fbpx
HomeBusinessReactive Vs Proactive

Reactive Vs Proactive

Reactive Vs Proactive

Για να ξέρουμε πώς να είμαστε προληπτικοί(proactive) και όχι αντιδραστικοί(reactive), πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τι σημαίνουν αυτοί οι όροι. Όταν αντιδρούμε σε προβλήματα, αντιδρούμε σε προηγούμενα γεγονότα αντί να προσπαθούμε να προβλέψουμε μελλοντικά. Όταν αποφασίζουμε να είμαστε προληπτικοί, επιλέγουμε να δράσουμε σε μια κατάσταση πριν αυτή η κατάσταση γίνει κρίση.  Οι διευθυντές πρέπει να είναι «στρατηγικά προληπτικοί», όπως μου αρέσει να λέω, ώστε να μπορούν να κάνουν την καθημερινή τους καθημερινή εργασία και να έχουν ακόμα χρόνο να διαθέσουν για προσπάθειες βελτίωσης.

Πώς ακριβώς μπορείτε να γίνετε πιο ενεργητικοί και όχι αντιδραστικοί για να γίνετε καλύτερος, πιο στοχαστικός καινοτόμος ηγέτης; Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αναπτύξετε ενεργητική ηγεσία.

Γιατί πρέπει να είστε ενεργητικοί και όχι αντιδραστικοί;
Πριν προχωρήσω σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προληπτικότητα, θα ήθελα να πω ότι οποιοδήποτε άτομο μπορεί να είναι καλύτερος ηγέτης με το να είναι πιο προληπτικό. Είναι δύσκολο να κάνετε λάθος όταν ο προγραμματισμός, η ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και ακρόασης και η διατήρηση επαφής με την ομάδα σας γίνεται συνήθεια. Η προληπτική συνεχής βελτίωση της ηγεσίας είναι απαραίτητη, αναμενόμενη και επωφελής για όλους μας.

Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ είπε κάποτε,

«Στην προετοιμασία για μάχη πάντα έβρισκα ότι τα σχέδια είναι άχρηστα, αλλά ο προγραμματισμός είναι απαραίτητος».

Προϋπόθεση για τον προγραμματισμό είναι η ενεργοποίηση.

Με απλά λόγια, οι μεγάλοι ηγέτες είναι ενεργητικοί. Οι μέτριοι αντιδρούν μόνο. Αντί να περιμένετε να συμβούν τα γεγονότα και να αντιμετωπίσετε μια απροετοίμαστη κρίση, γιατί να μην ασχοληθείτε από την αρχή με στρατηγικό σχεδιασμό με σκοπό να προβλέψετε προβλήματα και να βρείτε λύσεις;

Το να είσαι προορατικός ηγέτης πρέπει να είναι η μόνη σου επιλογή στην ηγεσία εάν οι φιλοδοξίες σου είναι να προωθήσεις την καριέρα σου στις επιχειρήσεις.

6 Στρατηγικοί τρόποι για να είστε πιο ενεργητικοί και μη αντιδραστικοί
Για να γίνετε πιο ενεργητικός ηγέτης, πρέπει να συμμετάσχετε σε προκαταρκτική καταγγελία και να προσπαθήσετε να προβλέψετε γεγονότα. Δοκιμάστε τις ακόλουθες δραστηριότητες, προσαρμόστε τις στον τομέα της πρακτικής σας και δοκιμάστε και δείτε αν ενισχύουν τη θέση σας ως ηγέτη.

Οι παρακάτω είναι εξαιρετικές ασκήσεις για να γίνετε πιο ενεργητικός ηγέτης και όχι αντιδραστικός.

1. Σκεφτείτε Μακροπρόθεσμα
Πρέπει πρώτα να καταλάβετε ότι η βραχυπρόθεσμη σκέψη είναι ανταγωνιστική με την ιδέα της ενεργητικής ηγεσίας, διότι οι σημερινοί βραχυπρόθεσμοι στόχοι θα έπρεπε, σε κάποιο σημείο, να ήταν ήδη χθεσινοί μακροπρόθεσμοι στόχοι. Οι αντιδραστικοί ηγέτες συχνά αποτυγχάνουν να δουν τη μεγάλη εικόνα, η οποία είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της προληπτικής ηγεσίας.

Οι επιτυχημένοι ηγέτες κατανοούν την αξία της μακροπρόθεσμης σκέψης και αποφεύγουν τα δολώματα των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων. Ο varνγκβαρ Κάμπραντ, Σουηδός δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της IKEA, είπε κάποτε, 

«Αποφάσισα ότι το χρηματιστήριο δεν ήταν επιλογή για το ΙΚΕΑ. Ήξερα ότι μόνο μια μακροπρόθεσμη προοπτική θα μπορούσε να εξασφαλίσει τα σχέδιά μας για την ανάπτυξη και δεν ήθελα η IKEA να εξαρτηθεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ».

Η μακροπρόθεσμη σκέψη βοήθησε την IKEA να γίνει εταιρικός γίγαντας. Μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε ένας τεράστιος ηγέτης! Αν δεν έρθει μια άμεση κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσπαθήστε να σκεφτείτε μακροπρόθεσμα για να γίνετε προληπτικοί αντί για αντιδραστικοί ηγέτες.

2. Επιδιώξτε να κατανοήσετε τους άλλους
Για να είσαι ενεργός ηγέτης, πρέπει να προσπαθείς να κατανοήσεις τους άλλους. Θυμηθείτε, «Η ηγεσία είναι επιρροή», όπως είπε εύγλωττα ο Μάξγουελ. Επιδιώκοντας να κατανοήσετε τα μέλη της ομάδας σας – τις προτιμήσεις, τις προκλήσεις, τις φιλοδοξίες και τις απογοητεύσεις τους – θα αποκτήσετε σημαντικές γνώσεις για το πώς να τα επηρεάσετε κατάλληλα. Χωρίς την ικανότητα κατανόησης των άλλων, είναι αδύνατο να ηγηθείς επειδή η ηγεσία εφαρμόζεται σε μια ομαδική δραστηριότητα.

Να είστε συμπονετικοί, πιστοί και γεμάτοι ακεραιότητα γιατί αυτά τα χαρακτηριστικά θα σας βοηθήσουν να δείξετε στην ομάδα σας ότι έχετε δεσμευτεί να τα κατανοήσετε. Θυμηθείτε ότι ένα από τα κύρια καθήκοντά σας ως ενεργός ηγέτης είναι να είστε αξιόπιστοι. Προσπαθήστε να καταλάβετε τους άλλους! Θα σας βοηθήσει να χτίσετε εμπιστοσύνη με την ομάδα σας.

3. Αναπτύξτε Οργανωτικές Δεξιότητες
Οι προληπτικοί ηγέτες δεν έχουν χρόνο να ξοδέψουν αντιδρώντας στο περιβάλλον αφού ο χρόνος είναι για αυτούς ουσιαστικός. Επομένως, η σπατάλη χρόνου δεν είναι επιλογή γι ‘αυτούς.

Μην χάνετε χρόνο, αναπτύξτε οργανωτικές ικανότητες, στοχεύστε ψηλά και σκεφτείτε μακροπρόθεσμα. Το να στοχεύεις ψηλά είναι σχεδόν πάντα συνώνυμο του μακροπρόθεσμου στόχου. Ας το πούμε άλλη μια φορά: «Η επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς οργανωτικές ικανότητες, επειδή οι ενεργητικοί οργανωμένοι ηγέτες όπως εσύ και εγώ συχνά ελέγχουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους και τις καθημερινές τους ανάγκες».

Βεβαιωθείτε ότι έχετε οργανώσει τα αρχεία σας, έχετε μια ατζέντα με προθεσμίες, διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα ραντεβού σας, μάθετε να αναθέτετε εργασίες και εύλογα συμμετέχετε στη λήψη αποφάσεων. Θα χρειαστείτε αυτά τα οργανωτικά χαρακτηριστικά εάν θέλετε να είστε προορατικός ηγέτης.

4. Στόχος 80/20
Η κατανόηση του Eisenhower’s Box, του εργαλείου παραγωγικότητας του πρώην προέδρου Eisenhower, μπορεί να σας βοηθήσει πολύ για να κατανοήσετε καλύτερα τον κανόνα 80/20.  Είπε κάποτε,

«Έχω δύο είδη προβλημάτων, το επείγον και το σημαντικό. Το επείγον δεν είναι σημαντικό και το σημαντικό δεν είναι ποτέ επείγον ».

Σαφώς, ο Αϊζενχάουερ πίστευε ότι το επείγον και το σημαντικό δεν ήταν το ίδιο πράγμα. Καλά δηλωμένο! Οι προληπτικοί ηγέτες καταλαβαίνουν ότι παρόλο που η βελτίωση της ομάδας είναι σημαντική (20% των περιπτώσεων), η εστίαση πρέπει να είναι στην τακτική εργασία σας (80% των περιπτώσεων) επειδή συχνά κάνουμε την καλύτερη δουλειά μας όχι σε επείγοντα αλλά σε σημαντικά καθήκοντα.

Οι ηγέτες που έχουν περισσότερο χρόνο να σκεφτούν και να σχεδιάσουν θα εκτελέσουν τα καθήκοντά τους πιο αποτελεσματικά. Στόχος 80 × 20, περίοδος.

5. Να είστε ανοιχτοί σε ιδέες
Ο Ed Krok πιστεύει ότι: 

«Οι υπάλληλοί μας είναι συχνά η καλύτερη πηγή πληροφοριών μας».

Έτυχε να συμφωνήσω μαζί του ολόψυχα σε αυτόν τον ισχυρισμό. Ένας ενεργός ηγέτης αξιοποιεί τις πληροφορίες που μοιράζονται οι υπάλληλοί του. Σίγουρα το κάνω, πρέπει να προσθέσω.

Όπως λέει η παλιά παροιμία, «Δύο κεφάλια είναι καλύτερα από ένα».

Στο βιβλίο του, Power of Two: Finding the Essence of Innovation in Creative Pairs, ο Joshua Wolf Shenk γράφει για το πόσο ανοιχτοί σε ιδέες ήταν ο John Lennon και ο Paul McCartney ο ένας στον άλλο. Ο ένας θα συνέθετε και θα έγραφε κάτι και ο άλλος θα συμπλήρωνε αυτό που γράφτηκε και το αντίστροφο. Σαφώς, αυτές οι ιδιοφυΐες της μουσικής κατανοούν τη δύναμη του να είσαι ανοιχτός σε ιδέες. Οι ενεργητικοί ηγέτες ασκούν ακριβώς αυτό για να προγραμματίσουν στρατηγικά τα μελλοντικά γεγονότα που έρχονται.

6. Έχετε μια ήρεμη συμπεριφορά
Οι προληπτικοί ηγέτες δεν ουρλιάζουν στους άλλους επειδή καταλαβαίνουν την αξία του να μην παίρνουν συναισθηματικές αποφάσεις. Προτιμούν να λαμβάνουν αντικειμενικές αποφάσεις προγραμματισμένες εκ των προτέρων χρησιμοποιώντας στοιχεία στρατηγικής σκέψης. Όπως λέει ο Miki Markovich, 

«Οι προληπτικοί ηγέτες είναι συμπονετικοί, πιστοί, γεμάτοι ακεραιότητα, απλοί, ήρεμοι, άμεσοι, δίκαιοι, ευγενικοί, ελπιδοφόροι και στοχαστικοί».

Ένας αντιδραστικός ηγέτης αντιδρά σε άμεσα ερεθίσματα και μπορεί να έχει τη συνήθεια να διαχειρίζεται τον εαυτό του κακώς, καθιστώντας τη συμπεριφορά κραυγής ένα προβλέψιμο γεγονός. Μην είσαι σαν αυτούς. Τολμήστε να είστε διαφορετικοί και επικεντρωθείτε στην έμπνευση των άλλων με την ηρεμία και τον έλεγχο. Η ομάδα σας θα εκτιμήσει αυτή τη χειρονομία και η επιρροή σας θα αυξηθεί.

Οφείλεις να είσαι ενεργός ηγέτης έναντι αντιδραστικού. Οι αντιδραστικοί ηγέτες σκέφτονται βραχυπρόθεσμα και σπάνια εφαρμόζουν τον κανόνα τους 80 × 20-αυτό είναι λάθος και έχει τις ρίζες του στη μικρή σκέψη.

Share With:
Rate This Article