποφάσεις.

Τελικά, η τεχνολογία είναι εδώ για να αυξήσει την παραγωγικότητά μας, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αποτελεσματικότητα δεν υπερισχύει της αποτελεσματικότητας. Όταν πραγματικά χρειάζεται να κατανοήσετε και να σκεφτείτε ένα θέμα, εκτυπώστε τις σχετικές πληροφορίες και μελετήστε τις. Θα χαρείτε που το κάνατε.

Share With:
Rate This Article
Tags