fbpx
HomeFunΗ πιό “χοντρή” χώρα του κόσμου!

Η πιό “χοντρή” χώρα του κόσμου!

Η πιό “χοντρή” χώρα του κόσμου!

H χώρα που αναφερόμαστε είναι το Nauru. Το Nauru είναι ένα μικρό νησιωτικό κράτος της Μικρονησίας στην Ωκεανία.

Η χώρα έχει πληθυσμό 10,945 κατοίκους. Οι πιο κοντινοί γείτονες είναι το νησί Banaba, τα νησιά Μάρσαλ, τις Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας, τα νησιά του Σολομώντα και το Τουβαλού. Το Ναούρου είναι το μικρότερο νησιωτικό έθνος και η τρίτη μικρότερη χώρα στον κόσμο ανά περιοχή, ακριβώς πίσω από το Μονακό και το Βατικανό.

Η Γερμανία προσάρτησε το νησί ως αποικία κατά τον δέκατο ένατο αιώνα. Το Ναούρου αργότερα έγινε εντολή της Κοινωνίας των Εθνών που διοικείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόλις διαλύθηκε η Κοινωνία των Εθνών, η χώρα τέθηκε υπό την κηδεμονία των Ηνωμένων Εθνών μέχρι το 1968, όταν έγινε ανεξάρτητο κράτος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι πάνω από το 70% του πληθυσμού της νησιωτικής χώρας είναι παχύσαρκοι!

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το νησί μαστίζεται από υψηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη. Μια μελέτη μάλιστα σημειώνει ότι πάνω από το 40% του πληθυσμού της χώρας πάσχει από διαβήτη τύπου 2. Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει τις περισσότερες πολιτείες του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων των Κιριμπάτι, Παλάου, Σαμόα και Τόνγκα. Πολλοί άνθρωποι έχουν ισχυριστεί ότι οι ντόπιοι έχουν γενετική προδιάθεση να πάρουν βάρος.

Το Ναούρου ήταν κάποτε το πλουσιότερο κράτος στον κόσμο
Η χώρα είχε το υψηλότερο ΑΕΠ στον κόσμο στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά μέχρι το 2017 κατατάχθηκε μεταξύ των φτωχότερων εθνών. Η οικονομία του Ναούρου εξαρτιόταν από κοιτάσματα φωσφορικών αλάτων, τα οποία προέρχονταν από περιττώματα θαλάσσιων πτηνών. Το κράτος είχε το υψηλότερο εισόδημα ανά άτομο στον κόσμο μέχρι το 1975, όταν η οικονομία του Ναούρου κέρδισε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.  Η οικονομική πτώση του Ναούρου ξεκίνησε όταν εξαντλήθηκαν τα ορυχεία φωσφορικών αλάτων. Η χώρα είχε τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φωσφορικών αλάτων στον Νότιο Ειρηνικό, αλλά λόγω των υπερβολικών εξορυκτικών δραστηριοτήτων τους, τα ορυχεία κηρύχθηκαν οικονομικά μη βιώσιμα το 2011. 

Αν και η χώρα δέχεται λιγότερους από 200 τουρίστες ετησίως, το Ναούρου ήταν κάποτε ένα ευχάριστο μέρος. Το νησί περιβάλλεται από κοραλλιογενή ύφαλο, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό μέρος για κολύμβηση με αναπνευστήρα και καταδύσεις. Η θαλάσσια ζωή καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από την εξόρυξη φωσφορικών αλάτων.

 

 

 

Share With:
Rate This Article
Tags

Discover more from Life Alchemies

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading