fbpx
HomeFunΓιατί ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες;

Γιατί ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες;

Γιατί ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες;

Γιατί ο Φεβρουάριος έχει μόνο 28 – και μερικές φορές 29 – ημέρες; 

Οι 28 ημέρες του Φεβρουαρίου χρονολογούνται από τον δεύτερο βασιλιά της Ρώμης, Νουμάς Πομπίλιος. Πριν γίνει βασιλιάς, το σεληνιακό ημερολόγιο της Ρώμης ήταν μόλις 10 μήνες. Ξεκίνησε τον Μάρτιο και τελείωσε τον Δεκέμβριο. Εκείνη την εποχή, ο Ρωμύλος, ο πρώτος βασιλιάς της Ρώμης, και ο λαός του θεώρησαν ότι η περίοδος μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου δεν ήταν σημαντική γιατί δεν είχε καμία σχέση με τη Συγκομιδή.

Όταν ο Νουμάς Πομπίλιος ανέλαβε τη βασιλεία, αποφάσισε να κάνει το ημερολόγιο πιο ακριβές, ευθυγραμμίζοντας το με τους 12 σεληνιακούς κύκλους του έτους. Το νέο έτος 355 ημερών χρειάστηκε δύο επιπλέον μήνες για να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο. Έτσι πρόσθεσε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στο τέλος του ημερολογίου.

Επειδή οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι οι ζυγοί αριθμοί ήταν άτυχοι, κάθε μήνας είχε έναν περιττό αριθμό ημερών, οι οποίοι εναλλάσσονταν μεταξύ 29 και 31. Αλλά, για να φτάσουμε τις 355 ημέρες, ένας μήνας έπρεπε να είναι άρτιος αριθμός. Ο Φεβρουάριος επιλέχθηκε ως ο άτυχος μήνας με 28 ημέρες.

Αυτή η επιλογή μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ρωμαίοι τιμούσαν τους νεκρούς και έκαναν τελετές εξαγνισμού τον Φεβρουάριο. Στην πραγματικότητα, η λέξη februare σημαίνει «καθαρίζω» στη διάλεκτο της αρχαίας φυλής των Σαβίνων.

Μετά από μερικά χρόνια χρήσης του νέου ημερολογίου 355 ημερών του Νουμάς Πομπίλιος, οι εποχές και οι μήνες άρχισαν να μη συγχρονίζονται. Σε μια προσπάθεια να ευθυγραμμίσουν εκ νέου τα δύο, οι Ρωμαίοι πρόσθεσαν έναν δίσεκτο μήνα 27 ημερών όπως χρειαζόταν. 

Επειδή ο δίσεκτος μήνας ήταν ασυνεπής, και αυτός είχε προφανή ελαττώματα. Το 45 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας ανέθεσε σε έναν ειδικό να δημιουργήσει ένα ημερολόγιο με βάση τον ήλιο, όπως αυτό που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι. Το Ιουλιανό Ημερολόγιο πρόσθεσε λίγο περισσότερες από 10 ημέρες σε κάθε έτος, κάνοντας κάθε μήνα 30 ή 31 ημέρες, εκτός από τον Φεβρουάριο. Για να ληφθεί υπόψη ολόκληρο το έτος διάρκειας των 365 ημερών, προστέθηκε μία ημέρα στον Φεβρουάριο κάθε τέσσερα χρόνια, γνωστή πλέον ως «δίσεκτο έτος». Τα περισσότερα χρόνια, αυτό άφησε τον Φεβρουάριο με μόλις 28 ημέρες.

 

 

Share With:
Rate This Article
Tags

Discover more from Life Alchemies

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading