fbpx
HomeBusinessΠώς να προετοιμαστείτε για ένα Video Interview

Πώς να προετοιμαστείτε για ένα Video Interview

Πώς να προετοιμαστείτε για ένα Video Interview

Στην εποχή του Zoom και του Google Meet,  μια συνέντευξη μέσω βίντεο έγινε γρήγορα το νέο φυσιολογικό.

Αλλά σε τι διαφέρουν οι συνεντεύξεις βίντεο από τις επιτόπιες; Είναι διαφορετική η εθιμοτυπία; Χρειάζεται να προετοιμαστείτε διαφορετικά;

Η απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις είναι απλή: Ναι και Όχι.

Συμβουλές για συνέντευξη βίντεο
Οι συνεντεύξεις βίντεο εξακολουθούν να ακολουθούν μια σχετικά παρόμοια μορφή με τις κανονικές. Όλα τα πράγματα για τα οποία πρέπει να προετοιμαστείτε σε συνεντεύξεις εξακολουθούν να ισχύουν. Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε αυτές τις συμβουλές και τις συμβουλές όταν προετοιμάζεστε για τη συνέντευξή σας βίντεο.

Αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποιες διαφορές που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν προετοιμάζεστε για μια συνέντευξη βίντεο. Πράγματα όπως η φωτογραφική σας μηχανή, η σύνδεση στο Διαδίκτυο, οι πιθανές τεχνικές δυσκολίες και το ιστορικό σας είναι όλες οι πτυχές που πρέπει να σκεφτείτε.

Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές συνέντευξης βίντεο για να είστε έτοιμοι για τη μεγάλη μέρα.

Ντύνομαι για να εντυπωσιάσω
Όλοι έχουμε ακούσει για το φαινόμενο της πιτζάμας από τη μέση προς τα κάτω κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά μερικοί άνθρωποι το εκλαμβάνουν λίγο κυριολεκτικά.

Επειδή μπορείτε να το κάνετε αυτό, δεν σημαίνει ότι πρέπει.

Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι ο τυπικός ενδυματολογικός κώδικας για τις συνεντεύξεις δεν ισχύει πλέον όταν παίρνουν συνέντευξη από την κρεβατοκάμαρά τους. Αλλά το κάνει.

Όπως λέει και η παροιμία, ντύσου για τη δουλειά που θέλεις. Ακόμα κι αν είναι στην κάμερα, ακόμα κι αν βρίσκεται σε ένα δωμάτιο γεμάτο παιχνίδια των παιδιών σας. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια καλή πρώτη εντύπωση για εσάς, αλλά θα σας βοηθήσει επίσης να νιώσετε πιο ενωμένοι και επαγγελματίες.

Ελέγξτε το ιστορικό σας
Αυτό είναι κάτι για το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έπρεπε ποτέ να ανησυχούν, αλλά είναι ένα κρίσιμο μέρος της εποχής του Zoom και του Google Meet.

Όταν παίρνετε συνέντευξη, το υπόβαθρό σας πρέπει να φαίνεται καθαρό, χωρίς υπερβολική ακαταστασία ή περισπασμούς. Οι συνεντευκτές σας θα μπορούσαν να κοιτούν το ίδιο παρασκήνιο για περίπου μία ώρα, ενώ σας μιλούν.

Πράγματα που πρέπει να προσέξετε: κρεμαστά ρούχα, παιδικά παιχνίδια, σκουπίδια, βρώμικα πιάτα, κάθε περίεργη τέχνη στον τοίχο που προτιμάτε να μην βλέπουν οι άλλοι. Με άλλα λόγια, οτιδήποτε θα μπορούσε να σας ζωγραφίσει σε άσχημο φως ή να σας αποσπά την προσοχή.

Πριν από τη συνέντευξή σας, κάντε ένα γρήγορο σφύριγμα στο δωμάτιο που θα βρίσκεστε. Καθαρίστε τυχόν σκουπίδια, σκουπίδια ή ακαταστασία και διατηρήστε το παρασκήνιο όσο το δυνατόν πιο απλό και ελάχιστο.

Μόλις τελειώσετε, δοκιμάστε τη λήψη σας. Δοκιμάστε την κάμερά σας και ρίξτε μια ματιά στο τι θα κοιτάξει ο συνεντευκτής. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τυχόν κραυγαλέα ζητήματα από το τέλος τους.

Ελαχιστοποιήστε τις διαταραχές και τον θόρυβο στο παρασκήνιο
Όλοι έχουμε δει το βίντεο της συνέντευξης του BBC μέχρι τώρα, με το παιδί να βυθίζεται στο δωμάτιο. Ενώ θα ελπίζατε ότι ο συνεντευκτής σας θα βρει αυτό το αστείο ή το γοητευτικό (ήταν αρκετά αστείο), δεν έχουν όλοι οι συνεντευκτές την ίδια αίσθηση του χιούμορ.

Ακόμα κι αν έχουν κατανόηση, ένας μεγάλος περισπασμός όπως αυτός μπορεί να εκτροχιάσει το σκεπτικό της σκέψης σας και την ίδια τη συζήτηση. Μπορεί να σας αφήσει να αισθανθείτε λίγο χαμένοι ή αναστατωμένοι, οπότε η καλύτερη συμβουλή βίντεο συνέντευξης εδώ είναι να προσπαθήσετε και να ελαχιστοποιήσετε τις διαταραχές.

Εάν ζείτε με άλλους ανθρώπους, βεβαιωθείτε ότι όλοι ξέρουν να μην σας ενοχλούν.
Αν έχετε σκύλο, προσπαθήστε να τα κρατήσετε μακριά για να μην μπάρκαραν και αρχίσουν να γαβγίζουν. Τα σκυλιά γνωρίζουν πάντα πότε είστε σε κλήση Zoom.

Ένας άλλος περισπασμός είναι ο θόρυβος στο παρασκήνιο. Ενώ δεν μπορείτε να το εξαλείψετε εντελώς, μπορείτε να προσπαθήσετε να βρείτε το πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού σας, να απενεργοποιήσετε τον κλιματισμό και να χρησιμοποιήσετε ένα πίσω δωμάτιο μακριά από τους κύριους δρόμους για να περιορίσετε τον θόρυβο. Επίσης θυμηθείτε, το κουμπί σίγασης είναι φίλος σας.

Δοκιμάστε την τεχνολογία σας και κάντε μια πρακτική κλήση
Ένα κρίσιμο νήμα που συγκρατεί τη συνέντευξη βίντεο είναι η σύνδεση τεχνολογίας και διαδικτύου. Μπορείτε να προετοιμάσετε με κάθε άλλο τρόπο, αλλά όλα μπορούν να γίνουν ξινά εάν η τεχνολογία ή η σύνδεσή σας δεν είναι στο μηδέν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή είναι μια συμβουλή βίντεο συνέντευξης που δεν μπορείτε να παραλείψετε! Λοιπόν, πριν από τη συνέντευξή σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να δοκιμάσετε την τεχνολογία σας. Ρίξτε μια ματιά στην ποιότητα της κάμερας και του μικροφώνου σας και κάντε μια δοκιμαστική κλήση με κάποιον γνωστό σας για να δείτε την εμφάνιση και τον ήχο σας.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε δοκιμάσει την ταχύτητά σας στο διαδίκτυο και σε διάφορα σημεία του σπιτιού σας. Εάν μπορείτε, επιλέξτε ενσύρματη σύνδεση και όχι wi-fi. Δεν μπορείτε να προβλέψετε μια ξαφνική απώλεια σύνδεσης, αλλά αυτά τα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να μετριάσετε τον κίνδυνο μιας ελαττωματικής σύνδεσης.

Ελέγξτε τον φωτισμό
Αν και αυτό δεν είναι ακριβώς παραγωγή του Χόλιγουντ, ο φωτισμός είναι ακόμα σημαντικός.

Το φυσικό φως είναι καλό, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε να στρέψετε τη φωτογραφική σας μηχανή στο παράθυρο. Το φυσικό φως είναι καλύτερο πίσω από την κάμερα όπου δεν είναι πολύ φωτεινό και αποσπά την προσοχή. Ο εναέριος φωτισμός μπορεί να κάνει τα πάντα καθαρά, αλλά μπορεί να μην είναι το πιο κολακευτικό φως.

Πειραματιστείτε με μερικούς διαφορετικούς τρόπους φωτισμού της λήψης σας για να δείτε τι φαίνεται καλύτερο. Εάν δεν είστε σίγουροι, ζητήστε από κάποιον άλλο να σας καλέσει μέσω βίντεο και ρωτήστε τι σκέφτεται.

Διατηρήστε καλή στάση
Η συνέντευξη από το σπίτι μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο χαλαροί, αλλά θυμηθείτε να διατηρήσετε καλή στάση. Δεν φαίνεται καλό αν είστε χαλαροί σαν να παρακολουθείτε το Netflix στο μεσημεριανό σας διάλειμμα.

Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να κρατήσετε την πλάτη σας ίσια και να αλλάξετε την καρέκλα σας αν χρειαστεί.

Το να κάθεστε ευθεία σας βοηθά να δείχνετε πολύ πιο αφοσιωμένοι από το να τσαλακώνεστε. Προσπαθήστε να καθίσετε στην άκρη του καθίσματος, φυτέψτε τα πόδια σας και τοποθετήστε τα χέρια σας στο τραπέζι.

Δοκιμάστε τη γλώσσα του σώματός σας
Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν περίεργο πράγμα, αλλά ένα κρυφό πλεονέκτημα των συνεντεύξεων βίντεο είναι ότι μπορείτε να κάνετε μια εξάσκηση για να δείτε πώς φαίνεστε. Ανοίξτε την κάμερά σας και μελετήστε όχι μόνο τη ρύθμιση του φόντου σας, αλλά και τη γλώσσα του σώματός σας.

Φαίνεστε χαλαρή ή σκυμμένη; Τώρα ήρθε η ώρα να προσαρμόσετε τη θέση του καθίσματος, το ύψος της καρέκλας και το ύψος της οθόνης/φορητού υπολογιστή για τη βέλτιστη γλώσσα και στάση του σώματος. Εξασκηθείτε στο να δίνετε μερικές απαντήσεις σε ερωτήσεις, χρησιμοποιώντας χειρονομίες μέχρι να αρχίσει να γίνεται πιο φυσικό.

Συχνές ερωτήσεις για εικονική συνέντευξη
Είναι μια εικονική συνέντευξη παρόμοια με μια κανονική συνέντευξη;
Ενώ η ρύθμιση είναι πολύ διαφορετική, οι εικονικές συνεντεύξεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εξίσου σοβαρά με τις κανονικές συνεντεύξεις.

Έχουμε την τάση να τους αντιμετωπίζουμε ως μη σημαντικούς ή σοβαρούς και ίσως να είμαστε λίγο πολύ χαλαροί. Αλλά πρέπει να τους φέρεσαι το ίδιο αν θέλεις να εντυπωσιάσεις και να κερδίσεις τη δουλειά.

Τι χρειάζομαι για μια εικονική συνέντευξη;
Τα βασικά που απαιτούνται για μια εικονική συνέντευξη είναι μια κάμερα web, μικρόφωνο και μια σταθερή σύνδεση στο Διαδίκτυο. Δεν χρειάζεστε φανταχτερό φωτισμό ή ακριβό εξοπλισμό, αλλά θα πρέπει να δοκιμάσετε οτιδήποτε έχετε ήδη για να βεβαιωθείτε ότι φαίνεστε και ακούγετε καλά.

Είναι όλες οι εικονικές συνεντεύξεις ίδιες;
Όχι, στην πραγματικότητα όταν ορισμένες εταιρείες κατακλύζονται από εφαρμογές, μπορούν να επιλέξουν μια μονόδρομη συνέντευξη βίντεο. Εδώ δίνονται ερωτήσεις και αναμένεται να τις απαντήσετε σε εγγραφή βίντεο. Στη συνέχεια, οι προσλήψεις επιλέγουν τους υποψηφίους και συνήθως τους προσκαλούν σε μια δεύτερη ζωντανή συνέντευξη για να τους γνωρίσουν καλύτερα.

Ρωτήστε τους υπεύθυνους πρόσληψης τι είδους συνέντευξη θα είναι, ώστε να προετοιμαστείτε καλύτερα για αυτήν. Η προετοιμασία για τη συνέντευξή σας βίντεο δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Υπάρχουν μόνο μερικά επιπλέον βήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν κάνετε κλικ στο κουμπί “Εγγραφή”.

Η καλύτερη συμβουλή για συνέντευξη βίντεο είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην προετοιμασία, όχι μόνο για αυτό που πρόκειται να πείτε, αλλά και για τη ρύθμιση σας. Το κλειδί είναι να μειώσετε τους περισπασμούς, τα τεχνικά ζητήματα και να κάνετε τον εαυτό σας να δείχνει καλός στην κάμερα.

Share With:
Rate This Article

Discover more from Life Alchemies

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading